Weather Icon

Ανησυχία στο Ισραήλ -Να αποδεχτούν την ήττα τους κάλεσαν τους αντιπάλους τους οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι

Να αποδεχθούν την ήττα τους κάλεσαν τους αντιπάλους τους οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, που φαίνεται ότι επικρατούν εύκολα στην εκλογική διαδικασία της Αιγύπτου. Δεύτεροι αναδεικνύονται οι σκληροπυρηνικοί Σαλαφιστές Ισλαμιστές, ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει το κοσμικό κεντροαριστερό Aιγυπτιακό Μπλόκ.
«Πολύ, πολύ ανησυχητικό» χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αίγυπτο ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ.

«Καλούμε όλους όσους συνδέουν τον εαυτό τους με τη Δημοκρατία να σεβαστούν τη θέληση του λαού και να αποδεχτούν την επιλογή του» ανέφεραν σε μήνυμά τους οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Από την πλευρά του, ο Εχούντ Μπαράκ κάλεσε τους ισλαμιστές της Αιγύπτου, όταν πάρουν στα χέρια τους την εξουσία, να σεβαστούν τις διεθνείς συνθήκες, ανάμεσά τους και τη συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ, που υπεγράφη το 1979.

Η συμμετοχή στο πρώτο γύρο των εκλογών έφτασε το 62% και κρίνεται το 30% των 498 εδρών του Κοινοβουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, η Αίγυπτος οδεύει προς μία ισλαμιστική κυβέρνηση, όπως έγινε προσφάτως σε όλες τις χώρες της βορείου Αφρικής (Μαρόκο, Τυνησία, Λιβύη με την εξαίρεση της Αλγερίας) και μάλιστα μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Ήταν οι πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά την παραίτηση του επί τριακονταετία προέδρου της χώρας Χόσνι Μουμπάρκ. Ωστόσο, λόγω του περίπλοκου εκλογικού συστήματος, θα ακολουθήσουν άλλοι δύο γύροι μέχρι τον Μάρτιο και αργότερα η εκλογή της Άνω Βουλής.

Μετά από την πίεση των Αιγυπτίων που συγκεντρώθηκαν μαζικά στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, ο στρατός (που εξακολουθεί να κυβερνά τη χώρα) συμφώνησε για τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών πριν από τον Ιούλιο για να παραδώσει και επίσημα την εξουσία σε μία αμιγώς πολιτική λύση.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube