Weather Icon

Μήλον της έριδος η Κύπρος για την Ευρώπη λόγω ΦΑ

Μήλον της έριδος η Κύπρος για την Ευρώπη λόγω ΦΑ
ΛΟΓΩ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 

Μήλον της έριδος η Κύπρος για την Ευρώπη, σε περίπτωση που η Μόσχα κλείσει την ενεργειακή στρόφιγγα.

Η κρίση στην Κριμαία, η οποία αποτελεί το διάδρομο μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, ενισχύει τις φωνές που θέλουν περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης από τη Μόσχα.

‘Ήδη η Ευρωπαϊκή ‘Ένωση ετοιμάζει σχέδιο δράσης για ενεργειακή απεξάρτηση από την Ρωσία, το οποίο, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο.

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters επισημαίνει την ανάγκη της Ευρώπης να εντοπίσει μια μεγαλύτερη και πιο κοντινή πηγή φυσικού αερίου και αναδεικνύει τη λεκάνη της Λεβαντίνης, στην οποία τοποθετείται η Κύπρος.

Όπως αναγράφεται στο ρεπορτάζ, στα κυπριακά και ισραηλινά ύδατα, έχουν εντοπιστεί ένα τρισεκατομμύριο κυβικά μέτρα ανακτήσιμου φυσικού αερίου, το οποίο μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης για περισσότερο από δύο χρόνια.

Αν και, όπως αναφέρεται, οι σχεδιασμοί για εξαγωγές βρίσκονται ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο, εντούτοις, εντείνονται οι προσπάθειες, ώστε κάποιες ποσότητες κυπριακού φυσικού αερίου να καταστούν διαθέσιμες για την Ευρώπη.

Το πρακτορείο καταλήγει πως με την Κύπρο, η Ευρώπη μπορεί να αποκτήσει μια νέα και εσωτερική πηγή τροφοδότησης.

Εξάλλου, σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η εκμετάλλευση των ενεργειακών μας πόρων θα συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, αλλά και της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης γενικότερα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι η κατασκευή χερσαίου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο, αλλά και η προώθηση ενός νέου διαδρόμου φυσικού αερίου από την Νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρωπαϊκή ‘Ένωση βρίσκονται στην κορυφή των ενεργειακών μας προτεραιοτήτων.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube