REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 3 Οκτωβρίου 2011

Στο Ισραήλ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ

Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, από τότε που ανέλαβε το αξίωμα του υπουργού Αμύνης των ΗΠΑ, πραγματοποιεί σήμερα ο Λίον Πανέτα, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό αλλά και τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Το μήνυμα του Πανέτα σύμφωνα με αναλυτές, θα είναι η επαναβεβαίωση ότι η χώρα του δεσμεύεται για την ασφάλεια του Ισραήλ, ενώ θα προσπαθήσει να ενθαρρύνει πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν στη βελτίωση των σχέσεων της χώρας με την Τουρκία και την Αίγυπτο.

Ωστόσο ο Πανέτα προειδοποίησε χθες ότι το Ισραήλ καθίσταται όλο και πιο απομονωμένο στην Μέση Ανατολή, εκτιμώντας πάντως ότι η στήριξη των ΗΠΑ του επιτρέπει να πάρει “ρίσκα για την ειρήνη”.
“Είναι σαφές ότι σε αυτή την δραματική εποχή στην Μέση Ανατολή, όπου υπήρξαν τόσες αλλαγές, δεν θα ήταν καλό για το Ισραήλ να απομονωθεί. Αλλά αυτό συνέβη”, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας μιλώντας σε δημοσιογράφους που ταξιδεύουν μαζί του.

Ακόμη ο  Πανέτα είπε πως είναι πεπεισμένος ότι το Ισραήλ διατηρεί τη στρατιωτική του υπεροχή, “στρατιωτικό ποιοτικό πλεονέκτημα στην περιφέρεια”, αλλά πρόσθεσε πως “το ερώτημα που πρέπει να θέσει κανείς είναι: αρκεί το να διατηρείς στρατιωτικό πλεονέκτημα εάν απομονώνεσαι διπλωματικά;”.
“Η πραγματική ασφάλεια μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια ισχυρή διπλωματική προσπάθεια καθώς και με μια ισχυρή προσπάθεια να προβάλεις τη στρατιωτική σου ισχύ”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Λιον Πανέτα αναμένεται να συναντηθεί και να έχει συνομιλίες σήμερα με τον ισραηλινό ομόλογό του Εχούντ Μπαράκ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Επίσης όπως έγινε γνωστό θα συναντηθεί και με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ, σε μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης μετά την αμερικανική απόρριψη της προσπάθειας αναγνώρισης Παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ.
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=314791 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube