Weather Icon

ΝΑΓΚΙΜΠ ΣΑΟΥΙΡΙΣ Ο μεγιστάνας που έγινε «κόκκινο πανί» για τους ισλαμιστές

Ο κόπτης επιχειρηματίας, με τη ροπή στην καλοπέραση και την πολιτική δράση, δέχεται τα πυρά των ισλαμιστών, που τον αντιμετωπίζουν ως «εμπόδιο» στον δρόμο για την επικράτησή τους στην Αίγυπτο της μετά Μουμπάρακ εποχής

Ο μεγιστάνας που έγινε «κόκκινο πανί» για τους ισλαμιστές

Η δίνη των πολιτικών, κοινωνικών και θρησκευτικών συγκρούσεων που «κατάπιε» την Αραβική Ανοιξη στην Αίγυπτο προκαλεί διαρκώς νέα «θύματα». Τελευταίο, ο Αιγύπτιος μεγιστάνας και χριστιανός κόπτης, Ναγκίμπ Σαουίρις, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη λόγω μιας… ατυχούς ανάρτησης στο Twitter, τον Ιούνιο.

Ο πλουσιότερος επιχειρηματίας της Αιγύπτου, γνωστός και στην Ελλάδα λόγω της ανάμειξής του στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών Wind αλλά και των ξέφρενων πάρτι στη Μύκονο, κατηγορείται για ασέβεια, επειδή δημοσιοποίησε ένα καρτούν που απεικόνιζε τον Μίκι και τη Μίνι Μάους με… ισλαμική περιβολή. Λόγω των πολλών αντιδράσεων που προκλήθηκαν από μουσουλμάνους υποχρεώθηκε να ζητήσει δημοσίως συγνώμη και να δηλώσει ότι επρόκειτο για «αστείο». Μια ομάδα δικηγόρων, όμως, προχώρησε στην κατάθεση αγωγής σε βάρος του επιχειρηματία.

Επιπλέον, η συγκεκριμένη ανάρτηση στοίχισε ήδη πολύ ακριβά στον Σαουίρις. Χιλιάδες συνδρομητές της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Mobinil, που του ανήκει, υπάκουσαν στο κάλεσμα των ισλαμιστών και ξεκίνησαν μποϊκοτάζ εναντίον της διακόπτοντας τις συνδρομές τους, καθώς θεώρησαν ότι ο Σαουίρις επιτίθεται στο Ισλάμ. Σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Τηλεπικοινωνιών, μέχρι τον Αύγουστο η Mobinil είχε χάσει 300.000 συνδρομητές.

Τα καρτούν του Μίκι και της Μίνι Μάους με ισλαμική περιβολή που έβαλαν σε μπελάδες τον Σαουίρις
Τα καρτούν του Μίκι και της Μίνι Μάους με ισλαμική περιβολή που έβαλαν σε μπελάδες τον Σαουίρις

Η «κόντρα» με αφορμή τα σκίτσα για αρκετούς αναλυτές δεν είναι και τόσο αθώα και δεν σχετίζεται μόνο με τα θρησκευτικά πάθη που έχουν αναζωπυρωθεί στην Αίγυπτο. Ο σημαντικότερος ίσως λόγος φέρεται να είναι η εμπλοκή του επιχειρηματία στην πολιτική, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε το κενό που δημιούργησε η πτώση του Μουμπάρακ για να διεκδικήσει μερίδιο στη διαμόρφωση της πολιτικής σκηνής.

Ο «μεσάζων»
Οταν το Κάιρο συγκλονιζόταν από τις διαδηλώσεις στην πλατεία Ταχρίρ, ο Σαουίρις εμφανίστηκε ως «μεσάζων», ένας άνθρωπος που με το επιχειρηματικό του κύρος θα μπορούσε να λειτουργήσει προς την ομαλή μετάβαση σε ένα δημοκρατικό καθεστώς. Δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την ανάληψη της εξουσίας από τους στρατιωτικούς, αλλά ήταν λάβρος εναντίον των ισλαμιστών, τους οποίους κατηγόρησε ότι καπηλεύτηκαν την επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου και τους προειδοποίησε ότι οι φιλελεύθερες δυνάμεις δεν θα τους επιτρέψουν να ελέγξουν την τροποποίηση του Συντάγματος με πρότυπο τη Σαρία.

Μετά την απομάκρυνση του Μουμπάρακ ίδρυσε ένα φιλελεύθερο κόμμα, το «Κόμμα των Ελεύθερων Αιγυπτίων», το οποίο τάσσεται υπέρ της δημοκρατίας και του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους. Στο πλευρό του συντάχθηκαν αρκετοί διανοούμενοι και πολιτικοί ακτιβιστές και το κόμμα αναδείχθηκε ως το βασικό «συστατικό» του αιγυπτιακού μπλοκ, δηλαδή του συνασπισμού κομμάτων που αντιτίθενται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Τα ισλαμικά κόμματα σάρωσαν κυριολεκτικά στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Κοινοβουλίου, επιτυγχάνοντας την απόλυτη επικράτησή τους και άρα την πλειοψηφία που απαιτείται για την τροποποίηση του Συντάγματος. Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη της Ανω Βουλής, που έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, ξεκινά στο τέλος Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο. Το κόμμα του Σαουίρις ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει τις εκλογές αυτές – διόλου τυχαία, δε, η ανακοίνωση συνέπεσε με την παραπομπή του μεγιστάνα σε δίκη.

Το συμβουλευτικό σώμα δεν έχει σημαντικό νομοθετικό ρόλο, αλλά, όπως υποστηρίζει το «Κόμμα των Ελεύθερων Αιγυπτίων», μπορεί να καθυστερήσει τον εκδημοκρατισμό της χώρας. Επιπλέον, το κόμμα του Σαουίρις διαμαρτυρήθηκε για 500 περιστατικά παραβίασης της εκλογικής νομοθεσίας στους προηγούμενους γύρους των πρώτων ελεύθερων εκλογών της Αιγύπτου.

Οι ισλαμιστές τον έχουν κατηγορήσει ακόμη ότι χρησιμοποιεί την επιρροή του στα ΜΜΕ και την αμύθητη περιουσία του για να κάνει εκστρατεία παραπληροφόρησης εναντίον τους. Η σύγκρουση των δύο πλευρών κλιμακώνεται και δεν προβλέπεται να κοπάσει σύντομα, ακόμη και μετά το τέλος των εκλογών, καθώς ο Αιγύπτιος Κροίσος φέρεται να θέλει πάση θυσία να διαδραματίσει πολιτικό ρόλο στη μετά Μουμπάρακ εποχή.

Ο «Φαραώ των τηλεπικοινωνιών»
Τα καλοκαίρια στη Μύκονο και η… Αραβική Ανοιξη
Μέγας γλεντζές και λάτρης της καλής ζωής, εφοδιασμένος με φαραωνικά πλούτη, ο δισεκατομμυριούχος Ναγκίμπ Σαουίρις φημίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο τόσο για τις επιχειρηματικές του δράσεις (οι οποίες έκαναν ένα πέρασμα και από την Ελλάδα την περίοδο 2007-2009) όσο και για τα ξέφρενα νυχτερινά του ξεφαντώματα (τα οποία έχουν επανειλημμένως δώσει το «παρών» στις πίστες της Μυκόνου).

Γνωστός και ως «Φαραώ των τηλεπικοινωνιών», ο 57χρονος Αιγύπτιος κάθεται σήμερα (ως μεγαλομέτοχος) στον θρόνο μιας παγκόσμιας αυτοκρατορίας, της Orascom Telecom Holding, η οποία απασχολεί περί τους 20.000 υπαλλήλους και εξυπηρετεί πάνω από 500 εκατ. ανθρώπους σε περισσότερες από 12 χώρες (σε Μέση Ανατολή, Αφρική, Ευρώπη, Καναδά και Ασία). Μάλιστα, την άνοιξη του 2011, η εν λόγω εταιρεία συγχωνεύθηκε με τη ρωσική Vimpelcom, με αποτέλεσμα μέσα από το συγκεκριμένο «γάμο» να γεννηθεί η έκτη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στον κόσμο.
Πρωτότοκος υιός ενός από τους μεγαλύτερους Αιγύπτιους επιχειρηματίες του 20ού αιώνα, του Ονζι Σαουίρις, ο Ναγκίμπ κληρονόμησε από τον πατέρα του τον όμιλο Orascom, ο οποίος δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία εδώ και δεκαετίες στους χώρους των τηλεπικοινωνιών, των κατασκευών και του τουρισμού, ενώ απολύτως ενδεικτικό του μεγέθους του συγκεκριμένου ομίλου είναι το γεγονός πως ελέγχει τα 2/3 των εταιρειών που περιλαμβάνονται στον βασικό δείκτη του χρηματιστηρίου του Καΐρου.

Υπενθυμίζεται ότι μιλάμε για τον άνθρωπο το όνομα του οποίου συνδέθηκε το 2007 με το ακριβότερο deal στα ελληνικά επιχειρηματικά χρονικά.
 
Η συμφωνία
Ο Ναγκίμπ ήρθε στη χώρα μας τον Φεβρουάριο του 2007 και άλλαξε το τοπίο των τηλεπικοινωνιών καταβάλλοντας 3,4 δισ. ευρώ για την εξαγορά της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας «ΤΙΜ-Q Telecom» την οποία εν συνεχεία μετονόμασε σε Wind. Στην πορεία, προτού περάσει καλά καλά ένας χρόνος, ο Αιγύπτιος απέκτησε τον απόλυτο έλεγχο και της Tellas τον οποίο μέχρι εκείνη τη στιγμή μοιραζόταν με τη ΔΕΗ. Δεδομένων των εξελίξεων, πολλοί είχαν σπεύσει τότε να δουν έναν υπό διαμόρφωση, νέο, αιγυπτιακό… ΟΤΕ.

Ωστόσο, οι εξελίξεις έμελλε να τους διαψεύσουν. Παρότι ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας είχε δείξει ενδιαφέρον όχι μόνο για τις τηλεπικοινωνίες, αλλά και για άλλους κλάδους (MME, τουρισμό), τελικώς δεν έμεινε για πολύ στη χώρα μας. Βούλιαξε από τα χρέη (την εξαγορά της TIM-Wind την είχε κάνει με δανεικά) και αποχώρησε αφήνοντας τα «κλειδιά» της εταιρείας στους δανειστές της, σε ένα πολυεθνικό μείγμα αποτελούμενο από βρετανικά, αμερικανικά και αραβικά επενδυτικά funds.
Βέβαια, προτού φύγει από τη χώρα μας, ο Ναγκίμπ πρόλαβε να το γλεντήσει με την ψυχή του μέχρι πρωίας σε νυχτερινά κέντρα τόσο της Αθήνας όσο και της Μυκόνου.

Ο Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος επισκέπτεται συχνά-πυκνά το κοσμοπολίτικο Νησί των Ανέμων, το οποίο λατρεύει. Μάλιστα, τα γλέντια του στο «Nammos» της Ψαρού έχουν αφήσει εποχή, καθώς και τα πάρτι που έχει δώσει κατά καιρούς στο ίδιο κοσμικό στέκι για να γιορτάσει τα γενέθλιά του.
 
Η περιουσία
Η οικογένεια Σαουίρις (ο πάτερ φαμίλιας Ονζι και οι τρεις υιοί του) αποτελούν την πλουσιότερη οικογένεια ολόκληρης της Αφρικής.Η περιουσία τους εκτιμάται ότι ξεπερνάει τα 10 δισ. δολάρια.
Ο ίδιος ο Ναγκίμπ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του περιοδικού Forbes κάθεται πάνω σε μια περιουσία ύψους 2,9 δισ. δολ., ποσό που του χαρίζει τη θέση του δεύτερου πλουσιότερου Αιγυπτίου και του έβδομου πλουσιότερου Αφρικανού για το 2011.

Στην εξέγερση
Παραμέρισε τις μπίζνες για την πολιτική
Οι ανατροπές που σημειώθηκαν σε Αφρική και Μέση Ανατολή τον περασμένο χρόνο μέσα από τα γεγονότα της επονομαζόμενης Αραβικής Aνοιξης έμελλε να φέρουν αλλαγές και στη στάση του ιδίου του Σαουίρις, ο οποίος άφησε τις επιχειρήσεις (παραιτήθηκε από πρόεδρος της Orascom Telecom) και
έπιασε την πολιτική.

Από την πρώτη στιγμή της εξέγερσης στην πλατεία Ταχρίρ, ο Ναγκίμπ, κόπτης χριστιανός στο θρήσκευμα, πήρε θέση στο πλευρό των διαδηλωτών και άρχισε να προωθεί έναν δυτικού τύπου εκδημοκρατισμό (ενάντια στο παλαιό καθεστώς Μουμπάρακ, ενάντια στους Αδελφούς Μουσουλμάνους και στους σαλαφιστές, αλλά πάντα στο πλευρό των Αμερικανών και των μεγάλων επενδυτών).

«Μιλώ εξ ονόματος πολλών σοβαρών επιχειρηματιών της Αιγύπτου, θεωρούμε πως ένα πραγματικά δημοκρατικό καθεστώς θα ενισχύσει τις επενδύσεις και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για μεγαλύτερη επιχειρηματική ανάπτυξη, η δημοκρατία αποτελεί την καλύτερη εγγύηση επενδύσεων μακροπρόθεσμα», τόνιζε τότε ο 57χρονος, ο οποίος στην πορεία δημιούργησε και το δικό του φιλελεύθερο πολιτικό κόμμα των «Ελευθέρων Αιγυπτίων».

Περισσότερο καιροσκόπος και κερδοσκόπος παρά αγνός πολιτικός, ο Ναγκίμπ θυμήθηκε εσχάτως τη δημοκρατία επειδή προφανώς έκρινε πως αυτή θα κάνει καλό στις μπίζνες. Αλλωστε, αυτός στο παρελθόν έχει ουκ ολίγες φορές συνεργαστεί επιχειρηματικά με καθεστώτα κάθε άλλο παρά δημοκρατικά: με τον Μουγκάμπε στη Ζιμπάμπουε, με το Μπεν Αλι στην Τυνησία και με τον Κιμ Γιονγκ Ιλ στη Βόρειο Κορέα (η Orascom Telecom δραστηριοποιείται στη Βόρειο Κορέα από το 2008, οπότε εγκατέστησε εκεί το «Koryolink», το πρώτο και μοναδικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της χώρας το οποίο, βάσει συμβολαίου, θα συνεχίσει να ελέγχει για τα επόμενα 21 χρόνια ενώ ο Ναγκίμπ έχει επενδύσει εκεί πάνω από 400 εκατομμυρίων δολαρίων).
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ – Γ. ΣΚΑΦΙΔΑΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube