Weather Icon
Γενικά θέματα 20 Απριλίου 2012

Αποχωρούν τα στρατεύματα του Ν. Σουδάν από αμφισβητούμενη περιοχή στο Σουδάν

Ο πρόεδρος του Νότιου Σουδάν Σάλβα Κίιρ διέταξε το στρατό της χώρας του (SPLA) να απομακρυνθεί εντελώς μέσα σε τρεις ημέρες από την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή Χέγκλιγκ, την οποία διεκδικεί και το Σουδάν.Τα στρατεύματα του Νότιου Σουδάν κατέλαβαν την περιοχή αυτή στις 10 Απριλίου.«Η Δημοκρατία του Νότιου Σουδάν ανακοινώνει ότι τα στρατεύματα του SPLA έχουν λάβει διαταγές να απομακρυνθούν από την Πάντου (Χέγκλιγκ)», δήλωσε ο υπουργός Ενημέρωσης της χώρας Μπαρνάμπα Μάριαλ Μπέντζαμιν στους δημοσιογράφους, επικαλούμενος τις διαταγές του Κίιρ.«Η συντεταγμένη αποχώρηση θα ξεκινήσει αμέσως και θα ολοκληρωθεί σε τρεις ημέρες», πρόσθεσε.


Στο μεταξύ η ειρηνευτική αποστολή της Αφρικάνικης Ένωσης και του ΟΗΕ (UNAMID) στο Νταρφούρ ανακοίνωσε σήμερα ότι φοβάται ότι οι αντάρτες από την περιοχή αυτή δυτικά του Σουδάν που βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο θα εκμεταλλευτούν την ένταση μεταξύ της Τζούμπα και του Χαρτούμ.

Ο επικεφαλής της UNAMID Ιμπραχίμ Γκαμπάρι αναφερόταν σε τρεις διαφορετικές επιθέσεις από αντάρτες που σημειώθηκαν στο Νταρφούρ την Τρίτη.

«Στο πλαίσιο της έντασης που υπάρχει μεταξύ του Σουδάν και του Νότιου Σουδάν εκφράζω τη βαθιά μου ανησυχία για το γεγονός ότι τα ένοπλα κινήματα θα προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν το Νταρφούρ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Έντεκα στρατιώτες από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία που βρίσκονται σε αποστολή στο Σουδάν στο πλαίσιο της τριεθνούς δύναμης (Σουδάν-Τσαντ- Κεντροαφρικανική Δημοκρατία) ελέγχου των συνόρων των τριών χωρών σκοτώθηκαν την Τετάρτη από ρουκέτες και αυτοπροωθούμενες οπλοβομβίδες, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο διαφορετικές πηγές.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, που μίλησε στο Γαλλικό υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας της, οι επιθέσεις «είχαν στόχο το αρχηγείο της τριεθνούς δύναμης που βρίσκεται στην επαρχία Αμ Νταφόκ του Σουδάν», ενώ απέδωσε την ευθύνη για τις επιθέσεις σε «αντάρτες από το Νότιο Σουδάν».

Στο μεταξύ, μια ομάδα σουδανών ανταρτών ανακοίνωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι σκότωσε 79 σουδανούς στρατιώτες και πολιτοφύλακες από τη σουδανική πολιτεία του Γαλάζιου Νείλου, που βρίσκεται στη μεθόριο μεταξύ Σουδάν και Νότιου Σουδάν όπου σημειώνονται βίαιες συγκρούσεις από τον Σεπτέμβριο.

Οι 79 στρατιώτες και πολιτοφύλακες σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων που σημειώθηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη σε μια περιοχή 35 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα της πολιτείας Εντ Ντααάζιν, όπως δήλωσε ο Άρνου Νγκουτούλου Λόντι, εκπρόσωπος του Λαϊκού Κινήματος του Βορρά για την Απελευθέρωση του Σουδάν (SPLM-N).

Ο Λόντι επεσήμανε ότι οι μάχες στον Γαλάζιο Νείλο έχουν ξεκινήσει εκ νέου μετά τις 10 Απριλίου, οπότε οι νοτιοσουδανικές δυνάμεις κατέλαβαν την περιοχή Χέγκλιγκ.

Ο εκπρόσωπος των ανταρτών κατηγορεί το Χαρτούμ ότι εκμεταλλεύεται την κατάσταση στο Χέγκλιγκ για να κινητοποιήσει πολιτοφύλακες και άλλους μαχητές εναντίον του SPLM-N.

Το SPLM-N, ήταν σύμμαχος στη διάρκεια του πολέμου μεταξύ του Σουδάν και του Νότιου Σουδάν με τις δυνάμεις που πλέον έχουν την εξουσία στην Τζούμπα, όμως δηλώνει ότι δεν υποστηρίζεται από τις αρχές του Νότιου Σουδάν.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube