Weather Icon

Κύπρος: Εισήγηση για το τερματικό υγροποίησης του φυσικού αερίου θέτει εκτός το κράτος

Νέα δεδομένα για το τερματικό του φυσικού αερίου δημιουργούν οι εισηγήσεις που κατέθεσαν οι συμβουλευτικοί οίκοι Dentons και Gas Strategies, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα “Πολίτης”.
Ανάμεσα στις επιλογές που φαίνεται να κυριαρχούν είναι και αυτή για 100% ιδιωτικό τερματικό υγροποίησης. Δηλαδή το κράτος δεν θα έχει καμιά συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της κοινοπραξίας που θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία του τερματικού LNG.
Οι άλλες επιλογές τις οποίες καταθέτουν οι οίκοι αξιολόγησης αφορούν, πρώτον τη συμμετοχή του κράτους με ένα μειοψηφικό πακέτο μετοχών στην επένδυση, κάτι που όμως φαίνεται επίσης να τρομάζει την κυβέρνηση, αφού και σε αυτή την περίπτωση θα το μετατρέψει σε έρμαιο των ιδιωτικών συμφερόντων.

Δεύτερο την απόκτηση από το κράτος του πλειοψηφικού πακέτου, που θα του επιτρέψει να έχει τον έλεγχο των αποφάσεων.

«Το κράτος οπωσδήποτε πρέπει να εμπλακεί σε αποφάσεις ουσίας. Είναι έργα εθνικής σημασίας και δίνουν την κρατική μας υπόσταση. Για όνομα του θεού, δεν γίνεται να έχουμε εμείς το φυσικό αέριο και να μην συμμετέχουμε στη λήψη αποφάσεων», δήλωσε στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ο Σόλων Κασίνης.

Πάντως επιθυμία της κυβέρνησης είναι να συμμετάσχουν στο τερματικό οι εταιρείες που έχουν ήδη εξασφαλίσει άδεια για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Ήδη έχει υπογραφεί μνημόνιο συναντίληψης με τη NOBLE και την TOTAL, ενώ σύντομα αναμένεται να πέσουν υπογραφές και με την κοινοπραξία ENI/KOGAS.

«Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών δεν μπορεί παρά να εκφράσει την ανησυχία του για τα δημοσιεύματα που αφορούν το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου και τη συμμετοχή της Κυβέρνησης», αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι Οικολόγοι.

Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube