Weather Icon

Η Μαλάλα και το ξεχασμένο Νόμπελ του Πακιστάν

Μαρία Καρχιλάκη

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι, η 16χρονη ακτιβίστρια από το Πακιστάν που πέρυσι τέτοιον καιρό οι Ταλιμπάν επιχείρησαν να σκοτώσουν πυροβολώντας την στο κεφάλι επειδή διακήρυττε το δικαίωμα των κοριτσιών να πηγαίνουν σχολείο, δεν βραβεύτηκε τελικά με το Νόμπελ Ειρήνης. Δες το βίντεο των Νιου Γιορκ Τάιμς με την ιστορία της όπως την καταγράφει ο ‘Ανταμ ‘Ελικ, ο δημοσιογράφος που “ανακάλυψε” το 2009 την 11χρονη -τότε- Γιουσαφζάι.  

Η Μαλάλα, λοιπόν, δεν πήρε το Νόμπελ, διότι η Νορβηγική Επιτροπή προτίμησε να το δώσει στον Οργανισμό που επιβλέπει την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας. Η εξέλιξη αυτή απογοήτευσε πολύ και πολλούς καθώς η υποψηφιότητά της είχε μεγάλη απήχηση. Δεν ήταν όμως οι συμπατριώτες της που απογοητεύτηκαν -όπως θα περίμενε κανείς- αλλά οι εκτός Πακιστάν. Διότι για τους εντός -όχι για όλους, αλλά για αρκετούς- η Μαλάλα είναι πράκτορας της ΣΙΑ, πουλημένη στους ξένους, εχθρός της χώρας και του Ισλάμ.
Έτσι, οι πρώτοι που χάρηκαν φανερά για το Νόμπελ που δεν πήρε ήταν οι Ταλιμπάν. Κι από κοντά οι υπόλοιποι. Όλοι αυτοί, δηλαδή, που πίσω από τα υποτιθέμενο πρακτοριλίκι, της  χρεώνουν ότι είναι γυναίκαδεν βγάζει το σκασμό καιμιλάει ακόμη πιο πολύ από την ημέρα που την πυροβόλησαν. Με μια λέξη -είναι διαφορετική. Όπως διαφορετικός ήταν κι ο μοναδικός επιστήμονας του Πακιστάν που έχει τιμηθεί με Νόμπελ -αυτό της Φυσικής, το 1979- οΑμπντούς Σαλάμ.
Διαφορετικός, λοιπόν, κι ο Αμπντούς Σαλάμ γι αυτό κι αποσυνάγωγος κι εξοβελιστέος από την ίδια του τη χώρα. Το δικό του “λάθος” ήταν πως ανήκε στη μειονότητα των Αχμάντι. Με νόμο, το 1974, το Πακιστάν χαρακτήρισε τους Αχμάντι μη μουσουλμάνους. Για όλον τον κόσμο εκτός Πακιστάν, ο Σαλάμ ήτανο πρώτος μουσουλμάνος που πήρε το Νόμπελ. Όχι όμως για την πλειοψηφία των συμπατριωτών του που “αιρετικό” τον ανέβαζαν, “αιρετικό” τον κατέβαζαν κι ακόμη και σήμερα, 17 χρόνια μετά το θάνατό του, κάνουν λες και δεν τον ξέρουν. Έχουν αφαιρέσει το όνομά του από δωρεές που έκανε. Το 1989 η τότε πρωθυπουργός, Μπεναζίρ Μπούτο, αρνήθηκε να τον συναντήσει προφασιζόμενη φόρτο εργασίας. Οι Αρχές απέρριψαν αίτημα των επιστημόνων του Εθνικού Κέντρου Φυσικής στο Ισλαμαμπάντ να δώσουν στο Ίδρυμα το όνομά του. Έσβησαν από την επιτύμβια στήλη του το ότι ήταν “ο πρώτος μουσουλμάνος που πήρε το Νόμπελ” κι αυτό που διαβάζει ο επισκέπτης πλέον στη μαρμάρινη πλάκα στον τάφο του είναι “ο πρώτος που πήρε το Νόμπελ”! Δες τη φωτογραφία.

Για την ιστορία, ο Αμπντούς Σαλάμ βραβεύτηκε με το Νόμπελ για την έρευνά του στην Κβαντική και σ’ αυτό που αποκαλούμε στις μέρες μας “σωματίδιο του Θεού” ή μποζόνιο Χιγκς” -όπου Χιγκς, ο φυσικός που πήρε το φετινό Νόμπελ!
Η ίδια πολιτική αποκλεισμού εφαρμόζεται και στην περίπτωση της Μαλάλα. Τον πρώτο καιρό μετά την απόπειρα εναντίον της τα κορίτσια στο Πακιστάν κυκλοφορούσαν με πλακάτ που έγραφαν “Είμαι η Μαλάλα”. Σήμερα τα περισσότερα λένε “Γιατί η Μαλάλα;” ενώ οι γονείς τους την κατηγορούν ανοιχτά ότι ντροπιάζει τη χώρα με τα πάρε – δώσε που έχει με τους Δυτικούς. Το Πακιστάν, βλέπεις, είναι μια συντηρητική μουσουλμανική  χώρα με έντονο αντιαμερικανισμό όπου οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν. Οι εικόνες αυτές, για παράδειγμα, της Μαλάλα να γίνεται δεκτή από τους Ομπάμα στο Λευκό Οίκο ή να βραβεύεται από τον Μπέκαμ εξάπτουν την…κακή φαντασία…

…η οποία κακή φαντασία, δυστυχώς, όπως ακριβώς και στην περίπτωση του Σαλάμ, υποδαυλίζεται εντέχνως από ένα κομμάτι της κοινωνίας που έχει τη δύναμη είτε με νόμους είτε με τη βία να αποκλείει οτιδήποτε ξεχωρίζει…

http://www.karchilaki.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube