Weather Icon
Γενικά θέματα 13 Δεκεμβρίου 2011

Αντίπαλος του Πούτιν ο μεγιστάνας Προχόροφ

Αντίπαλος του Βλαντιμίρ Πούτιν στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Μαρτίου θα είναι ο δισεκατομμυριούχος Μιχαήλ Προχόροφ, ο οποίος ανακοίνωσε χθες την υποψηφιότητά του.
«Έλαβα την πιο σοβαρή απόφαση στη ζωή μου. Διεκδικώ το αξίωμα του Προέδρου» ανέφερε ο Προχόροφ, ο οποίος έσπευσε να υποστηρίξει πως η προεκλογική του εκστρατεία δεν θα επικεντρωθεί στην άσκηση κριτικής κατά του Πούτιν αλλά θα εστιάσει «στα πράγματα που προτίθεται να κάνει».
Ο Προχόροφ, ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης παραγωγού εταιρείας χρυσού στη Ρωσία και της ομάδας μπάσκετ των New Jersey Nets, αποτελεί τον τρίτο πλουσιότερο άνθρωπο στη Ρωσία, με περιουσία άνω των 18 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes». Ο 46χρονος μεγιστάνας υποστήριξε ότι την απόφαση αυτή την επεξεργαζόταν εδώ και καιρό, αλλά την έλαβε κατόπιν των μεγάλων διαδηλώσεων που είναι σε εξέλιξη από τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Δεκεμβρίου. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, πάντως, ο Προχόροφ είχε υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική της Προεδρίας του Πούτιν. «Είτε αρέσει στους Ρώσους είτε όχι, ο Πούτιν είναι μέχρι στιγμής ο μόνος που μπορεί να διαχειριστεί αυτή την ανεπαρκή κρατική μηχανή» είχε αναφέρει.

Μαζικές διαδηλώσεις
Ως ένα πολύ θετικό σημάδι για όσους υποστηρίζουν τη δημοκρατική διαδικασία χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος τη στάση της ηγεσίας της Ρωσίας απέναντι στις μεγάλες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο στη Μόσχα και σε δεκάδες άλλες πόλεις της Ρωσίας. Ο Τζέι Κάρνει, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ανέφερε ότι οι Αρχές της Ρωσίας αφενός επέτρεψαν να πραγματοποιηθούν οι διαδηλώσεις και αφετέρου ότι η κυβέρνηση απέφυγε να εμπλακεί σε αυτές. Στη διαδήλωση που έγινε στη Μόσχα εκτιμάται ότι τουλάχιστον 80.000 πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της αντιπολίτευσης και κατέβηκαν στους δρόμους προκειμένου να καταγγείλουν τη νοθεία και τις παρατυπίες που καταγράφηκαν στις εκλογές της 4ης Δεκεμβρίου, κατά τις οποίες το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία έλαβε το 49,5% των ψήφων και την πλειοψηφία στη Βουλή.

Δεν αμφισβητείται το εκλογικό αποτέλεσμα
Στο θέμα των καταγγελιών παρενέβη χθες ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Πούτιν Ντμίτρι Πετκόφ, ο οποίος υποστήριξε πως η ρωσική ηγεσία θεωρεί ότι τα κρούσματα νοθείας που καταγγέλθηκαν δεν αφορούν παρά έναν ελάχιστο αριθμό ψηφοδελτίων και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θέσουν υπό αμφισβήτηση τα εκλογικά αποτελέσματα.  «Ακόμα και αν προσθέσετε όλες τις υποτιθέμενες μαρτυρίες, αυτό αφορά περί το 0,5% του αριθμού των ψηφοδελτίων. Κατά συνέπεια, ακόμα και αν παραδεχθούμε ότι μπορούν να αμφισβητηθούν ενώπιον των δικαστηρίων, αυτό σε καμία περίπτωση δεν θέτει σε αμφισβήτηση την ψηφοφορία και τα οριστικά αποτελέσματά της» δήλωσε ο Πετκόφ.
Σημειώνεται πως ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, Πρόεδρος της Ρωσίας, με μήνυμα που ανάρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα στο Facebook, αφού απέρριψε τις απαιτήσεις των διαδηλωτών, ανέφερε ότι έχει δώσει εντολή για την επαλήθευση όλων των πληροφοριών που προέρχονται από εκλογικά τμήματα και αφορούν την τήρηση του εκλογικού νόμου. Σε διάστημα μίας ώρας ακολούθησαν περισσότερα από 2.000 μηνύματα, τα οποία εξέφραζαν την οργή των πολιτών αλλά και τη δυσπιστία τους απέναντι στις προθέσεις του Προέδρου της Ρωσίας.
http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=92051 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube