Weather Icon
Ενεργειακά-Αγωγοί , Ρωσία 20 Ιανουαρίου 2013

Οι μονομάχοι στη σκακιέρα του φυσικού αερίου

Gazprom: Το 60% των εσόδων του ομίλου προέρχεται από τις εξαγωγές
Αλεξάντερ Μεντβέντεφ: Εξ απορρήτων του Πούτιν, με σχέδια… πανευρωπαϊκά.
Λεονίντ Λεμπέντεφ: Ο Ρώσος ολιγάρχης που μισεί τα μονοπώλια

Τα… ηνία της Gazprom -η οποία σημειωτέον αποτελεί τον βασικό προμηθευτή της Ελλάδας σε φυσικό αέριο- τα έχει ο Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος της εταιρείας

Ο Μεντβέντεφ, με τις… ευλογίες του ισχυρού άντρα της «ρωσικής αρκούδας» Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο της εταιρείας την ενδυνάμωση της παρουσίας της στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και η Ελλάδα αποτελεί ένα μέρος του μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου που έχει καταστρώσει η Ρωσία. Μπορεί στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της εταιρείας να εμφανίζεται ο Αλεξέι Μίλερ, ωστόσο ο Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, γενικός διευθυντής της Gazprom Export, είναι αυτός που διαχειρίζεται περίπου το 45% του καταναλωμένου φυσικού αερίου της εταιρείας, με τις εξαγωγές του ομίλου να φέρνουν το 60% των συνολικών εσόδων.

Η προϋπηρεσία
Ο 57χρονος, ο οποίος το διάστημα 1978-1989 εργάστηκε στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων, έκανε ένα πέρασμα την περίοδο 1989-1991 από την Donau Bank AG (ως διευθυντής) στη Βιέννη.
Αλεξάντερ Μεντβέντεφ

Αλεξάντερ Μεντβέντεφ
Στην Gazprom, o Αλεξάντερ Ιβάνοβιτς Μεντβέντεφ βρίσκεται από τον Αύγουστο του 2002, ενώ πριν από τρία χρόνια περίπου είχε δηλώσει ότι στόχος της εταιρείας μέχρι το 2014 είναι να φθάσει η κεφαλαιοποίηση της Gazprom το 1 τρισ. δολάρια. Το φυσικό αέριο αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς του, ωστόσο η μεγάλη του αγάπη είναι για το… χόκεϊ. Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι πρόεδρος της εθνικής λίγκας «Kontinental Hockey League», η οποία μάλιστα το 2009 ήταν η ισχυρότερη στην Ευρώπη.
Σε ό,τι αφορά λοιπόν στα σχέδιά του για την Ελλάδα, η Gazprom εμφανίζεται ως το μεγάλο φαβορί για την απόκτηση της ΔΕΠΑ.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχει συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ από την Gazprom μέχρι το 2016, ενώ έχουν ξεκινήσει επαφές για την παράταση της συμφωνίας για ακόμη εννέα χρόνια (μέχρι το 2025).
Sintez: Ο όμιλος έχει παραγωγή πάνω από 90 εκατ. βαρέλια στη Σιβηρία

Sintez: Ο όμιλος έχει παραγωγή πάνω από 90 εκατ. βαρέλια στη Σιβηρία
Αναφορικά με τους αγωγούς θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο όμιλος απέκλεισε την κατασκευή κέντρου αγωγών μέσω της Ελλάδας και της Αδριατικής στην Ιταλία, στο πλαίσιο του South Stream για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Κεντρική Ευρώπη, σε μία κίνηση που δείχνει ότι είναι πρόθυμη να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις εφόσον επικρατήσει του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ.
Ο όμιλος Gazprom
Η Gazprom είναι μία από τις μεγαλύτερες καθετοποιημένες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως, σε επίπεδο αποθεμάτων, παραγωγής και κεφαλαιοποίησης αγοράς.
15% της παγκόσμιας παραγωγής
Λεονίντ Λεμπέντεφ

Λεονίντ Λεμπέντεφ
Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός -ο οποίος κατέχει το 15% της παγκόσμιας παραγωγής φυσικού αερίου και το 18% των παγκόσμιων αποθεμάτων- διατηρεί μια μοναδική θέση στον κλάδο του φυσικού αερίου ενισχυόμενη από την απαράμιλλη βάση πόρων, τη δυνατότητα διαφοροποίησης των εξαγωγών και τις ευκαιρίες ανάπτυξης.
Κέρδη 20,8 δισ. σε 9 μήνες
Το 2011 οι συνολικές πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε 117 δισ. ευρώ (4,73 τρισ. ρούβλια) και τα καθαρά κέρδη της σε 25 δισ. ευρώ περίπου. Σε ό,τι αφορά στην παραγωγή φυσικού αερίου, αυτή ξεπέρασε τα 500 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, εκ των οποίων 156,6 δισ. κατευθύνθηκαν στην Ευρώπη. Στο εννεάμηνο του 2012, οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 82,7 δισ. ευρώ (3,35 τρισ. ρούβλια) από 81,54 δισ. (3,3 τρισ. ρούβλια το αντίστοιχο διάστημα του 2011), ενώ τα κέρδη σε 20,8 δισ. ευρώ (833,12 δισ. ρούβλια) από 23,23 δισ. ευρώ (940,83 δισ. ρούβλια) το 2011.
Στην Ελλάδα από το1996
Αναφορικά με τις… σχέσεις της εταιρείας με τη χώρα μας σημειώνεται ότι η Gazprom προμηθεύει φυσικό αέριο στην Ελλάδα από το 1996 με τον συνολικό όγκο εξαγωγών να ανέρχεται το 2011 σε 2,9 δισ. κυβικά μέτρα (από 2,1 δισ. το 2010). Συνολικά από το 1996 που έχουν ξεκινήσει οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία εκτιμάται ότι η χώρα μας έχει προμηθευτεί περισσότερα από 30 δισ. κυβικά μέτρα (το 1,85% των συνολικών εξαγωγών της Gaz?prom στην Ευρώπη).

Ο Λεονίντ Λεμπέντεφ είναι ο Ρώσος μεγιστάνας ο οποίος ελέγχει τον όμιλο Sintez. Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος, αποφοίτησε το 1979 ως Χημικός Μηχανικός από τη σχολή της Μόσχας και στη συνέχεια εργάστηκε ως ειδικός στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της χώρας για αρκετά χρόνια. Το 1987 ίδρυσε τη Sintez, ενώ την τελευταία δεκαετία έχει έντονη εμπλοκή και στα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Ο 56χρονος Λεμπέντεφ, ο οποίος δεν φημίζεται για τις τόσο… αγαστές σχέσεις του με τον Πούτιν, παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις γενικότερες ενεργειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε κέντρο διαμετακόμισης φυσικού αερίου για την Ευρώπη και γι’ αυτό συμμετέχει στον διαγωνισμό για την απόκτηση τόσο της ΔΕΠΑ όσο και του ΔΕΣΦΑ μέσω του ενεργειακού της βραχίονα Negusneft, προσφέροντας, σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικό τίμημα που πλησιάζει τα 2 δισ. ευρώ.
Κέντρο διανομής
Πρόσφατα ο Αντρέι Κορόλεφ, διευθύνων σύμβουλος της Sintez, δήλωσε στους Financial Times ότι «η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να καταστεί κέντρο διανομής αερίου για την Ευρώπη αν καθιερώσει Ανεξάρτητη Οικονομική Ζώνη που θα της επιτρέψει τη νόμιμη εκμετάλλευση υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης και σε άλλες περιοχές».
Παράλληλα πρόσθεσε ότι «η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ είναι μία ευκαιρία εισαγωγής της Sintez στην ελληνική αγορά σε σχετικά χαμηλή τιμή λόγω της κρίσης», προσθέτοντας ότι «θα κατασκευάσουμε δίκτυα διασύνδεσης με τις γειτονικές χώρες για να αυξήσουμε τις ροές και θα κατασκευάσουμε έναν δεύτερο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)». Οι επικεφαλής του ομίλου Sintez εκτιμά ότι έχει αρκετές πιθανότητες να αποκτήσει τη ΔΕΠΑ παρά τον μεγάλο ανταγωνισμό από μεγαλύτερους από αυτόν κρατικούς ομίλους, όπως είναι η Gazprom και η Socar., σημειώνοντας ότι «εμείς είμαστε μια ιδιωτική εταιρεία που θέλει να αναπτύξει την αγορά φυσικού αερίου, ενώ οι κρατικές να… εγκαθιδρύσουν μονοπώλια».
Ο οικονομολόγος Κορόλεφ, με προϋπηρεσία στις ελβετικές εταιρείες East Line και Coalco, πιστεύει ότι η Sintez έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον διαγωνισμό σε σχέση με την Gazprom, καθώς η τελευταία «σκοντάφτει» στο… Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο.
Αυτό δεν επιτρέπει τον ταυτόχρονο έλεγχο και σε πηγές και σε δίκτυα και υποχρεώνει ουσιαστικά την Gazprom να επιτρέψει την πρόσβαση τρίτων στους αγωγούς της.
Τέλος, ένας άλλος λόγος που δίνει πλεονέκτημα στη Sintez είναι ότι δεν ενδιαφέρεται μόνο για την απόκτηση της ΔΕΠΑ αλλά και για την αγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ, ο οποίος ελέγχει το δίκτυο φυσικού αερίου και είναι ιδιοκτήτης του σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα.
Ο όμιλος Sintez (Negusneft)
Πρόκειται για ρωσικό ενεργειακό και βιομηχανικό όμιλο, ο οποίος δραστηριοποιείται στους τομείς της έρευνας και εξόρυξης ορυκτών, της έρευνας και παραγωγής πετρελαίου, της παραγωγής ηλεκτρισμού, του εμπορίου και του real estate.
Η επαφή με τους… απέναντι

Η Sintez ελέγχεται από τον γνωστό μεγιστάνα Λεονίντ Λεμπέντεφ και το ενεργειακό επενδυτικό Fund Energiya, του οποίου επικεφαλής είναι ο Ιγκόρ Γιουσούφοφ, πρώην υπουργός Ενέργειας και νυν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Gazprom.

254 πηγές στη Σιβηρία

Στον τομέα του πετρελαίου, ο όμιλος έχει παραγωγή πάνω από 90 εκατ. βαρέλια στη Σιβηρία (από 254 πηγές), ενώ ερευνά για πετρέλαιο στην Ινδονησία και τη Ναμίμπια.Στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, ο όμιλος είναι μέτοχος-κλειδί της Territorial Generation Company – 2 (TGC-2), μία εκ των μεγαλύτερων παροχών ενέργειας στη χώρα. Στη Ρωσία έχει 15 μονάδες με εγκατεστημένη ισχύ 2.532,5 MW, ενώ είναι υπό κατασκευή ακόμη 780 MW. Στην Ευρώπη κατασκεύασε μονάδα 220 MW (σε κοινοπραξία με την τουρκική Gama και την ελβετική Alstom) στην πΓΔΜ, μια επένδυση ύψους 167 εκατ. ευρώ.

Κολοσσός του REAL ESTATE

Στο real estate, ο όμιλος Sintez είναι ιδιοκτήτης του επιχειρηματικού κέντρου Novosushchevsky στην καρδιά της Μόσχας, σε μία έκταση 36.040 τ.μ. Παρέχοντας 26.250 για εμπορική χρήση και πάρκινγκ 345 αυτοκινήτων. Διαθέτει ακόμη έναν οικισμό κατοικιών 159.000 τ.μ. στο Ποντόλσκ όπου κατοικούν περισσότερα από 180.000 άτομα, καθώς και ένα εργοστάσιο στο Ελεκτροστάλ, 50 χλμ. έξω από τη Μόσχα το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του τον ερχόμενο Μάιο.

ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ[email protected]
ΕΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube