Πρόσφατα η κυβέρνηση της Λιβύης έστειλε διαβεβαίωση πως είναι έτοιμη να διαφυλάξει την ασφάλεια του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας  στην Τρίπολη. «Οι αρχές της Λιβύης είναι πλήρως έτοιμες για την επιστροφή της ρωσικής πρεσβείας στην Τρίπολη. Ελπίζουμε ότι οι Ρώσοι διπλωμάτες σύντομα θα επιστρέψουν στη Λιβύη, ώστε να αποκατασταθούν και να ενισχυθούν οι σχέσεις μας. Είμαστε πλήρως έτοιμοι για την επιστροφή της ρωσικής πρεσβείας» δήλωσε πρόσφατα ο Υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Μοχάμεντ Αμπντελαζίζ.
«Το θέμα συζητείται και συνεχίζουμε τις επαφές με την Τρίπολη προκειμένου να διασφαλίσουμε τους διπλωμάτες και το προσωπικό μας. Δεν θα θέσουμε σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο τη ζωή του»δήλωσε χθες η αναπληρωτής εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα

Η Μόσχα πιστεύει ότι η Λιβύη θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας. «Είναι μέσα στις υποχρεώσεις της Τρίπολης, όπως επίσης και η καταβολή αποζημιώσεων για τις υλικές ζημιές που έχουν προκληθεί»συμπλήρωσε η Ζαχάροβα.


Να υπενθυμίσουμε πως τον περασμένο Οκτώβριο η ρωσική πρεσβεία στην Τρίπολη είχε δεχθεί επίθεση από ενόπλους διαδηλωτές, μετά από φήμες που κυκλοφόρησαν στην λιβυκή πρωτεύουσα για την δολοφονία ενός αξιωματικού του στρατού από μία Ρωσίδα. Οι  εξοργισμένοι διαδηλωτές κατέστρεψαν ένα όχημα, που ήταν σταθμευμένο μπροστά στο φυλάκιο της περιβόλου και προκάλεσαν ζημιές στην πύλη της εισόδου, ενώ ακούστηκαν πυροβολισμοί. 
Πηγή: Itar Tass