Weather Icon
Γενικά θέματα 9 Ιανουαρίου 2012

Κίνα: Οι ΗΠΑ «εκτιμούν εσφαλμένα» την αμυντική πολιτική του Πεκίνου

Το Πεκίνο λέει πως η αμυντική πολιτική της Ουάσινγκτον εκτιμά εσφαλμένα τις προθέσεις του.

Η επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ασία βασίζεται σε εσφαλμένη εκτίμηση σχετικά με την πρόθεση του Πεκίνου να εκσυγχρονίσει τη στρατιωτική άμυνά του, ανακοίνωσε σήμερα η Κίνα, υιοθετώντας μια χλιαρή στάση στην πρώτη επίσημη απάντησή της στα σχέδια της Ουάσινγκτον.Οι ΗΠΑ παρουσίασαν την περασμένη εβδομάδα μια αμυντική στρατηγική για την ενίσχυση του δυναμικού τους στην Ασία, σε μια απόπειρα να αντισταθμίσουν την αυξανόμενη δυνατότητα της Κίνας να ελέγχει την αμερικανική ισχύ στην περιοχή.

«Η κατηγορία σε βάρος της Κίνας στο έγγραφο δεν έχει βάση και είναι θεμελιωδώς μη ρεαλιστική», δήλωσε στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιου Γουεϊμίν απαντώντας σε ερώτηση από κρατικό μέσο ενημέρωσης για το αν η Κίνα αποτελεί απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ.

«Η Κίνα ακολουθεί το δρόμο της ειρηνικής ανάπτυξης, μια ανεξάρτητη και ειρηνική εξωτερική πολιτική και μια αμυντική εθνική πολιτική άμυνας», πρόσθεσε ο Λιου.

«Ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη των εθνικών αμυντικών δυνάμεών μας αρμόζει στην ανάπτυξη της Κίνας και στις αντικειμενικές αμυντικές ανάγκες. Είναι ένας ενεργός παράγοντας για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή και δεν αντιπροσωπεύει απειλή για οποιαδήποτε χώρα», δήλωσε ακόμη ο Λιου.

Οι απαντήσεις της Κίνας στην αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ασία ήταν συγκρατημένες από πέρυσι, καθώς το Πεκίνο θέλησε να αποφύγει τα διπλωματικά πυροτεχνήματα σε μια περίοδο που το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα είναι απασχολημένο με την επικείμενη διαδοχή στην πολιτική ηγεσία.

Εντούτοις στις ΗΠΑ και την Ασία υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για τις στρατιωτικές εξελίξεις στην Κίνα τα τελευταία χρόνια.

Η Κίνα έχει επεκτείνει τη ναυτική ισχύ της, με υποβρύχια και ένα αεροπλανοφόρο και έχει επίσης αυξήσει τις πυραυλικές δυνατότητές της και τις δυνατότητες παρακολούθησης, επεκτείνοντας την επιθετική εμβέλειά της στην περιοχή και ανησυχώντας τους γείτονές της.

Το Πεκίνο ωστόσο ανησυχεί ότι η νέα αμυντική διάταξη της Ουάσινγκτον, καθώς η τελευταία αποσύρεται από τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, έχει στόχο να την περικυκλώσει και θα μπορούσε να θέσει εμπόδια στην αυξανόμενη ισχύ της.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube