Weather Icon
Γενικά θέματα 17 Δεκεμβρίου 2011

Το Πακιστάν βάζει «διόδια» στα κοντέινερ του ΝΑΤΟ

Φόρο στο ΝΑΤΟ, που χρησιμοποιεί το πακιστανικό έδαφος για τον ανεφοδιασμό των στρατευμάτων του στο Αφγανιστάν, σχεδιάζει να επιβάλει η Ισλαμαμπάντ, καθώς συνεχίζεται η κόντρα για τον πρόσφατο θάνατο 24 Πακιστανών στρατιωτών από ΝΑΤΟϊκά πυρά στην αφγανο-πακιστανική μεθόριο.

Βάσει της πρότασης που εξετάζεται, όπως έχουν δηλώσει Πακιστανοί αξιωματούχοι στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», θα καθιερωθεί ένας φόρος διέλευσης σε κάθε κοντέινερ με ΝΑΤΟϊκές προμήθειες, που αποστέλλεται μέσω Πακιστάν. Δεδομένου ότι το ποσό που συζητείται ανέρχεται σε περίπου 1.500 δολάρια ανά κοντέινερ και ότι από το Πακιστάν διέρχεται περίπου το ένα τρίτο των ΝΑΤΟϊκών προμηθειών, μιλάμε για αύξηση του κόστους του πολέμου στο Αφγανιστάν κατά δεκάδες εκατ. δολάρια.

Προς το παρόν, τα δύο μεθοριακά περάσματα που χρησιμοποιούν τα ΝΑΤΟϊκά φορτηγά παραμένουν κλειστά, ως αντίποινα στο θάνατο των Πακιστανών στρατιωτών κατά την ανταλλαγή πυρών στη μεθόριο στις 26 Νοεμβρίου, ενώ εκπρόσωπος της διεθνούς δύναμης στο Αφγανιστάν (Isaf) δήλωσε ότι το θέμα του ανεφοδιασμού παραμένει υπό διαπραγμάτευση. Η επιβολή φόρου θα ήταν ένας εύσχημος τρόπος για να ξανανοίξει το Πακιστάν τα περάσματα, χωρίς να φαίνεται ότι κάνει μεγάλη υπαναχώρηση.

Παράλληλα, όμως, θα σηματοδοτούσε και μια μεταστροφή της σχέσης του Πακιστάν με τους δυτικούς εταίρους του από στρατηγική συμμαχία σε μια σχέση συναλλαγής, συνοδευόμενη από αμοιβαία καχυποψία.

Ο πακιστανικός στρατός συνεχίζει, άλλωστε, να δηλώνει οργισμένος για το θάνατο των στρατιωτών, ενώ θεωρεί ότι η επιδρομή εναντίον τους ήταν σκόπιμη, προκειμένου να διαπιστώσουν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ τα όρια της ανοχής του Πακιστάν. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, Πακιστανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι, βάσει των ερευνών τους, οι αμερικανικές δυνάμεις ήξεραν ότι άνοιγαν πυρ εναντίον πακιστανικών δυνάμεων. Τ’ αποτελέσματα της ΝΑΤΟϊκής έρευνας αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα.

ΛΗΔΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=332559

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube