Weather Icon
Γενικά θέματα 7 Φεβρουαρίου 2012

Ο καπιταλισμός ζει και βασιλεύει στην Αφρική

Ο καπιταλισμός ζει και βασιλεύει στην Αφρική
By Dambisa Moyo
Αν κάνετε μια βόλτα στο κέντρο του Λάγος θα δείτε απαστράπτοντα εμπορικά κέντρα, καθώς και πολυσύχναστους δρόμους γεμάτους με όχι μόνο εγχώριες αλυσίδες εστιατορίων, αλλά και όλο περισσότερα διεθνή ονόματα, όπως η KFC, που σύντομα θα έχει πάνω από 20 εστιατόρια στην Νιγηρία και η Walmart, που σύντομα θα ανοίξει δύο μεγάλα πολυκαταστήματα. Στο αεροδρόμιο του Λάγος υπάρχουν αεροσκάφη που ανήκουν σε 20 διεθνείς εταιρίες, από την Κίνα, το Κατάρ, την Τουρκία κλπ. Οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας ανέρχονται στους 90 εκατομμύρια.

Ο καπιταλισμός ζει και βασιλεύει στην Αφρική. Ορισμένοι παρατηρητές ανησυχούν για την πρόσφατη βία που ξέσπασε εξαιτίας της διακοπής των επιδοτήσεων καυσίμων. Η αλήθεια είναι ότι η Νιγηρία σήμερα είναι αρκετά δυνατή ώστε να μπορεί να αποφύγει μια παρατεταμένη κρίση. Κι αυτό οφείλεται στην αυξανόμενη δύναμη του Αφρικανού καταναλωτή, ένα μοντέλο που καθρεφτίζεται σε όλη την ήπειρο.

Κατόπιν μιας περιόδου απομόνωσης από τον υπόλοιπο πλανήτη, η Αφρική καλύπτει ήρεμα την απόσταση. Η χάραξη στρατηγικής δικαίως επικρινόταν για την πολυετή προσέγγιση του «μαντρώματος» της Αφρικής. Ετσι δημιουργήθηκε μια κουλτούρα «εμείς εναντίον όλων» η οποία επικεντρώθηκε σε μια σειρά αναπτυξιακές πολιτικές –εμπόριο, άμεσες ξένες επενδύσεις, πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου- προς συγκεκριμένες χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία αλλά και μια πολιτική βασισμένη στην βοήθεια για άλλες (κυρίως αφρικανικές) χώρες.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube