Weather Icon

ΟΙ ΗΠΑ «ΜΠΑΙΝΟΥΝ» ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ Η ΑΡΑΒΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ, ΤΟ ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΤΟ ΑΡΑΒΙΚΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΚΛΠ

ΟΙ ΗΠΑ «ΜΠΑΙΝΟΥΝ» ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ Η ΑΡΑΒΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ, ΤΟ ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΤΟ ΑΡΑΒΙΚΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΚΛΠ

Η «Αραβική Άνοιξη» ως όρος  επιβλήθηκε και αγκαλιάστηκε από τα μεγάλα δυτικά ΜΜΕ, εν μία νυκτί – απόδειξη ότι το ξαναμοίρασμα της τράπουλας στην περιοχή ήταν μάλλον προαποφασισμένο. Όσοι είδαν με ικανοποίηση την αλλαγή σε Τυνησία και Αίγυπτο, αργότερα ανησύχησαν σοβαρά από το αιματοκύλισμα στη Λιβύη, και σήμερα μένουν ενεοί βλέπονταν την κλιμάκωση της βίας στη Συρία, που απειλεί ακόμη και  την πόρτα… της – μεταρρυθμιστικής – Τουρκίας.  Κι έτσι επιβεβαιώνεται η αιρετική αλλοίωση του παλαιού συνθήματος:  «Business και Επανάσταση».     

Όπως μετέδωσαν Reuters και CNN, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έχει παράσχει εδώ και μήνες την άδεια στη CIA και άλλες υπηρεσίες να εμπλακούν ενεργά στην υποστήριξη του ανταρτικού Ελεύθερου Συριακού Στρατού, γεγονός που επιβεβαιώνουν αξιωματούχοι των ΗΠΑ.  
Συγκεκριμένα, οι εν λόγω – μη κατονομαζόμενοι – αξιωματούχοι έκαναν λόγο για «μυστική εντολή» του Προέδρου Ομπάμα προς την Κεντρική Υπηρεσία Ερευνών (CIA). 

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επισήμως δηλώσει πως θα υποστηρίξει τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, διευκρινίζοντας πως αυτό δεν έχει «φονικό χαρακτήρα» αλλά αφορά στην ενημέρωση των ανταρτών για τις κινήσεις του τακτικού Στρατού, καθώς και σε παροχή εξοπλισμού για επικοινωνίες και μετακινήσεις. 

Ακόμη, η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν παρέχει οπλισμό, καθώς δεν έχει πλήρη εικόνα όλων των οργανώσεων που συναπαρτίζουν τις ανταρτικές συριακές δυνάμεις, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με τις χώρες που εξοπλίζουν τους αντάρτες, Κατάρ και Σαουδική Αραβία, παρέχοντάς τους «καθοδήγηση» στη διαδικασία αυτή. 

Να σημειωθεί οτι οι ΗΠΑ επισήμως έχουν  προσφάτως αυξήσει κατά 10 εκατ. δολάρια την επίσημη οικονομική βοήθεια προς τους αντάρτες, στα 25 εκατ. δολάρια, «για ιατρικό εξοπλισμό και εξοπλισμό επικοινωνιών», όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

Επιπρόσθετα, οι Αμερικανοί έχουν διαθέσει άλλα 64 εκατ. δολάρια για «ανθρωπιστική βοήθεια» στη Συρία, μέσω των θεσμικών οργανώσεων αρωγής των Ηνωμένων Εθνών.

Σε κάθε περίπτωση, όποιας φύσης ή προέλευσης και αν είναι η υποστήριξη των αντικαθεστωτικών στη Συρία, την κύρια ευθύνη για τις δραματικές εξελίξεις έχει ο ίδιος ο Μπασάρ Αλ Άσαντ, ο οποίος αφενός δεν φρόντισε να αντιληφθεί όλες αυτές τις… ζυμώσεις που ελάμβαναν χώρα, ενώ – και εδώ είναι η μεγάλη του ευθύνη – δεν λειτούργησε στην έναρξη των ταραχών έτσι ώστε να δώσει μια δυναμική πολιτική απάντηση στην κρίση.

Αντίθετα, αντί να διδαχθεί από την – εξαιρετικά πρόσφατη – τροπή των γεγονότων στη Λιβύη, εκείνος επέλεξε συνειδητά να σύρει τη χώρα και τον λαό του σε έναν ανοιχτό εμφύλιο πόλεμο, αρνούμενος να παραδώσει έστω κατ’ ελάχιστον την εξουσία και τα προνόμια που απορρέουν από αυτήν. 

Το αποτέλεσμα είναι σήμερα ο Άσαντ να αποτελεί το «πρότυπο» αιματοβαμμένου ηγέτη, έχοντας απολέσει σχεδόν κάθε νομιμοποίηση, σε διεθνές επίπεδο. 

Σε άλλες εξελίξεις, αίσθηση έχει προκαλέσει βίντεο στο Διαδίκτυο, που δείχνει την εν ψυχρώ εκτέλεση ομάδας ανδρών του τακτικού Στρατού από αντάρτες στο Χαλέπι της Συρίας, επίκεντρο του εμφυλίου εδώ και δύο εβδομάδες. 

Σύμφωνα με τον «αφηγητή» του βίντεο οι εκτελεσθέντες ανήκαν στη φυλή «Μπάρι», η οποία είχε πάρει το μέρος του Άσαντ στις συγκρούσεις, ενώ η εκτέλεση γίνεται υπό τις ιαχές θριάμβου των παρευρισκομένων. «Άνοιξη» που μυρίζει αίμα και μπαρούτι…

Μάλιστα, εκπρόσωπος του συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Human Rights Watch) έκανε ανοιχτά λόγο για «έγκλημα πολέμου». 

Υπενθυμίζουμε ότι η εν λόγω οργάνωση επί μακρόν αποτελούσε, θα λέγαμε, την… φωνή των αντικαθεστωτικών στη διεθνή σκηνή, τροφοδοτώντας με πληροφορίες και εικόνες τα μεγάλα ΜΜΕ, απόντων των δυτικών δημοσιογράφων. 

Ακόμη, το απόγευμα της Πέμπτης, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για τις ειρηνευτικές αποστολές, Ερβέ Λαντσού, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Συρία. 

Να σημειωθεί ότι η Ρωσία έχει επανειλημμένα ζητήσει τη συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις για τη Συρία χωρών όπως το Ιράν ή η Σαουδική Αραβία, ωστόσο προσώρας η Μόσχα έχει μείνει η μόνη – μαζί με την Κίνα, η οποία ωστόσο επίσης «συμμετέχει μακρόθεν» – διεθνής δύναμη η οποία αποτελεί το σημαντικότερο έρεισμα του Μπασάρ Αλ Άσαντ. 

Ως προς το ζήτημα του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Πέμπτη την απόφαση του Κογκρέσου και της Βουλής των Αντιπροσώπων για νέες κυρώσεις κατά τηςΤεχεράνης, στους τομείς της   ενέργειας, της ναυπηγικής βιομηχανίας, της τραπεζικής και του διεθνούς εμπορίου. Κινήσεις που ίσως να αποσκοπούν στο να καθησυχάσουν το – ιδιαίτερα ανήσυχο, αν και δίχως λόγο – ισχυρό λόμπι του Ισραήλ στις ΗΠΑ, με δεδηλωμένη την ανησυχία του Ισραήλ για το ενδεχόμενο το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. 

Δίχως λόγο – πέραν της διατήρησης της ισχύος και των χρηματικών απολαβών του στρατιωτικού καταστημένου… – καθώς όπως λένε στις ΗΠΑ, «δύο οπλισμένοι γείτονες, είναι δύο πολύ ευγενικοί γείτονες»… 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube