Weather Icon
Γερμανία , Κοσσυφοπέδιο 20 Δεκεμβρίου 2011

«Όχι» σε παράλληλες σερβικές δομές στο Κόσοβο, λέει η Μέρκελ από την Πρίστινα

«Όχι» σε παράλληλες σερβικές δομές στο Κόσοβο, λέει η Μέρκελ από την Πρίστινα

Αφίσες της Άνγκελα Μέρκελ στους δρόμους της Πρίστινας.
Αφίσες της Άνγκελα Μέρκελ στους δρόμους της Πρίστινας.
Πρίστινα: Μήνυμα προς τη Σερβία να σταματήσει να υποστηρίζει ένα μοντέλο «παράλληλων δομών» στο Κοσσυφοπέδιο έστειλε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα κατόπιν συνάντησής με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι στην Πρίστινα.

«Χρειάζονται λύσεις για ελεύθερο εμπόριο και συνοριακή συνεργασία και δεν ενδιαφερόμαστε να έχουμε παράλληλες [σερβικές] δομές στο Κόσοβο» είπε η Μέρκελ, ζητώντας την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων από το βόρειο Κόσοβο.

Η Μέρκελ έφθασε στην Πρίστινα για να επισκεφθεί τη γερμανική στρατιωτική δύναμη που σταθμεύει στο Κόσοβο. Η σύντομη συνάντησή της με τον Χασίμ Θάτσι πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο της Πρίστινας, ενώ είχε συνομιλία και με τον διοικητή της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR) Έρχαρντ Ντρεβς.

Γερμανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στο βόρειο Κόσοβο σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις μεταξύ Σέρβων και στρατιωτών της KFOR, στη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν πολλά μέλη της ειρηνευτικής δύναμης, μεταξύ των οποίων και Γερμανοί στρατιώτες.

Συνολικά 30 Γερμανοί και Αυστριακοί στρατιώτες τραυματίστηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου όταν εκατοντάδες Σέρβοι αντιστάθηκαν σε απόπειρα του ΝΑΤΟ να απομακρύνει τα οδοφράγματα που έχουν στήσει στο βορρά.

Τα βίαια επεισόδια «κόστισαν» στη Σερβία τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου.

Η Γερμανία έχει τη μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία στο Κόσοβο· περίπου 1.800 στρατιώτες υπηρετούν στην ειρηνευτική αποστολή του ΝΑΤΟ στην πρώην σερβική επαρχία που ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της.

«Έχω συνομιλήσει με τον Σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς για να βρούμε τρόπους ομαλοποίησης των σχέσεων και θα θέλαμε και το Κόσοβο να κάνει τη δική του συνεισφορά και να συνεχίσει τις επαφές με τη Σερβία και τον πρόεδρο Τάντιτς» είπε η Μέρκελ.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς δήλωσε, εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα ότι η χώρα του «δεν παραιτείται από τις διαπραγματεύσεις και την αναζήτηση βιώσιμης λύσης στο θέμα του Κοσόβου».

Η Σερβία δεν μπορεί να συνεχίσει τη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός αν έχει τη στήριξη των πολιτών της και οι πολίτες δεν θα παράσχουν στήριξη, αν η Σερβία δεν διαφυλάξει τα νόμιμα συμφέροντά της στο Κόσοβο, τόνισε ο Τάντιτς.

«Η Σερβία δεν έχει αυταπάτες ότι θα μπορούσε να επαναφέρει το Κόσοβο στο κρατικό σύστημα της Δημοκρατίας της Σερβίας, στο οποίο ήταν πριν από το 2000, αλλά η Σερβία δεν παραιτείται από τις διαπραγματεύσεις και την αναζήτηση βιώσιμης λύσης» υπογράμμισε σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της ΠΓΔΜ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα Σκόπια.

Σημείωσε ότι η διχοτόμηση του Κοσόβου δεν είναι ρεαλιστική λύση, ότι η Σερβία την είχε προτείνει ήδη κατά τη δεκαετία του 1960 και ότι πολλοί Αλβανοί την στήριζαν, αλλά ότι τώρα δεν έχει επαρκή στήριξη.

Ο πρόεδρος της Σερβίας εξέφρασε την άποψη ότι μια από τις λύσεις είναι η διπλή κυριαρχία, καθώς επίσης ένα μοντέλο που βασίζεται σε διεθνή λύση, όπως το ιρλανδικό μοντέλο, του νότιου Τυρόλου ή το μοντέλο των δύο γερμανικών κρατών.

Ως προς την απόφαση των Βρυξελλών όσον αφορά το καθεστώς υποψήφιας χώρας, ο Τάντιτς τόνισε ότι εκτός της ΕΕ η Σερβία και οι πολίτες της θα μείνουν πίσω σε οικονομικό επίπεδο.

Όλοι εκείνοι που προτείνουν η Σερβία να διακόψει την πορεία προσέγγισης της ΕΕ, κυρίως λόγω του Κοσόβου, στην πραγματικότητα λένε στους πολίτες που θα γεννηθούν στο μέλλον και στους νέους ανθρώπους, σήμερα, ότι θα υπάρχουν λιγότερες θέσεις εργασίας, λιγότερες δυνατότητες για εξαγωγές των προϊόντων μας, ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Σερβίας σημείωσε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με την αναγνώριση του Κοσόβου από την ΠΓΔΜ. «Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι η ΠΓΔΜ μπορεί να αναθεωρήσει την προσέγγισή της στο ζήτημα αυτό» είπε.

Απαντώντας στην ερώτηση, αν ο λόγος της απόφασης αυτής είναι εν μέρει το γεγονός ότι το 25% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ είναι Αλβανοί, ο κ. Τάντιτς είπε ότι Αλβανοί ζουν και στη Σερβία. «Εγώ κατανοώ όλες τις χώρες, αλλά το ζήτημα είναι ποιος κατανοεί τη Σερβία» σημείωσε.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube