Ιρίνα Σόμπολιεβα, Αικατερίνα Ζαμπρόβσκαγια, combined report 

«Βήματα προόδου σε πολλούς τομείς» σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις Ρωσίας και Γεωργίας, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας. Οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών είχαν διακοπεί το 2008, μετά την γεωργιανή εισβολή στη Νότιο Οσετία, την ήττα των στρατευμάτων της Τιφλίδας, και την αναγνώριση από πλευράς Μόσχας της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και Ν.Οσετίας.

Βολές κατά της Ρωσίας για Αμπχαζία και Νότια Οσετία στη σύνοδο της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης
Στην ανακοίνωσή του, στις 2 Μαρτίου, το υπουργείο ανέφερε ότι τη διαπίστωση αυτή έκαναν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Πράγα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Γκριγκόρι Καράσιν, και ο ειδικός απεσταλμένος του πρωθυπουργού της Γεωργίας για τις ρωσο-γεωργιανές σχέσεις, Ζουράμπ Αμπασίτζε. Το ρωσικό ΥΠΕΞ επεσήμανε το γεγονός ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των δύο χωρών αρκετές επαφές σε ανώτατο επίπεδο. Ειδικότερα, στη Μόσχα, ο πρόεδρος της Ρωσίας δέχθηκε τον Πατριάρχη της Γεωργίας, Ηλιά Β΄. Στο Νταβός, επίσης, υπήρξε μια σύντομη συνάντηση του πρωθυπουργού, Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, με τον γεωργιανό ομόλογό του, Μπιτζινά Ιβανισβίλι. Τέλος, στο Στρασβούργο συναντήθηκαν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των δύο χωρών. «Όλα αυτά τα γεγονότα δημιούργησαν μια θετική ατμόσφαιρα για την επίλυση των πολιτικών θεμάτων σε ορισμένους τομείς», σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Πάντως, κοινή πεποίθηση είναι ότι θα πρέπει να καταβληθούν επιπλέον και συστηματικές προσπάθειες, σε οικονομικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδα, προκειμένου να γίνουν βήματα για την ουσιαστική αποκατάσταση των σχέσεων. Μεταξύ των άλλων, όμως, ήδησυζητείται η άρση της απαγόρευσης εκ μέρους της Ρωσίας, της εισαγωγής γεωργιανού κρασιού, η επαναλειτουργία της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γεωργία, και γενικότερα η αποκατάσταση των χερσαίων και αεροπορικών μεταφορών, η απλοποίηση του καθεστώτος θεωρήσεων (βίζας) για τους γεωργιανούς πολίτες, κ.ο.κ.
Η Τιφλίδα διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία αφ’ ότου η Μόσχα αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας τον Αύγουστο του 2008. Εκπρόσωποι της νέας κυβέρνησης της Γεωργίας, η οποία ήρθε στην εξουσία ύστερα από τις βουλευτικές εκλογές της 1ης Οκτωβρίου, έχουν δηλώσει ότι η εξομάλυνση των σχέσεων με τη Ρωσία αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.
Η συνάντηση στην Πράγα ήταν η δεύτερη στα πλαίσια της εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες. Η πρώτη συνάντηση ειδικών απεσταλμένων Γεωργίας και Ρωσίας, είχε πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στις 14 Δεκεμβρίου του 2012. Οι πλευρές συμφώνησαν για τη διεξαγωγή συναντήσεων κάθε δύο μήνες.
Πηγές: RIA Novosti, Vzgliad.