Weather Icon

Αναψε «τους φούρνους του Χίτλερ»

ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΡΟΝΕΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΚΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ

Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ

«Αντί ο κόσμος να ανησυχεί για την πρόοδο της χώρας, ενδιαφέρεται για μερικούς ταραξίες του δρόμου, που τους αξίζει να τους ρίξουν μέσα στους φούρνους του Χίτλερ»!.., ήταν η «κορόνα» του στρατηγού Κάτο, συμβούλου της Υπηρεσίας Υποθέσεων Ηθικής των ενόπλων δυνάμεων, η οποία προκάλεσε σοκ μέσα κι έξω από την Αίγυπτο (φωτ. Ass. Press)

Αξιους «για τους φούρνους του Χίτλερ» θεωρεί η χούντα της Αιγύπτου τους νεολαίους (κοσμικούς) διαδηλωτές, ενώ προσανατολίζεται σε πολιτική άσκησης περαιτέρω λογοκρισίας προς τα ΜΜΕ που δημοσιοποιούν μια πραγματικότητα αντίθετη προς τους ισχυρισμούς των στρατηγών περί «αυτοσυγκράτησης» των στρατιωτικών δυνάμεων καταστολής.

Μέσα και έξω από την Αίγυπτο, ό,τι χθες ξεστόμισε δημοσίως ο στρατηγός Αμπντέλ Μόνεϊμ Κάτο, σύμβουλος της Υπηρεσίας Υποθέσεων Ηθικής των ενόπλων δυνάμεων, προκάλεσε σοκ. Είπε πως αντί να ανησυχεί ο κόσμος για την πρόοδο της χώρας, ενδιαφέρεται για «μερικούς ταραξίες του δρόμου που τους αξίζει να τους ρίξουν μέσα στους φούρνους του Χίτλερ»!… Βαρύνουσες προσωπικότητες της χώρας διαγωνίζονταν χθες σε δηλώσεις αποτροπιασμού, αμέσως μόλις οι (ιδιωτικές) αιγυπτιακές εφημερίδες Al-Shorouk και Al Masry Al Youm πρωτοδημοσίευσαν τα λεγόμενα του στελέχους της στρατιωτικής εξουσίας της Αιγύπτου. Οπως ο προεδρικός υποψήφιος Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι που, μέσω Twitter, υποστήριξε πως «άτομα όπως ο Κάτο θα έπρεπε να βρίσκονται στη φυλακή, όχι στην εξουσία». Ή ο Αμπντάλα αλ Σενάουι, διευθυντής έκδοσης του πολιτικού περιοδικού Al-Arabi Al-Nassery, που δήλωσε ότι «τα λεγόμενα του Κάτο στοιχειοθετούν λόγο παραπομπής του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο».

Στους 14 οι νεκροί

Ηταν η σταγόνα που ξαναξεχείλισε το ποτήρι της βίας και του αίματος στο Κάιρο, όπου μέχρι χθες αργά τη νύχτα οι ταραχές στους δρόμους γύρω από την πλατεία Ταχρίρ συνεχίζονταν. Προχθές τη νύχτα, οι ώρες κυλούσαν μέσα στους κρότους των πυροβολισμών από τα όπλα των ανδρών της στρατιωτικής αστυνομίας και των στρατιωτών, που, φανερά πλέον, δεν περιορίζονταν στα δακρυγόνα. Στους 14 ανέβηκε ο απολογισμός των νεκρών του τελευταίου τετραημέρου της βίας. Πάνω από 700 οι τραυματίες, ενώ, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΕΝΑ, 123 διαδηλωτές από πολύ περισσότερους συλληφθέντες (και αγρίως κακοποιηθέντες) έχουν φυλακιστεί.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε «τρομαγμένος από την υπερβολική χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών». Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον εκδήλωσε «βαθιά ανησυχία» για τη βία και κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας «να σέβονται και να προστατεύουν τα οικουμενικά δικαιώματα όλων των Αιγυπτίων».

Σε άβολη θέση οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, που σαρώνουν στις μέχρι τώρα εκλογικές αναμετρήσεις και υπόλογοι κατηγοριών «ανίερης, αμοιβαίως συμφέρουσας» συμμαχίας με τη στρατιωτική χούντα, χθες, επιχείρησαν να δικαιολογήσουν γιατί δεν καταγγέλλουν την άνιση καθεστωτική βία. Μέσω προσεκτικά διατυπωμένης ανακοίνωσης στο ikhwanweb.com, της επίσημης ιστοσελίδας τους, απέδωσαν ευθύνες για τη συνεχιζόμενη βία σε μερικούς αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών και σε «ταραξίες» που παρεισέφρησαν στις τάξεις των νεολαίων…

Αποψη σαφώς προσομοιάζουσα προς την επίσημη του κυβερνώντος Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου. Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο στρατηγός Αντελ Εμάρα μίλησε για «μεθοδική και σχεδιασμένη συνωμοσία ανατροπής του κράτους», υπερασπίστηκε και αυτή την πολύνεκρη τακτική χρήσης βίας, ενώ καταφέρθηκε λάβρος εναντίον ντόπιων και ξένων ΜΜΕ, απειλώντας με έρευνες, ανακρίσεις και περιορισμούς στον τρόπο μετάδοσης των τεκταινομένων: «Τα ΜΜΕ -είπε- βοηθούν το σαμποτάζ κατά του κράτους. Αυτό είναι βέβαιο».
(Πηγές: Associated Press, Reuters, BBC, AlJazeera, guardian.co.uk, almasryalyoum.com, english.ahram.org.eg, ikhwanweb.com)

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube