Weather Icon

Alpha Bank: Χαμηλοί μισθοί αντίδοτο στη μαύρη εργασία

«Η ανασφάλιστη εργασία δεν αντιμετωπίζεται με ελέγχους. Το πρόβλημα δεν θα λυθεί όσο η διαφορά μεταξύ του μισθού που καταβάλλουν στην πράξη οι εργοδότες και του νόμιμου μισθού είναι μεγάλη», επισημαίνει η Alpha Bank στο χθεσινό της δελτίο οικονομικών εξελίξεων Οικονομικό Δελτίο της.
Οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν χαρακτηριστικά πως: «ούτε οι έλεγχοι σε 24ωρη βάση, ούτε η διασύνδεση του συστήματος πληροφορικής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με το σύστημα «TAXIS», ούτε η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ούτε οι ρυθμίσεις οφειλών, ούτε διατάξεις περί ασφαλιστικής ενημερότητας, ούτε το κλείσιμο επιχειρήσεων που δεν είναι συνεπείς στην καταβολή των εισφορών ή δεν τακτοποιούν τις οφειλές τους», μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ανασφάλιστης εργασίας.
Το πρόβλημα υπογραμμίζουν πως δεν θα λυθεί όσο η διαφορά μεταξύ του νόμιμου και του μισθού που καταβάλλουν στην πράξη οι εργοδότες είναι μεγάλη.
Σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι: Ο μισθός των εργαζομένων σε μια χώρα δεν προσδιορίζεται παρά μόνο από την παραγωγικότητά τους. Για το λόγο αυτό «το ανελαστικό επίπεδο των αμοιβών επηρεάζει αναμφισβήτητα αυξητικά τόσο το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας, όσο και το ποσοστό της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων που σήμερα είναι άνεργοι σε ποσοστό άνω του 40%».
Παραθέτουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία: το 2011 το 30% των απασχολούμενων ήταν ανασφάλιστοι (έναντι 25% το 2010). Επίσης από τους καταγεγραμμένους ανασφάλιστους το 40% είναι αλλοδαποί που διαφεύγουν οποιασδήποτε επίσημης καταγραφής της απασχόλησής τους.
Ακόμα επισημαίνουν πως: Ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών, εργάζεται παράνομα στη χώρα με πολύ χαμηλές αμοιβές, πολύ κατώτερες από τις νόμιμες αμοιβές που επιβάλλονται με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Η ύφεση «κτύπησε» τις θέσεις εργασίας και όχι τα επίπεδα μισθών. Διότι πολλές επιχειρήσεις απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους που τους κοστίζουν 400-600 ευρώ το μήνα, παρά ασφαλισμένους εργαζόμενους με σχεδόν διπλάσιο συνολικό κόστος για τον εργοδότη, με αποτέλεσμα η σχέση ασφαλισμένων/ανασφάλιστων εργαζόμενων αυξάνει τα τελευταία έτη.
http://www.imerisia.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube