Weather Icon
Αιγαίο , Πρόσωπα 16 Δεκεμβρίου 2013

Μετά τον Αστέρα βάζει πλώρη για τη… Μύκονο

Μάγδα Λιβέρη

ΦΕΡΙΤ ΣΑΧΕΝΚ ΑΝΟΙΞΕ Η ΟΡΕΞΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ «ΚΡΟΙΣΟΥ»

Μετά τον Αστέρα βάζει πλώρη για τη... Μύκονο

Ζάπλουτος, με ευρωπαϊκή παιδεία, διάσημος στην Τουρκία, κοσμικός,
φανατικός ποδοσφαιρόφιλος και λάτρης της Ελλάδας. Αυτή είναι μια σύντομη
περιγραφή του Φερίτ Σαχένκ, ο οποίος συγκαταλέγεται στους νέους
ιδιοκτήτες του Αστέρα Βουλιαγμένης μαζί με ισχυρά αραβικά funds.


Συμμετέχοντας ήδη στο ιδιοκτησιακό σχήμα πέντε μαρινών της χώρας μας ο 49χρονος Τούρκος επιχειρηματίας έχει κάνει σαφές πως οι επεκτατικές κινήσεις του στην Ελλάδα δεν σταματούν εδώ. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες από τη γείτονα χώρα, ο μεγιστάνας επιθυμεί διακαώς να επενδύσει στα ελληνικά νησιά και κυρίως στη Μύκονο της οποίας είναι τακτικός επισκέπτης.

Με περιουσία που ξεπερνά τα 3,4 δισ. δολάρια, ο κ. Σαχένκ είναι σήμερα ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στην Τουρκία και «νούμερο 395» στη λίστα του Forbes. Είναι ιδιοκτήτης του πανίσχυρου ομίλου Dogus, ο οποίος περιλαμβάνει περισσότερες από 150 εταιρείες, απασχολεί 30.000 εργαζομένους, ενώ έχει στο «χαρτοφυλάκιό» του την Garanti Bank, μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες της Τουρκίας, τέσσερα τηλεοπτικά δίκτυα και παράλληλα δραστηριότητες στον χώρο της ενέργειας, των κατασκευών, των πολυτελών ξενοδοχείων, των εστιατορίων κ.ά.

Στην προσωπική του ζωή ο Φερίτ Σαχένκ θεωρείται πρότυπο οικογενειάρχη. Παντρεμένος με Αμερικανίδα, την οποία γνώρισε τα χρόνια των σπουδών του, τραβούν σε κάθε τους εμφάνιση όλα τα φωτογραφικά φλας. Μάλιστα, η σύζυγός του Νταϊάνα θεωρείται από τις πιο κομψές γυναίκες της Τουρκίας. Το 1998 το ζευγάρι απέκτησε την Ντεφνέ, που είναι και το μοναχοπαίδι του. Στα 15 της σήμερα, φοιτά σε σχολείο της Ν. Υόρκης γι’ αυτό και ο πολυπράγμων μπαμπάς περνά μεγάλα διαστήματα στην αμερικανική μητρόπολη. Φανατικός ποδοσφαιρόφιλος, ο Σαχένκ δηλώνει οπαδός της Φενερμπαχτσέ.

Τελευταία όμως ο όμιλός του συμμετέχει στην εμπορική διαχείριση αλλά και την ανάπτυξη του Σταδίου Ινονού, επίσημη έδρα της Μπεσικτάς. Η είδηση είχε προκαλέσει έκπληξη στα τουρκικά ΜΜΕ και, φυσικά, τη δυσαρέσκεια των υποστηρικτών της Φενέρ. Στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο του, ο Σαχένκ δεν χάνει την ευκαιρία να ασχοληθεί με το αγαπημένο του χόμπι, τη φωτογραφία. Οσοι δουλεύουν κοντά του τον βλέπουν συχνά με ένα ποτήρι Coca-Cola στο χέρι – ο ίδιος έχει εκμυστηρευτεί πως όταν έχει άγχος μπορεί να καταναλώσει ακόμα και οκτώ κουτάκια! Διαθέτει τρία πανέμορφα σπίτια στην Κωνσταντινούπολη από τα οποία τα δύο βρίσκονται στις πιο ακριβές περιοχές του Βοσπόρου, Μπέμπεκ και Εμιργκιάν, αλλά και εξοχικές κατοικίες σε Μπόντρουμ και Ντουμπάι.

Βήμα βήμα προς την κορυφή
Ο Φερίτ Σαχένκ κατάφερε να επεκτείνει τον όμιλο Dogus, που ίδρυσε ο πατέρας του, Αϊχάν, το 1950 και του οποίου τα έσοδα αγγίζουν τα 5,7 δισ. δολάρια. Μάλιστα, η επέκτασή του συνέπεσε με τη θεαματική ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας, ενώ τα τελευταία χρόνια τα μέσα ενημέρωσης του ομίλου του δεν κρύβουν τη στήριξή τους προς την κυβέρνηση Ερντογάν, την εύνοια της οποίας -λέγεται ότι- απολαμβάνει.

Ο Φερίτ Σαχένκ με την Αμερικανίδα σύζυγό του Νταϊάνα και τη μοναχοκόρη τους Ντεφνέ.

Ο Τούρκος «Κροίσος» διαθέτει ευρωπαϊκή μόρφωση, αφού φοίτησε στην Αμερικανική Σχολή Ελβετίας και συνέχισε τις σπουδές του στη Βοστόνη στον χώρο του Μάρκετινγκ και Ανθρώπινου Δυναμικού. Το 1989 επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και εργάστηκε για οκτώ χρόνια στην Garanti Bank. Από το 1998 άρχισε να αναλαμβάνει ηγετικές θέσεις στον όμιλο, ενώ για να διευρύνει την εκπαίδευσή του παρακολούθησε το «Owner/President Management Program» του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Οταν πέθανε ο πατέρας του, τον Απρίλιο του 2001, ο Φερίτ Σαχένκ ανέλαβε τα ηνία του Dogus Holding σε ηλικία 37 ετών. Σε μια εποχή που η Τουρκία μαστιζόταν από σφοδρή οικονομική κρίση η πρόκληση για εκείνον ήταν μεγάλη. Ο Σαχένκ έθεσε ως προτεραιότητα τη διάσωση του τραπεζικού τομέα και συγχώνευσε όλες τις πιστωτικές δραστηριότητες του Dogus. Το 2004 πούλησε σχεδόν το ένα τέταρτο της Garanti Bank στην General Electric έναντι 1,6 δισ. δολαρίων, μια κίνηση που θεωρήθηκε σταθμός.

Συγκαταλέγεται στους πρωτοπόρους μιας και εισήγαγε ασφάλειες, leasing και άλλες νέες υπηρεσίες για τις τραπεζικές επιχειρήσεις του, που εκείνη την εποχή δεν ήταν γνωστές στην Τουρκία.

Ο Σαχενκ επίσης έχει αποκτήσει δύο αλυσίδες λιανικής πώλησης τροφίμων, ενώ έχει προχωρήσει σε επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα αλλά και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο Τούρκος «Κροίσος» δηλώνει οπαδός της Φενερμπαχτσέ (αριστερά), αλλά λόγω των δραστηριοτήτων του ομίλου του… λοξο-κοιτάζει και προς την Μπεσίκτας.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ
Θέλει να κάνει το Αιγαίο πολυτελή τουριστικό κόμβο

Ο Φερίτ Σαχένκ είναι τακτικός επισκέπτης των ελληνικών νησιών αλλά και των νοτίων προαστίων της Αθήνας, όπου έχει θεαθεί πολλές φορές να κάνει βόλτες και shopping στα καταστήματα. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους στόχους του ομίλου του και επιθυμία του είναι μια σύμπραξη Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών για τη μετατροπή του Αιγαίου σε πολυτελή τουριστικό κόμβο. Σκοπός του Τούρκου επιχειρηματία και των άλλων ιδιοκτητών του Αστέρα αποτελεί η ανάδειξή του σε ένα από τα πιο πολυτελή θέρετρα του κόσμου.

Στο AGC Equity Partners, το οποίο εξαγόρασε το 90% του μετοχικού κεφαλαίου του Αστέρα, έναντι 400 εκατ. ευρώ, στον διαγωνισμό που διενεργήθηκε από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, ο όμιλος του Σαχένκ συμμετέχει με ποσοστό 15%, ενώ το 85% ανήκει σε ισχυρά αραβικά funds και επιχειρηματίες από το Αμπου Ντάμπι, το Κουβέιτ και το Ντουμπάι. Μάλιστα, οι αγοραστές προτίθενται να επενδύσουν στον Αστέρα κεφάλαια της τάξης του 1 δισ. ευρώ τα επόμενα 5 χρόνια. Η μεταβίβαση του 90% των μεριδίων που αγοράστηκε θα ολοκληρωθεί κατά τους πρώτους μήνες του 2014. Για το 10% που απομένει θα δοθούν άλλα 43 εκατ. ευρώ.

Εάν προστεθεί το χρέος των 53 εκατ. ευρώ, τότε το συνολικό κόστος της αγοράς για την ομάδα των Αράβων επενδυτών και τον όμιλο Dogus θα ανέλθει στα 498 εκατ. ευρώ. Στόχος των νέων ιδιοκτητών είναι ο Αστέρας να επανακτήσει την αίγλη που είχε τις περασμένες δεκαετίες. Μάλιστα, άμεσα σκοπεύουν να ανακαινίσουν τα ξενοδοχεία «West In» και «Arion» καθώς και τα Bungalows προκειμένου να αναβαθμιστούν σε 7άστερα αλλά και να κατασκευάσουν 15 εξοχικές κατοικίες στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο «Αφροδίτη». Επιπλέον, στα σχέδιά τους περιλαμβάνεται η δημιουργία εστιατορίων, καταστημάτων και η ανάπτυξη της μαρίνας της Βουλιαγμένης (την οποία η «Αστήρ Παλλάς» έχει ενοικιάσει έως το 2052, ενώ έως το 2022 διαθέτει τα δικαιώματα χρήσης και της παραλίας).

Νέα ντιλ
Ο Αστέρας εκτείνεται σε 304,4 στρέμματα, εκ των οποίων τα 192,6 ανήκουν στη θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ». Στα υπόλοιπα 111,8 στρέμματα η ψιλή κυριότητα ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και η επικαρπία στην Εθνική Τράπεζα μέχρι το 2029. Ο Αστέρας όμως δεν αποτελεί τη μοναδική επένδυση στη χώρας μας του Φερίτ Σαχένκ. Ο Τούρκος μεγιστάνας, ο οποίος διαθέτει το 18% της αγοράς μαρινών στην Τουρκία, έχει επίσης επενδύσει σε μαρίνες στην Κροατία ενώ πρόσφατα επένδυσε και σε μαρίνες στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, η D-Marin, που ανήκει στον το όμιλο Dogus, απέκτησε το 51% των μετοχών της «MedMarinas» του Ομίλου Κυριακούλη, που εκμεταλλεύεται τις μαρίνες Ζέας, Κέρκυρας, Λευκάδας και Καλαμάτας, ενώ τελευταία αγόρασε και το 23% από τη Lamda Development της μαρίνας του Φλοίσβου. Επιπλέον ο τουρκικός όμιλος έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις μαρίνες σε Αλιμο, Νέα Επίδαυρο, Πόρο, Υδρα αλλά και τη μαρίνα Μανδρακίου στη Ρόδο. Επιθυμία ακόμα του Φερίτ Σαχένκ είναι να επενδύσει σε ξενοδοχεία σε ελληνικά νησιά και κυρίως στη Μύκονο. Εχει ενδιαφερθεί μάλιστα για την απόκτηση του «Ξενία» που βρίσκεται στο νησί των ανέμων και περιλαμβάνεται μεταξύ των τριών κρατικών ξενοδοχείων της ίδιας αλυσίδας τα οποία προσφέρονται μέσω του ΤΑΙΠΕΔ προς ιδιωτικοποίηση.

Μάγδα Λιβέρη
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63934244

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube