Weather Icon
ΟΗΕ , Σαουδική Αραβία 20 Οκτωβρίου 2013

Ρωσία: Επικρίνει την άρνηση του Ριάντ να καταλάβει την έδρα του στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Ρωσία: Επικρίνει την άρνηση του Ριάντ να καταλάβει την έδρα του στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Η
Ρωσία επέκρινε σήμερα την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μην
καταλάβει την έδρα της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντας
“ιδιαίτερα παράξενα” τα επιχειρήματα που πρόβαλε το Ριάντ γι΄ αυτήν, εν
μέσω της συριακής κρίσης.

“Αιφνιδιαστήκαμε από αυτήν την άνευ προηγουμένου απόφαση της Σαουδικής Αραβίας”, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

“Τα επιχειρήματα του βασιλείου προκαλούν αμηχανία. Αυτά που προσάπτονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο πλαίσιο της συριακής κρίσης δείχνουν ιδιαίτερα παράξενα”, προσθέτει το υπουργείο.

“Με την απόφασή της, η Σαουδική Αραβία αποκλείει μόνη της τον εαυτό της από τις κοινές προσπάθειες που γίνονται στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας για την διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στον κόσμο”, επισημαίνει επίσης.

Η Ρωσία, σύμμαχος των αρχών της Δαμασκού, αντιτίθεται από την αρχή της συριακής σύγκρουσης στην Σαουδική Αραβία, την οποία κατηγορεί ότι χρηματοδοτεί οργανώσεις που συνδέονται με την Αλ Κάιντα στην χώρα αυτή.

Η Σαουδική Αραβία αρνήθηκε σήμερα να καταλάβει την έδρα της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε διαμαρτυρία για την “αδυναμία” αυτού του οργάνου και την αποτυχία του να ρυθμίσει τις συγκρούσεις στην Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα την συριακή κρίση.

Την ίδια ώρα η Γαλλία ανακοίνωσε ότι συμμερίζεται την “απογοήτευση” της Σαουδικής Αραβίας για την παράλυση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσον αφορά την συριακή κρίση.

“Συμμεριζόμαστε την απογοήτευσή της μετά την παράλυση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά έχουμε ακριβώς σε απάντηση σε αυτήν μια πρόταση για την μεταρρύθμιση του δικαιώματος αρνησικυρίας (βέτο)”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ρομάν Ναντάλ σε συνέντευξη Τύπου. Η Γαλλία πρότεινε τον Σεπτέμβριο να μην ασκείται το δικαίωμα βέτο των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα) στην περίπτωση “μαζικών εγκλημάτων”.

“Για δυόμισι χρόνια, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν είχε μπορέσει να αποφασίσει για την Συρία”, υπενθύμισε ο Ναντάλ. Τρεις φορές η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν το δικαίωμά τους αρνησικυρίας για να εμποδίσουν την λήψη αποφάσεων που καταδίκαζαν το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν νομιμοποιήσει μια διεθνή στρατιωτική επέμβαση στην χώρα αυτή.

Σύμφωνα με την γαλλική πρόταση, όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας θα έπρεπε να αποφανθεί για μια κατάσταση “μαζικών εγκλημάτων”, τα μόνιμα μέλη του θα δεσμεύονταν να απαρνούνται το δικαίωμά τους άσκησης βέτο και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, στον οποίο θα προσέφευγαν τουλάχιστον 50 κράτη μέλη, θα ήταν αρμόδιος για να αποφασίσει όσον αφορά την φύση του εγκλήματος”.

“Είναι μια απλή απάντηση, η οποία θα επέτρεπε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας και αναμφίβολα και η νομιμότητά του, η ικανότητά του να αναλαμβάνει τις ευθύνες του για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας”, κατέληξε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Έκπληξη προκάλεσε σε πολλούς διπλωμάτες του ΟΗΕ η σημερινή απόφαση της Σαουδικής Αραβίας.

Ορισμένοι από αυτούς υπέθεσαν ότι η Σαουδική Αραβία θα επανέλθει στη συνέχεια στην απόφασή της αυτή, η οποία δεν κοινοποιήθηκε επισήμως στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

“Είναι εντελώς απρόσμενο”, δήλωσε ένας διπλωμάτης, σημειώνοντας ότι όλοι οι διπλωμάτες έσπευσαν να εντρυφήσουν “στην ιστορία του Συμβουλίου για να βρουν ένα προηγούμενο, το οποίο δεν υπάρχει”. Ο ίδιος υπογράμμισε εξάλλου ότι μια υποψηφιότητα στο Συμβούλιο Ασφαλείας “χρειάζεται χρόνια προετοιμασίας”, το οποίο καθιστά την κίνηση αυτή του Ριάντ ακόμη πιο απροσδόκητη.

Η εκλογή των δέκα μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας γίνεται σε περιφερειακή βάση και, αν η Σαουδική Αραβία εμμείνει στην απόφασή της, εναπόκειται στην αραβική ομάδα στους κόλπους της Γενικής Συνέλευσης να βρει έναν νέο υποψήφιο, τον οποίο θα υιοθετήσει στη συνέχεια το σύνολο της Γενικής Συνέλευσης σε ψηφοφορία του, όπως έγινε χθες για το Ριάντ.

“Θα μπορούσε να υπάρξει μια νέα εκλογή, αλλά είναι ακόμη πιθανό να πειστεί το Ριάντ να αλλάξει θέση”, έκρινε ένας άλλος διπλωμάτης και υπενθύμισε ότι “η σαουδαραβική κυβέρνηση είχε εκφράσει σαφώς τις τελευταίες εβδομάδες την ανησυχία της όσον αφορά την Συρία και το παλαιστινιακό ζήτημα”. Το Ριάντ ανησυχεί εξάλλου και για την προσέγγιση που επιχειρείται ανάμεσα στα δυτικά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, κυρίως τις ΗΠΑ, και το Ιράν με τον νέο πρόεδρό του Χασάν Ροχανί.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο έχει 15 μέλη, ανανεώνει κάθε χρόνο 5 από τις 10 έδρες των μη μόνιμων μελών του, σε περιφερειακή βάση. Χθες, η Σαουδική Αραβία, το Τσαντ, η Χιλή, η Νιγηρία και η Λιθουανία εξελέγησαν για μια διετή θητεία, η οποία θα αρχίσει την 1η Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους.

Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube