Weather Icon

Δελτίο Τύπου του “Ελληνοκουρδικού Κέντρου Ανοικοδόμησης και Επενδύσεων”

Δελτίο Τύπου του “Ελληνοκουρδικού Κέντρου Ανοικοδόμησης και Επενδύσεων”

Το 2010, όπου Έλληνες και Κούρδοι μετά από πετυχημένο συνέδριο που έλαβε χώρα στην Αθήνα με θέμα την δημιουργία γέφυρας για την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των δύο λαών, ξεκίνησε η προσπάθεια δημιουργίας φορέα, η οποία και ολοκληρώθηκε με την ίδρυση του Ελληνοκουρδικού Κέντρου Ανοικοδόμησης και Επενδύσεων, με γραφεία στην Αθήνα και στο Ερμπίλ την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Ο στόχος του κέντρου είναι ανάπτυξη των επιχειρηματικών σχέσεων των δύο χωρών. Ειδικότερα η λήψη πρωτοβουλιών για την ενημέρωση των επιχειρηματιών αναφορικά με το επενδυτικό περιβάλλον, με τις προοπτικές που υπάρχουν, καθώς και για το υφιστάμενο αναπτυξιακό νομικό καθεστώς. Επίσης  το κέντρο μεριμνά για την υποδοχή των επιχειρηματιών στη χώρα έτσι ώστε να διευκολύνει στα πρώτα βήματα τους. Με κατάλληλες ενέργειες δημιουργεί συνθήκες για την προώθηση των στόχων των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο τελικός σκοπός, που είναι η επιτυχής παρουσία και δραστηριοποίηση τους.
Ειδικότερα στο Ιρακινό Κουρδιστάν (KRG), τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη σε όλους του τομείς. Tο Ιρακινό Κουρδιστάν κατόπιν της ουσιαστικής αυτονόμησης του στα πλαίσια του ομοσπονδιακού κράτους του Ιράκ, έχει μπεί σε τροχιά ραγδαίας ανάπτυξης και προόδου. Η περιοχή λόγω της γεωστρατηγικής θέσης στη μέση ανατολή και των μεγάλων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου ( σημειωτέον ότι κατατάσσεται παγκοσμίως μεταξύ των πρώτων χωρών σε αποθέματα) θα διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στον τομέα της ενέργειας στο άμεσο μέλλον. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι έχουν ήδη παραχωρηθεί  εκτάσεις για έρευνα και εν συνεχεία άντληση πετρελαίου σε πετρελαϊκούς κολοσσούς όπως η Exxon Mobil, Chevron, Total, ενώ διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την Gazzprom. Η δυναμική αυτή δημιουργεί συνθήκες και προοπτικές για μια πολύπλευρη ανάπτυξη της περιοχής σε όλους τους τομείς της οικονομίας.
Ήδη στην ευρύτερη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν υπάρχει εκρηκτική οικοδομική ανάπτυξη. Ταυτόχρονα οι άμεσες ιδιωτικές επενδύσεις των τελευταίων ετών στο Κουρδιστάν ξεπερνούν τα 24 δις δολλάρια,  εξαιτίας του εξαιρετικά φιλικού και ασφαλούς επενδυτικού περιβάλλοντος, καθώς και της απουσίας φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων. Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για νέες επενδύσεις ώστε να καλυφθούν οι ραγδαίως αυξανόμενες ανάγκες λόγω της ανόδου του βιοτικού επιπέδου και της πληθυσμιακής έκρηξης συνιστούν άριστες συνθήκες για την ανάπτυξη ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Λαμβάνοντας υπόψη και τα ισχυρά αισθήματα φιλίας και ευγνωμοσύνης του  κουρδικού λαού  προς τους Έλληνες,  λόγω της μακροχρόνιας βοήθειας και συμπαράστασης προς τον επί σειρά ετών δοκιμαζόμενο  λαό, επιθυμούν την ισχυρή συμμετοχή Ελλήνων στην αναπτυξιακή τους προσπάθεια.
Για περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του κέντρου, καθώς και για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που διανοίγονται μπορείτε να επικοινωνήσετε στο  [email protected]
 
Νικόλαος Κρημνιανιώτης, Πρόεδρος Ελληνοκουρδικού Κέντρου
Σταυρος Ταμπάογλου, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου στο Κουρδιστάν
Sarbast Mohammed, Ιδρυτικό Μέλος του κέντρου.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube