Weather Icon

Η Ευρώπη καταδίκαζε τη Ρωσία 72 χρόνια μετά τη σφαγή του Κατίν

Η Ευρώπη καταδίκαζε τη Ρωσία 72 χρόνια μετά τη σφαγή του Κατίν

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (Reuters) – Εβδομήντα δύο χρόνια μετά την εκτέλεση των περίπου 22.000 πολωνών αξιωματικών από τo σοβιετικό στρατό στο Κατίν, κοντά στο Σμολένσκ, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε τη Δευτέρα τη Ρωσία για το μη σεβασμό των δικαιωμάτων των απογόνων τους.

Το Δικαστήριο του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο οποίο έχουν προσφύγει δεκαπέντε Πολωνοί πολίτες, εκτιμά ότι η Ρωσία επέβαλε «απάνθρωπο» μαρτύριο σε δέκα από αυτούς, οι οποίοι ήταν πολύ στενοί συγγενείς των θυμάτων, που η Ρωσία ποτέ δεν τους ενημέρωσε για την μοίρα του πατέρα ή συζύγου τους.
«Υπέστησαν διπλό τραύμα: έχασαν τους συγγενείς τους κατά τη διάρκεια του πολέμου και, για πάνω από 50 χρόνια, δεν μπορούσαν να ανακαλύψουν την αλήθεια για τους θανάτους αυτούς, επειδή οι σοβιετικές κομμουνιστικές και πολωνικές αρχές είχαν παραποιήσει τα ιστορικά γεγονότα», δήλωσε το Δικαστήριο.
Η πολωνική κυβέρνηση χαιρέτισε την απόφαση των δικαστών του Στρασβούργου.
«Το γεγονός ότι η σφαγή του Κατίν αναγνωρίζεται σήμερα ως έγκλημα πολέμου στη διεθνή νομολογία είναι σημαντικό γεγονός», δήλωσε ο Marcin Bosacki στη Βαρσοβία, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών.
Η μετα-σοβιετική Ρωσία άνοιξε επιτέλους μια έρευνα για τη σφαγή, το 1990, αλλά η απόφαση του κλεισίματος του φακέλου, το 2004, ποτέ δεν δημοσιοποιήθηκε.
«Το Δικαστήριο δήλωσε  ότι είναι έκπληκτο από την προφανή απροθυμία των ρωσικών αρχών να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα της σφαγής του Κατίν».
Η ρωσική στάση μαρτυρεί, κατά τη γνώμη του, μια «ανοιχτή περιφρόνηση για τις ανησυχίες των αιτούντων και μια σκόπιμη προσπάθεια να προκαλέσουν σύγχυση για τις συνθήκες που οδήγησαν στην σφαγή του Κατίν».
Ενώπιον της άρνησης της Ρωσίας να κοινοποιήσει στο Δικαστήριο την απόφαση του 2004, το Δικαστήριο καταδίκασε επίσης τη Μόσχα για παραβίαση της υποχρέωσής της να συνεργαστεί μαζί του.
ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ
Η Ρωσία, ωστόσο, έκρινε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου της ήταν ευνοϊκή για το βασικό σημείο στα μάτια της, ήτοι μια πιθανή επανάληψη της έρευνας.
Το Δικαστήριο του Στρασβούργου δεν έχει την αρμοδιότητα να αποφανθεί για τα ίδια τα γεγονότα, που τελέστηκαν πριν από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που εγκρίθηκε το 1950, λίγο μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πόλεμου, και επικυρώθηκε από τη Ρωσία το 1998.
Ενώ επιβεβαιώνει το αναπαλλοτρίωτο χαρακτήρα αυτού του «εγκλήματος πολέμου» και η υποχρέωσή που συνεπάγεται για τη Μόσχα να διενεργήσει έρευνα, δεν σχολιάζει το «πραγματικό» χαρακτήρα αυτής της έρευνας, επειδή η ουσιαστική διαδικασία έλαβε χώρα που πριν από την ημερομηνία αυτή.
«Αυτό το σημείο θα είχε θεωρηθεί ως άσκηση πίεσης προς την Ρωσία», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ ο Αντρέι Fedorov, ένας εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης.
Η καταδίκη της Ρωσίας, η οποία υπόκειται σε έφεση, έχει κυρίως συμβολικό κύρος, απουσίας αποζημίωσης που επιδικάζεται στους ενάγοντες.
Αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα διεθνές δικαστήριο κλήθηκε να αποφανθεί σχετικά με την εξόντωση το 1940 της ελίτ του πολωνικού έθνους, ένα έγκλημα πολέμου για το οποίο η Μόσχα για πενήντα χρόνια κατηγορούσε τη χιτλερική Γερμανία.
Έπρεπε να περιμένουμε μέχρι το 1990 για να δεχθεί ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, την ευθύνη της μυστικής αστυνομίας του Ιωσήφ Στάλιν.
Η Δούμα, η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, ενέκρινε ψήφισμα το Νοέμβριο του 2010 σύμφωνα με το οποίο τα έγγραφα που τηρούνται στα μυστικά αρχεία του Κρεμλίνου αποδεικνύουν ότι όντως ο Στάλιν διέταξε προσωπικά αυτή τη σφαγή.
Gilbert Reilhac, επιμέλεια από τον Yves Clarisse και τον Patrick Vignal

var _wau = _wau || []; _wau.push([“small”, “wvg1ie6mi5ta”, “m3y”]);
(function() {var s=document.createElement(“script”); s.async=true;
s.src=”http://widgets.amung.us/small.js”;
document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);
})();

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube