Weather Icon
Γενικά θέματα 24 Φεβρουαρίου 2013

FΤ: Χρυσή ευκαιρία η Κύπρος

Μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη να αρχίσει κούρεμα καταθέσεων
«Η επιβολή ζημιάς σε ανώτερους πιστωτές, ακόμα και σε ανασφάλιστους καταθέτες, είναι η καλύτερη επιλογή», γράφει η εφημερίδα και σημειώνει ότι οι κυπριακές τράπεζες είναι πολύ μεγάλες, με αποτέλεσμα οι ανάγκες διάσωσής τους να καθιστούν μη διαχειρίσιμο το εθνικό χρέος.

ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ για διάσωση του νησιού

Η Κύπρος προσφέρει μια «χρυσή ευκαιρία» στην Ευρώπη να αλλάξει τακτική και να διαγράψει χρέος που κατέχουν οι πιστωτές αντί να επιβαρύνει την Κυβέρνηση, όπως έκανε στις προηγούμενες περιπτώσεις διάσωσης χωρών-μελών της ευρωζώνης, γράφει στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα “Φαϊνάνσιαλ Τάιμς”.
«Οι προηγούμενες διασώσεις συνιστούσαν επιβεβλημένες διασώσεις από τους φορολογούμενους της εκάστοτε χώρας των επενδυτών από αλλού, που είχαν επιπόλαια αλλά εθελούσια χρηματοδοτήσει ιδιωτικές τράπεζες στην ευρωπεριφέρεια. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνουν χειρότερα τα προβλήματα των κυβερνήσεων. Τον περασμένο Ιούνιο οι υπουργοί της ευρωζώνης δεσμεύθηκαν να διασπάσουν τον μοιραίο εναγκαλισμό μεταξύ τραπεζών και κυβερνήσεων, έναν εναγκαλισμό που πουθενά δεν είναι πιο σφιχτός από όσο στην Κύπρο», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.
Συνεχίζει αναφέροντας ότι οι κυπριακές τράπεζες είναι τόσο μεγάλες, που κάνουν την Ιρλανδία να μοιάζει πως δεν έχει αρκετά διογκωμένο τραπεζικό τομέα. Αποτέλεσμα είναι οι ανάγκες διάσωσής τους να καθιστούν μη διαχειρίσιμο το εθνικό χρέος.
Οι τρεις επιλογές
Για να λυθεί το πρόβλημα υπάρχουν τρεις τρόποι, αναφέρει το άρθρο:
Πρώτον, οι εταίροι να διασώσουν απευθείας τις τράπεζες. 
Δεύτερο, να το κάνει η Κυβέρνηση και μετά να αναδιαρθρώσει το χρέος της, ή
Τρίτον, να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με διαγραφή οφειλών προς πιστωτές.
«Πρόκειται για θέμα αρχής και δημιουργίας προηγουμένου, όχι χρημάτων: 10 εκ. ευρώ είναι σταγόνα στον ωκεανό», αποφαίνεται η εφημερίδα.
Σε ό,τι αφορά την πρώτη επιλογή, σημειώνεται ότι έχει απορριφθεί μέχρι να δημιουργηθεί μια τραπεζική ένωση. Η δεύτερη επιλογή χαρακτηρίζεται «καταστροφική», καθώς θα καθιστούσε αναξιόπιστη την υπόσχεση ότι η ελληνική περίπτωση είναι μοναδική. Επομένως, συμπεραίνουν οι “Φαϊνάνσιαλ Τάιμς”, η επιβολή ζημιάς σε ανώτερους πιστωτές, ακόμα και σε ανασφάλιστους καταθέτες, είναι η καλύτερη επιλογή.
«Για πρώτη φορά πρόκειται για πιθανή επιλογή. Έχει την πολιτική με το μέρος της. Γερμανοί πολιτικοί γνωρίζουν ότι η στήριξη των κυπριακών τραπεζών με χρήματα των φορολογουμένων θα ωφελούσαν Ρώσους ολιγάρχες και πολυεθνικές που χειραγωγούν τους φόρους τους», σχολιάζεται.
Η εφημερίδα προσθέτει ότι αν και ο κίνδυνος διάδοσης της κρίσης σε άλλες τράπεζες είναι υπαρκτός σε μια τέτοια περίπτωση, οι επενδυτές δεν είναι τυφλοί ώστε να μη δουν τις διαφορές μεταξύ χωρών. «Η διάδοση της κρίσης από ένα κούρεμα εθνικού χρέους θα ήταν άλλωστε πολύ πιο πιθανή και πιο επιζήμια», σχολιάζει η εφημερίδα.
Το άρθρο καταλήγει με την επισήμανση ότι η Ευρώπη πρέπει να πάρει το δίδαγμα των δύο άλλων νησιών που άφησαν το τραπεζικό τους σύστημα «να κάνει μετάσταση σε μια προσπάθεια για εύκολο πλουτισμό», την Ισλανδία και την Ιρλανδία.
Φόβοι για ελληνικού τύπου κρίση
Σε ανταπόκριση της ίδιας εφημερίδας από τη Λευκωσία, εξάλλου, αναφέρεται ότι οι φόβοι μιας ελληνικού τύπου κρίσης επισκιάζουν τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Περιγράφεται πώς η κίνηση στην αγορά έχει πέσει, με μια καταστηματάρχη να λέει ότι ο κόσμος διστάζει να ξοδέψει όπως παλιά.
Μαζί με την περιορισμένη καταναλωτική κίνηση, το ρεπορτάζ επισημαίνει ως «ένδειξη αγωνίας για μια πιθανή ελληνικού στυλ οικονομική καταστροφή» τον υψηλό δανεισμό των νοικοκυριών και την αυξανόμενη ανεργία που συμπιέζει τα εισοδήματα. «Αυτοί οι φόβοι έχουν συμβάλει στο επιβλητικό προβάδισμα του Νίκου Αναστασιάδη», σχολιάζει η συντάκτρια της εφημερίδας.
Το πιο επιτακτικό πρόβλημα για τον νέο Πρόεδρο, προσθέτει το δημοσίευμα, θα είναι η εξασφάλιση του πακέτου διάσωσης για τις τράπεζες της χώρας, φροντίζοντας το δημόσιο χρέος να μην ξεπεράσει το 120% του ΑΕΠ, ποσοστό που θεωρείται βιώσιμο.

Πάνε σε ξένες τράπεζες
Το ρεπορτάζ κλείνει με αναφορά στα προβλήματα ρευστότητας που παρατηρούνται. Σημειώνεται πως Έλληνες καταθέτες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν χρήματα στην Ελλάδα, περίπου τα μισά από τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν βγάλει στην Κύπρο. Επίσης κάποιες από τις «χιλιάδες» ρωσικές εταιρείες που μετέφεραν την έδρα τους στην Κύπρο, λόγω της χαμηλής φορολογίας και των «ελαφρών» κανονισμών, έχουν μεταφέρει καταθέσεις τους από την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Τράπεζα στη θυγατρική της ρωσικής VTB στην Κύπρο, εξελίξεις που τραπεζίτης χαρακτηρίζει «ανησυχητικές».
Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube