Weather Icon

Μεγάλο ελληνικό τείχος, ή νέα παγίδα

Τη Δευτέρα ο Έλληνας υπουργός Χρήστος Παπουτσής, που είναι υπεύθυνος για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησής του να κατασκευάσει στα σύνορα με την Τουρκία τείχος μήκους δέκα χιλιομέτρων
Όπως πιστεύεται, το τείχος θα προστατεύει την Ελλάδα από την εισβολή των λαθρομεταναστών και λαθρεμπόρων.Πολλοί εμπειρογνώμονες αμφιβάλλουν ότι το τείχος θα βοηθήσει την Ελλάδα να απαλλαγεί αποτελεσματικά από τη ροή των απρόσκλητων ξένων και πιστεύουν ότι μαζί με το τείχος μπροστά στην Ελλάδα θα φυτρώσουν νέα προβλήματα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη “Φωνή της Ρωσίας” ο Διευθυντής του Τμήματος ευρωπαϊκής ασφάλειας του ρωσικού Ινστιτούτου Ευρώπης Ντμίτρι Ντανίλοφ είπε:
– Δεν νομίζω ότι τέτοιο έργο πραγματικά θα επιλύσει το πρόβλημα της καταπολέμησης της λαθρομετανάστευσης. Το θέμα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικά. 
Εφόσον η ροή των λαθρομεταναστών προς την ΕΕ αυξήθηκε λόγω των γεγονότων της «αραβικής άνοιξης» και είναι τεράστια. Όχι μόνο μέσω της Ελλάδας, αλλά και γενικά από τα νοτιοανατολικά εισέρχονται πάρα πολλοί πρόσφυγες και λαθρομετανάστες. Σοβαρή αναφορά γίνεται, π.χ., στο θέμα της διαφάνειας των συνόρων της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Δεν νομίζω ότι το ελληνικό τείχος θα μπορέσει να βοηθήσει σοβαρά.
Η κατασκευή του τείχους πλήττει σοβαρά το κύρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρεί ο Ντανίλοφ. Εφόσον τα μέλη της ΕΕ απλώς δεν είναι ικανά ούτε νομοθετικά, ούτε μέσω οποιωνδήποτε συνδυασμένων μέτρων να ελέγχουν στο έδαφός τους τη διακίνηση των μεταναστών και των προσφύγων. Γι΄αυτό η ΕΕ είναι αναγκασμένη να προσφεύγει σε τέτοιεςμη δημοκρατικές μεθόδους οι οποίες, θα μπορούσε να πει κανείς, έμειναν στο παρελθόν. Και βέβαια, το εμπόδιο στο δρόμο της μαζικής ροής προσφύγων, αρκετά επιθετικών στην ουσία τους, μπορεί να προκαλέσει διάφορης σοβαρότητας μεθοριακά επεισόδια, μέχρι και τις ανθρωπιστικές διενέξεις.
http://greek.ruvr.ru/2012/02/07/65554087.html

ΕΕ: Δεν συγχρηματοδοτούμε τον φράχτη στον Έβρο διότι είναι άσκοπο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα να κατασκευάσει τον φράκτη 10 χιλιομέτρων στα σύνορα με την Τουρκία, καθώς «δεν έχει νόημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτρόπου Cecilia Malstroem, Michele Cercone.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα τη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την κατασκευή του τεσσάρων μέτρων ύψους φράκτη τον επόμενο μήνα, και εκτιμά ότι θα τον ολοκληρώσει μέχρι το Σεπτέμβριο, με κόστος μεγαλύτερο των 3 εκατ. ευρώ.

Ο εκπρόσωπος της Επιτρόπου δήλωσε ότι «η Κομισιόν έλαβε όντως αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση για τη συγχρηματοδότηση της κατασκευής του φράκτη. Η Επίτροπος Malstroem ήταν πολύ ξεκάθαρη και η κομισιόν αποφάσισε να μην ικανοποιήσει το αίτημα, καθώς το θεωρεί χωρίς νόημα».

Ο εκπρόσωπος δήλωσε πως τείχη και φράκτες είναι βραχυπρόθεσμα μέτρα, καθώς και ότι αντίστοιχο αίτημα από άλλη χώρα της ΕΕ πριν από δύο χρόνια, είχε επίσης απορριφθεί.
Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube