Weather Icon

ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΓΚΟΥΜΑ Η περιπέτεια μιας προτομής

ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΓΚΟΥΜΑ Η περιπέτεια μιας προτομής

Γράφει ο Δημήτρης Περδίκης*
Τον περασμένο Αύγουστο είχαν πραγματοποιηθεί τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Χειμαρριώτη εθνομάρτυρα Αριστοτέλη Γκούμα, με πάσα επισημότητα. Το μνημείο είχε τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο των Αγίων Πάντων στην Χειμάρρα. Ο μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος είχε διαφωνήσει τότε και είχε έλθει σε αντίθεση με την θέληση του ποιμνίου. Ενώ γίνονταν κάποιες συνεννοήσεις για την μεταφορά του μνημείου λίγο πιο πέρα, στο προαύλιο του ελληνικού σχολείου, η προτομή βρέθηκε στο νεκροταφείο, στον τάφο του Αριστοτέλη. Χωρίς το υπόλοιπο μνημείο και το επίγραμμα που το κοσμούσε. Διάφορα λέγονται, για αλβανικές ή εκκλησιαστικές πιέσεις προς την οικογένειά του. Όμως ο μάρτυρας Αριστοτέλης, μετά την θυσία του είναι ένα σύμβολο όλης της Χειμάρρας και κατ’ επέκταση όλου του Ελληνισμού.

Κάποιοι διέθεσαν πολύ κόπο και πολλά χρήματα για να στηθεί αυτό το μνημείο που θα θυμίζει πάντα τους αγώνες των Χειμαρριωτών για τα αναφαίρετα δικαιώματά τους. Ο Αριστοτέλης δεν ανήκει πλέον στην οικογένεια, ανήκει σε όλη την Ελλάδα και αυτά που γίνανε και όπως γίνανε συνθέτουν μία ακόμα παραβίαση των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων του ΒΗπειρωτικού Ελληνισμού.
*Πρόεδρος της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου
http://www.elzoni.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube