Weather Icon
Κοσσυφοπέδιο , Σερβία 7 Δεκεμβρίου 2011

Θριαμβολογεί προκαταβολικά το Κόσοβο

Κλιμάκωση των εναντίον του πιέσεων αναμένει το Βελιγράδι εν όψει της μεθαυριανής απόφασης των Βρυξελλών για την αναγνώριση ή μη της Σερβίας ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας, την ώρα που το Κόσοβο εκλαμβάνει τη συμφωνία του με τη Σερβία για κοινό έλεγχο των συνοριακών περασμάτων ως «de jure» αναγνώριση της ανεξαρτησίας του.


Αυτό υποστηρίζει τουλάχιστον ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι, δηλώνοντας σε ανοιχτή, στο κοινό, συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου: «Η συμφωνία αυτή αντιπροσωπεύει μια “de jure” αναγνώριση της Δημοκρατίας του Κοσόβου εκ μέρους της Σερβίας», η οποία «έχει κατά συνέπεια αναγνωρίσει τα σύνορα με το Κόσοβο». Ο Σέρβος διαπραγματευτής είχε δηλώσει ωστόσο ότι δεν πρόκειται για συνοριακή συμφωνία στο βαθμό που στα εν λόγω περάσματα δεν θα υπάρχουν κοσοβαρικά κρατικά σύμβολα, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι οι Κοσοβάροι αστυνομικοί και τελωνειακοί που θα ελέγχουν τα περάσματα μαζί με Σέρβους συναδέλφους τους θα έχουν την ιδιότητα του παρατηρητή.

Συνεχίζονται εν τω μεταξύ οι διπλωματικές διαβουλεύσεις εν όψει της κρίσιμης απόφασης της Παρασκευής για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Μπόζινταρ Τζέλιτς, εκτιμά ότι τις ερχόμενες ημέρες θα κορυφωθούν οι ευρωπαϊκές πιέσεις στο Βελιγράδι και ότι, παρ’ όλο που η Σερβία βρίσκεται πιο κοντά στο καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας μετά την πρόσφατη συμφωνία με το Κόσοβο, δεν υπάρχουν περιθώρια για μεγάλη αισιοδοξία. «Η Σερβία έκανε αυτό που ανέμεναν από εκείνη για να λάβει το καθεστώς της υποψήφιας, αλλά εξαιτίας των γεγονότων στο Κόσοβο, ένας μικρός αριθμός χωρών αποφάσισαν ν’ απαιτήσουν περισσότερα». Η τελική απόφαση είναι τώρα στο χέρι των αρχηγών κρατών των «27». Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να δοθεί το «πράσινο φως» στη Σερβία, αν και οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων δεν κατέληξαν τη Δευτέρα σε σχετική απόφαση, αλλά μόνο σε μια σειρά όρων για την έγκριση της σερβικής υποψηφιότητας.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube