Weather Icon

Άλλη μια ηχηρή σφαλιάρα στην πολυπολιτισμικότητα – Υπέρ αυστηρότερου νόμου για τη χορήγηση ασύλου η πλειοψηφία των Ελβετών

To 80% στήριξε την αμφιλεγόμενη επιβολή περαιτέρω περιορισμών σε δημοψήφισμα

Υπέρ ενός αυστηρότερου νόμου για τη χορήγηση ασύλου ψήφισαν μαζικά οι Ελβετοί στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή. Σχεδόν το 80% των ψηφοφόρων στήριξαν την αμφιλεγόμενη επιβολή περαιτέρω περιορισμών για τους αιτούντες ασύλου, απομακρυνόμενοι από τη μακρά παράδοση της ελβετικής «γενναιοδωρίας» έναντι των προσφύγων.
Οι νέοι αυστηρότεροι κανόνες έρχονται εν μέσω μεγάλης αύξησης του αριθμού των προσφύγων στη χώρα, και ενώ ο αριθμός των αιτούντων ασύλου στην Ελβετία αγγίζει υψηλό δεκαετίας.

Βάσει των αλλαγών που είχαν γίνει τον περασμένο Σεπτέμβριο στη σχετική νομοθεσία -και οι οποίες τέθηκαν στην κρίση των πολιτών την Κυριακή- η λιποταξία από το στρατό δεν είναι πλέον αποδεκτό αίτιο για τη χορήγηση ασύλου, ενώ παύει η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων μέσω των διπλωματικών αποστολών της Ελβετίας στο εξωτερικό.

Περίπου 48.000 άτομα έχουν κινήσει αυτό το διάστημα διαδικασίες για τη διεκδίκηση ασύλου στην Ελβετία.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στη Γενεύη, η Ελβετία έχει μακρά παράδοση γενναιοδωρίας προς τους πρόσφυγες -αναλογικά ο αριθμός των προσφύγων που δέχεται είναι δύο φορές μεγαλύτερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ωστόσο, ο αριθμός των αιτούντων ασύλου αυξάνεται ραγδαία και σήμερα βρίσκεται στο υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας δεκαετίας. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη συνολική αύξηση της μετανάστευσης έχει προκαλέσει ανησυχίες στους Ελβετούς.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κόμματα της Αριστεράς συγκέντρωσαν αρκετές υπογραφές ώστε να επιβάλλουν τη διεξαγωγή του σημερινού δημοψηφίσματος, επιχειρώντας να πετύχουν την απόσυρση των κυβερνητικών μέτρων, τα οποία προειδοποιούν ότι μπορεί να οδηγήσουν σε διακρίσεις.

Μιλώντας μετά την ψηφοφορία, οι οργανώσεις χαρακτήρισαν την έκβαση «καταστροφή για τους αιτούντες ασύλου και τους πρόσφυγες».

Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα σημεία της νομοθεσίας είναι η αφαίρεση της λιποταξίας από το στρατό ως αίτιο χορήγησης ασύλου. Η λιποταξία είναι το βασικός λόγος που προτάσσουν οι πολίτες της Ερυθραίας, της μεγαλύτερης εθνοτικής ομάδας αιτούντων ασύλου πέρυσι. Στη χώρα τους η κυβέρνηση επιβάλλει απεριόριστη στρατιωτική θητεία σε όλους τους σωματικά υγιείς άνδρες και γυναίκες.

Παράλληλα, αφαιρείται η διάταξη -μοναδική στο είδος της στην Ευρώπη- που έδινε τη δυνατότητα στους πρόσφυγες να ζητήσουν άσυλο στις διπλωματικές αποστολές της Ελβετίας ανά τον κόσμο.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube