Weather Icon

Δισεκατομμύρια Δολάρια Βλέπει το Ισραήλ σε Έσοδα από το Φυσικό Αέριο την Επόμενη Δεκαετία

Δισεκατομμύρια Δολάρια Βλέπει το Ισραήλ σε Έσοδα από το Φυσικό Αέριο την Επόμενη Δεκαετία

Στα 2,9 δις. δολάρια θα ανέλθουν τα φορολογικά έσοδα του Ισραήλ από το φυσικό αέριο ως το 2017, εκτιμά ο πρόεδρος της Bank of Israel, Στάνλεϊ Φίσερ.

Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται το ποσοστό 11% επί των πωλήσεων αερίου, ο εταιρικός φόρος, καθώς και ο φόρος εισοδήματος που καλούνται να πληρώσουν οι εταιρείες παραγωγής. Επίσης, από το 2018 θα αρχίσουν να εισρέουν και επιπλέον έσοδα με βάση το νόμο Σεσίνσκι, τα οποία αφορούν τα υπερβάλλοντα κέρδη από τις παραπάνω δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα συνολικά έσοδα σε 6,9 δις. ετησίως στην περίοδο 2018-2022 και σε 14,4 δις. την περίοδο 2023-2027.

Όσον αφορά τη σύσταση κρατικού ταμείου για τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, ο Φίσερ τόνισε ότι «υπάρχουν τρεις λόγοι που το υποδεικνύουν. Ο πρώτος είναι η αλληλεγγύη των γενεών, ο δεύτερος είναι η ολλανδική ασθένεια που προκαλεί υποτίμηση του σέκελ και ο τρίτος είναι η προοπτική χρήσης του ταμείου ως δίχτυ ασφαλείας για τη λήψη δανείων σε έκτακτες περιπτώσεις».

Ο ίδιος σημείωσε ότι στα 10 πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, το ταμείο θα διανείμει το 3,5% των κερδών του για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

ENERGIA

Άδεια στην Κοινοπραξία του Λεβιάθαν για Εξαγωγές Αερίου Προς Τουρκία, Ιορδανία και Παλαιστινιακή Αρχή

Οι ισραηλινές αρχές έδωσαν άδεια στην κοινοπραξία που διαχειρίζεται το κοίτασμα Λεβιάθαν για να εξάγει φυσικό αέριο στην Τουρκία, την Ιορδανία και την Παλαιστινιακή Αρχή, όπως αναφέρουν πηγές της εφημερίδας Globes.

Η σχετική άδεια είναι προσωρινή και σύμφωνα με τις αρχές, δεν σχετίζεται με την επικείμενη κυβερνητική απόφαση σχετικά με το ύψος των συνολικών εξαγωγών που θα επιτραπούν. Αναμένεται όμως να βοηθήσει τις εν λόγω εταιρείες να προσελκύσουν πελάτες και να πείσουν τους αρμόδιους υπουργούς για την χρησιμότητα των εξαγωγών αερίου.

Επίσης, οι αρχές ανταγωνισμού του Ισραήλ εξετάζουν κατά πόσο η κοινοπραξία του Λεβιάθαν συνιστά καρτέλ. Σε περίπτωση που κριθεί ότι ισχύει κάτι τέτοιο, τότε πιθανολογείται ότι θα χρειαστεί αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης της κοινοπραξίας.

ENERGIA 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube