Weather Icon

ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΝΟΣ… ΕΦΙΑΛΤΙΚΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: Φωτιές, οδομαχίες και ξύλο στην Λαμπεντούζα

ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΝΟΣ… ΕΦΙΑΛΤΙΚΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: Φωτιές, οδομαχίες και ξύλο στην Λαμπεντούζα

Σε… νησάκι του τρόμου έχει μεταβληθεί η μικροσκοπική Λαπεντούζα, στα ανοιχτά των σικελικών ακτών, μετά την υπερφόρτωση του νησιού από πρόσφυγες, προερχόμενους από την Τυνησία και τη Λιβύη τους τελευταίους μήνες. Χθες, σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις μεταξύ κατοίκων, μεταναστών και αστυνομίας, μετά από συγκέντρωση 300 Τυνήσιων, που ακολούθησε την πυρκαγιά στο κέντρο υποδοχής την Τρίτη, όταν μετανάστες έκαψαν τα στρώματά τους ζητώντας τη χορήγηση ασύλου. 
Κατά τη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας 300 περίπου μεταναστών από την Τυνησία, ορισμένοι εξ αυτών επεχείρησαν να ανατινάξουν φιάλες υγραερίου, με την κατάσταση να βγαίνει εκτός ελέγχου όταν έκανα την εμφάνισή τους οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. Μάλιστα, στα επεισόδια ενεπλάκησαν και κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι βλέπουν τη ζωή τους – ειδικά μετά τα γεγονότα της «Αραβικής Άνοιξης» – να έχει μετατραπεί σε έναν πραγματικό εφιάλτη.
Τελικά, μετά από αρκετή ώρα συμπλοκών η τάξη αποκαταστάθηκε, με απολογισμό 12 τραυματίες.
Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Λαμπεντούζα έχει σχεδιασθεί για να φιλοξενεί 850 ανθρώπους, ενώ σήμερα σε αυτό στεγάζονται1.200 με 1.300 άτομα.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα, Μπερναρντίνο ντε Ρουμπέις, επισήμανε με δηλώσεις του ότι το νησί δεν πρόκειται εφεξής να δεχθεί ούτε έναν ακόμη μετανάστη, καταγγέλοντας την κεντρική ιταλική κυβέρνηση ότι «έχει εγκαταλείψει την Λαμπεντούζα στο χάος».
Να σημειωθεί ότι οι εντάσεις και οι συμπλοκές στο νησί αποτελούν συχνό φαινόμενο, ιδίως σε περιόδους υπερφόρτωσης του κέντρου υποδοχής.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, από τη δική της μεριά, προέβη μόλις την περασμένη εβδομάδα σε προειδοποιήσεις για την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο υποδοχής, χαρακτηρίζοντάς την «ανησυχητική», ενώ επισημαίνει ότι αρνητικός παράγοντας στην όλη κατάσταση είναι η μη επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ή μη ασύλου στις υπό εξέταση υποθέσεις.
http://www.elzoni.gr/html/ent/724/ent.13724.asp 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube