Weather Icon

Ξεκαθάρισμα σε τετ α τετ συνάντηση

Ξεκαθάρισμα σε τετ α τετ συνάντηση
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ θα ξεκαθαρίσει τα θέματα που προκύπτουν με τη συμπεριφορά του αξιωματούχου του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αρμόδια πηγή σημείωνε πως το ποτήρι έχει ξεχειλίσει, ο κ. Ντάουνερ δεν εναρμονίζεται με τους όρους εντολής της αποστολής του και αύριο Τετάρτη ο Πρόεδρος θα θέσει ενώπιον του απεσταλμένου του Γ.Γ. στο Κυπριακό «κατάλογο με τα ατοπήματά του». Είναι σαφές πως η επιλογή της κατ’ ιδίαν συνάντησης συνδέεται με την απόφαση της Λευκωσίας, να επικεντρωθεί στη συμπεριφορά Ντάουνερ και να συζητήσει μαζί του προσωπικά.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η Λευκωσία ξεχωρίζει το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος με αυτό της στάσης του Αυστραλού αξιωματούχου του διεθνούς οργανισμού. Με ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται η αντίδραση του Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος με τους χειρισμούς του αλλά και τις μεθοδεύσεις του δεν αφήνει άλλη διέξοδο στην κυπριακή κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος από την περασμένη Παρασκευή έχει αρχίσει να δέχεται χωριστά τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τους οποίους συζητά τόσο το θέμα Ντάουνερ όσο και αυτό του κοινού ανακοινωθέντος. Την Παρασκευή, είδε τον Αμερικανό πρέσβη ενώ χθες τον Ρώσο και τον Βρετανό. Σήμερα θα κλείσει ο κύκλος με διαδοχικές συναντήσεις με τους πρέσβεις της Γαλλίας και της Κίνας.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ξένες κυβερνήσεις φέρονται να συμφωνούν με τις ανησυχίες της Λευκωσίας και υποδεικνύουν πως δεν μπορεί ένας μεσολαβητής να μην τυγχάνει εμπιστοσύνης.

Ο Ντάουνερ θα αρχίσει σήμερα τις επαφές του με χωριστές συναντήσεις με τους δυο διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οσμάν Ερτούγ. Στην ατζέντα η διαμόρφωση της κοινής δήλωσης. Υπενθυμίζεται πως η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει καταθέσει νέα πρόταση, επί της οποίας δεν υπάρχει απάντηση από τους Τούρκους.

Αύριο θα συναντηθεί χωριστά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, ενώ την Πέμπτη θα έχει κοινή συνάντηση με τους Μαυρογιάννη και Ερτούγ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, σε δήλωσή του αναφέρθηκε στις συναντήσεις που έχει ο Πρόεδρος με τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αυτών, ανέφερε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την ανάγκη για επίτευξη συμφωνίας Κοινής Δήλωσης, η οποία θα καθορίζει με σαφήνεια και χωρίς το όποιο ίχνος αμφισβήτησης τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού. Παρέπεμψε δε και στο πρόσφατο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών της 30ής Ιουλίου 2013, που περιγράφει τη μορφή της λύσης.

http://mignatiou.com/?p=15415#ixzz2jkjcz3dm

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube