Weather Icon
Γενικά θέματα 8 Φεβρουαρίου 2012

Νορβηγία: Έρευνα για πιθανή σχέση του Μπρέιβικ με τον δολοφόνο του Ζ. Τζίντζιτς

Η νορβηγική αστυνομία ερευνά πιθανή σχέση του δράστη της διπλής επίθεσης στο Όσλο με τον Μίλοραντ Ούλεμεκ, καταδικασθέντα για τη δολοφονία του πρωθυπουργού της Σερβίας το 2003 
Η νορβηγική αστυνομία ερευνά πιθανή διασύνδεση του τρομοκράτη Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, δράστη της σφαγής στο Όσλο και στο νησί Ουτόγια, με τον καταδικασθέντα για τη δολοφονία του πρωθυπουργού της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς, Μίλοραντ Ούλεμεκ «Λέγκια», όπως δημοσίευσε το δίκτυο Norwegian Broadcasting Corporation (NRK).


Αντικείμενο έρευνας, σύμφωνα με αστυνομικά έγγραφα, είναι πιθανές επαφές του Μπρέιβικ με τον Ούλεμεκ, στις αρχές του 2000 στη Λιβερία.Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ είπε στην αστυνομία ότι η οργάνωση που εκπροσωπεί στη Νορβηγία, οι «Ναϊτες Ιππότες» συγκροτήθηκε το 2002 ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ εναντίον των χριστιανών στη Σερβία και ότι ο λόγος για τον οποίο ταξίδεψε στη Λιβερία το 2002 ήταν να συναντηθεί με ήρωες πολέμου από τη Σερβία.
 
Ο Μπρέιβικ, ο οποίος στις 22 Ιουλίου του περασμένου χρόνου, στη βομβιστική επίθεση στο κέντρο του Όσλο και αργότερα στο νησί Ουτόγια σκότωσε 77 ανθρώπους, δεν θέλησε να πει ποιον Σέρβο συνάντησε στη Λιβερία, αλλά σύμφωνα με αναφορές του NRK, η αστυνομία πιστεύει ότι το άτομο αυτό μπορεί να ήταν ο Ούλεμεκ «Λέγκια»
 
Η εφημερίδα «Dagbladet» αναφέρει ότι στις 27 Σεπτεμβρίου του 2011 η αστυνομία του Όσλο απέστειλε αίτημα στην αστυνομία της Σερβίας, ζητώντας πληροφορίες για τον Ούλεμεκ.
Στο μανιφέστο του «2083: Ευρωπαϊκή διακήρυξη για την ανεξαρτησία», ο Μπρέιβικ διατυπώνει θετικά σχόλια για τον Ούλεμεκ.
 
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Μπρέιβικ εξήγησε στη νορβηγική αστυνομία ότι με πολλούς τρόπους τα περισσότερα σύμβολα της οργάνωσης «Ναϊτες Ιππότες», της οποίας δηλώνει μέλος, προέρχονται από τη Σερβία.
 
Το NRK σημειώνει ότι για τον Μπρέιβικ, κατηγορούμενο για τρομοκρατία, πιθανώς αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης «χριστιανοί τρομοκράτες και δολοφόνοι», μεταξύ αυτών και ο Σέρβος διοικητής της ειδικής μονάδας «Κόκκινα Μπερέ», τον οποίο ενδέχεται να συνάντησε στη Λιβερία το 2002.
Οι αστυνομικοί ερευνούν τους λόγους που οδήγησαν τον κατηγορούμενο στη Λιβερία το 2002. Ο Μπρέιβικ υποστήριξε ότι εκεί συνάντησε ένα Σέρβο ήρωα, ο οποίος στρατολογούσε μαχητές για να πολεμήσουν κατά μουσουλμάνων στην Ευρώπη.
 
Το NRK εικάζει ότι θα μπορούσε να είναι ο Ούλεμεκ, καθώς, όπως αναφέρει, πολέμησε στο πλευρό των Σέρβων στον πόλεμο κατά των μουσουλμάνων στα Βαλκάνια.
To NRK δεν αναφέρει για ποιο λόγο ο Σέρβος στρατολογούσε άτομα για να πολεμήσουν το 2002, χρόνια, μετά τη λήξη του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
 
Ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζει η αστυνομία είναι ο Μπρέιβικ να είχε συναντηθεί με τον καταδικασθέντα αρχηγό της Μαφίας του Ζέμουν στη διάρκεια κυνηγιού διαμαντιών στην Αφρική.
«Ο Σέρβος ήρωας πολέμου, που είχε σκοτώσει σε μάχες πολλούς μουσουλμάνους» προσπάθησε να κερδίσει χρήματα από τα ‘ματωμένα διαμάντια’ στη χώρα της δυτικής Αφρικής» φέρεται να είπε ο Μπρέιβικ στους αστυνομικούς.
 
Σε ερώτηση αν έχει πάει στη Σερβία, ο Μπρέιβικ δεν θέλησε να απαντήσει, υποστήριξε όμως ότι «το ΝΑΤΟ με τους βομβαρδισμούς εμπόδισε τους Σέρβους να εκδιώξουν τους μουσουλμάνους» και εκείνοι «άρχισαν να αλληλοσκοτώνονται».
 
Ο Μίλοραντ Ούλεμεκ ή Μίλοραντ Λούκοβιτς, πρώην διοικητής της μονάδας της σερβικής μυστικής αστυνομίας, της Μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων (JSO) ή αλλιώς «Κόκκινα Μπερέ», ήταν μέλος της «Μαφίας του Ζέμουν», οργανωμένης συμμορίας στο Βελιγράδι. Καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Σέρβου πρωθυπουργού, Ζόραν Τζίντζιτς και του πρώην προέδρου της Σερβίας, Ίβαν Στάμπολιτς και για σχεδιασμό και απόπειρα δολοφονίας του αρχηγού του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης Βουκ Ντράσκοβιτς.
www.kathimerini.com.cy

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube