Στην αναθεώρηση των κριτηρίων δανειοδότησης αγαθών και υπηρεσιών διπλής χρήσης για την άμυνα και ασφάλεια προχώρησε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) αλλάζοντας πλέον τον «χάρτη» των χρηματοδοτήσεων που παρέχει. Στο εξής, η ΕΤΕπ παραιτείται από την απαίτηση τα έργα διπλής χρήσης να αντλούν περισσότερο από το 50% των αναμενόμενων εσόδων τους από μη στρατιωτική χρήση.

Αφορά τη χρηματοδότησή σε εξοπλισμό και υποδομές που εξυπηρετούν αμυντικές στρατιωτικές ή αστυνομικές ανάγκες, όπως αναγνώριση, επιτήρηση, προστασία και έλεγχος φάσματος, απορρύπανση, έρευνα και ανάπτυξη, εξοπλισμός, στρατιωτικός εξοπλισμός κινητικότητας, έλεγχος των συνόρων και προστασία άλλων κρίσιμων υποδομών και drones.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα με στόχο την ενίσχυση της υποστήριξης της βιομηχανίας ασφάλειας και άμυνας της Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21-22 Μαρτίου, οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες υπογράμμιζαν τη δέσμευση της Ε.Ε. να αυξήσει τη αμυντική της ετοιμότητα και ικανότητα και καλούσαν την ΕΤΕπ να προσαρμόσει την πολιτική της για δανεισμό στην αμυντική βιομηχανία και τον ορισμό περί «αγαθών διπλής χρήσης». Το νέο Σχέδιο Δράσης για την Ασφάλεια και την Αμυντική Βιομηχανία είχε παρουσιαστεί από την πρόεδρο της ΕΤΕπ Νάντια Καλβίνο κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών τον Απρίλιο.

Αύξηση χρηματοδότησης στην άμυνα

Στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΕπ, την προηγούμενη εβδομάδα, αποφασίστηκε η αύξηση της χρηματοδότησης για επενδύσεις στο τομέα της άμυνας αίροντας τους περιορισμούς που υπήρχαν για επενδύσεις διπλής χρήσης.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ομίλου, για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας της Ευρώπης και μετά από εντατικές διαβουλεύσεις με τους μετόχους, τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς της Τράπεζας και την εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για περαιτέρω βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση για τις ευρωπαϊκές εταιρείες ασφάλειας και άμυνας, αποφασίστηκε η ΕΤΕπ να παραιτηθεί από μια προηγούμενη απαίτηση σύμφωνα με την οποία τα έργα διπλής χρήσης που είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας να αντλούν περισσότερο από το 50% των αναμενόμενων εσόδων τους από μη στρατιωτική χρήση.

Έτσι έργα και υποδομές που χρησιμοποιούνται από τον στρατό ή την αστυνομία που εξυπηρετούν επίσης πολιτικές ανάγκες θα είναι πλέον επιλέξιμα για χρηματοδότηση του Ομίλου ΕΤΕπ. Δεν θα υπάρχει πλέον ελάχιστο όριο για τα αναμενόμενα έσοδα από μη στρατιωτικές εφαρμογές ή μερίδιο μη στρατιωτικών χρηστών.

Μετά την απόφαση αυτή η ΕΤΕπ ανοίγει αποκλειστικές πιστωτικές γραμμές που διαχειρίζονται τράπεζες στα κράτη μέλη της Ε.Ε. και άλλους μεσάζοντες, για έργα διπλής χρήσης από μικρότερες εταιρείες και καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις. Οι εταιρείες της Ε.Ε. των οποίων η δραστηριότητα είναι εν μέρει στον τομέα της άμυνας θα είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση χρησιμοποιώντας ενδιάμεσες πιστωτικές γραμμές που υποστηρίζονται από την ΕΤΕπ.

Γι’ αυτό το σκοπό, μάλιστα, από την 1η Μαΐου λειτουργεί ένα αποκλειστικό Γραφείο Ασφάλειας και Άμυνας, παρέχοντας ένα ενιαίο κέντρο για επενδύσεις σε θέματα ασφάλειας και άμυνας. Προσφέρει βελτιωμένη οικονομική υποστήριξη και βοήθεια εμπειρογνωμόνων με στόχο την ενίσχυση των δυνατοτήτων ασφάλειας και άμυνας της Ευρώπης.

Οι αλλαγές αναμένεται να επιταχύνουν τις επενδύσεις και να βελτιώσουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση του Ομίλου ΕΤΕπ για τον ευρωπαϊκό τομέα ασφάλειας και άμυνας, με τη διάθεση 6 δισ. ευρώ σε χρηματοδότηση που διατίθεται στο πλαίσιο της Στρατηγικής Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια (SESI) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF) Άμυνας.

Ναυτεμπορική