Weather Icon
Ενεργειακά-Αγωγοί , Ισραήλ 5 Ιανουαρίου 2012

Κρατική εταιρεία της χώρας προτείνει το Εϊλάτ – Απομακρύνονται από το Βασιλικό οι Ισραηλινοί

Κρατική εταιρεία της χώρας προτείνει το Εϊλάτ –  Απομακρύνονται από το Βασιλικό οι Ισραηλινοί
 

Η μεγαλύτερη κρατική εταιρεία φυσικού αερίου του Ισραήλ, προτείνει να κατασκευαστεί τερματικό υγροποίησης στο Εϊλάτ.

Η μεγαλύτερη κρατική εταιρεία φυσικού αερίου του Ισραήλ, προτείνει να κατασκευαστεί τερματικό υγροποίησης στο Εϊλάτ.
Λευκωσία: Κρίσιμες οι επόμενες μέρες διαπραγματεύσεων για την συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ στο θέμα του φυσικού αερίου. Ωστόσο, τίποτε δεν είναι ακόμα καθαρό, όχι μόνο ως προς το τι θα πράξει η Κύπρος, αλλά ούτε και στο τι θα αποφασίσει το Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στις 16 και 17 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί στο Τελ Αβίβ συνάντηση των αντιπροσωπιών Κύπρου – Ισραήλ που διαπραγματεύονται τη συμφωνία συνεκμετάλλευσης και διαμοιρασμού κοινών κοιτασμάτων.

Ωστόσο, σε αντίθεση με το έντονο ενδιαφέρον του Ισραήλ το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους για συνεργασία με την Κύπρο, οι αρχές του νέου έτους φέρνουν στο προσκήνιο σημαντικές αντιρρήσεις εντός Ισραήλ, για μια τέτοια συνεργασία.

Όπως αποκάλυψε την Τετάρτη το διεθνές περιοδικό «LΝG Τoday», η μεγαλύτερη κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της χώρας, η ΙΝGL, προτείνει στην κυβέρνηση της χώρας, όπως αντί συνεργασίας με την Κύπρο, το τερματικό υγροποίησης και εξαγωγών φυσικού αερίου, κατασκευαστεί στη περιοχή του Εϊλάτ στη Ερυθρά Θάλασσα. Υπενθυμίζεται ότι όπως αποκάλυψε ο «Φ» στα μέσα περασμένου Νοεμβρίου, το ενδεχόμενο για τερματικό στο Εϊλάτ, είναι ένα από τα πέντε σενάρια για τερματικά -ένα από αυτά είναι και το Βασιλικό- που μελετά η Νoble.

Σύμφωνα με την πρόταση της κρατικής εταιρείας του Ισραήλ που αποκάλυψε το «LΝG Τoday» και απευθύνεται στην εκεί κρατική επιτροπή που εξετάζει το θέμα, η χώρα θα μπορούσε αυτόνομα να εξάγει 7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ετησίως, ενώ ταυτόχρονα θα καλύπτει πλήρως τις εσωτερικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα 50 χρόνια.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η κρατική ΙΝGL, τάσσεται κατά της συνεργασίας με την Κύπρο με τερματικό υγροποίησης στο νησί μας και κοινές εξαγωγές φυσικού αερίου, για στρατηγικούς κυρίως λόγους. Το δημοσίευμα εξηγεί πως η Νoble και Delek, είχαν προτείνει κοινό τερματικό υγροποίησης και εξαγωγών για το «οικόπεδο 12» και το «Λεβιάθαν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως επίσης έγραψε ο «Φ», οι Νoble και Delek, με άλλους συνεργάτες τους από το Ισραήλ, υπέγραψαν ήδη κατ’ αρχήν συμφωνία με τον κορεατικό κολοσσό Daewoo, για κατασκευή πλωτού τερματικού υγροποίησης για το κοίτασμα του «Ταμάρ», ενώ γίνεται λόγος για διαπραγματεύσεις για εξαγωγές στην Ασία. Η ΙΝGLστο ίδιο έγγραφο στρέφεται και κατά της εν λόγω συμφωνίας, χαρακτηρίζοντας την τεχνολογία πλωτής μονάδας ως πρώιμη.

Το κόστος τερματικού υγροποίησης στο Εϊλάτ, υπολογίζεται στο ίδιο έγγραφο στα 5,7 δισ. δολάρια, περιλαμβανομένων των αγωγών, ενώ να σημειωθεί ότι η εν λόγω κρατική εταιρεία διαθέτει ήδη δίκτυο αγωγών εντός της χώρας.

Η ειδική κρατική Επιτροπή του Ισραήλ, με επικεφαλής τον γ. διευθυντή του υπουργείου Εθνικών Υποδομών Σιαούλ Τσεμάχ, θα υποβάλει τις προτάσεις της για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων σε σχέση με τις εξαγωγές στην κυβέρνηση του Ισραήλ τον επόμενο μήνα.

Περισσότερα στο σημερινό φύλλο του «Φιλελευθέρου»

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube