Weather Icon
Γενικά θέματα 23 Αυγούστου 2011

Τρίτωσε το κακό-ΤΡΙΤΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΣΙΑ, ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΕΡΕΣ

Η μία τεχνολογική αποτυχία διαδέχεται την άλλη στη Ρωσία τις τελευταίες ημέρες, καθώς τρία τουλάχιστον μεγαλειώδη και πρωτοποριακά σχέδια, σχεδόν εξ ολοκλήρου αμυντικού χαρακτήρα, αποδείχθηκαν προβληματικά, προκαλώντας αμηχανία στη ρωσική κυβέρνηση, που επένδυσε πολλά σ’ αυτά, και εκτεταμένο προβληματισμό στην κοινή γνώμη και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο.
Μην τον είδατε τον «Εξπρές - ΑΜ4» (Ass. Press)
Μην τον είδατε τον «Εξπρές – ΑΜ4» (Ass. Press)

Η αρχή έγινε τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης, όταν ο πολυδιαφημισμένος ως ισχυρότερος στην Ευρώπη δορυφόρος επικοινωνιών «Εξπρές-ΑΜ4» χάθηκε λίγο μετά την εκτόξευσή του και έπαψε να στέλνει στη Γη τα προβλεπόμενα σήματα. Αρχικά οι Ρώσοι επιστήμονες διατηρούσαν τις ελπίδες τους ότι θα καταφέρουν να διασώσουν τον δορυφόρο, που πιθανότατα περιφέρεται σε λάθος τροχιά, όμως η αισιοδοξία εξανεμίζεται, ενώ Γάλλοι και Αμερικανοί ενεπλάκησαν στην αναζήτησή του. Πρόκειται για την πολλαπλή απώλεια της τελευταίας χρονιάς για τη Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία, η προβληματική κατάσταση της οποίας οδήγησε στην απομάκρυνση του επικεφαλής της, Ανατόλι Πέρμινοφ, τον περασμένο Απρίλιο και στην ανάδειξη στη θέση του τού στρατιωτικού Βλαντίμιρ Παπόφκιν και πρώην υφυπουργού Αμυνας.
Δεύτερο περιστατικό αποδείχθηκε η αποτυχία του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου «Γιούρι Νταλγκαρούκι» να εκτοξεύσει το Σάββατο ένα νέου τύπου στρατηγικό πύραυλο «Μπουλαβά» στη Λευκή Θάλασσα του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού. Οι «Μπουλαβά» προορίζονται να χρησιμοποιούνται με πολλαπλές αποσπώμενες πυρηνικές κεφαλές. Από τις συνολικά 14 δοκιμές τους μόνο οι 7 έχουν χαρακτηριστεί επιτυχείς, όμως αυτή τη φορά το πρόβλημα αποδόθηκε σε βλάβη στα ηλεκτρικά συστήματα του υποβρυχίου.
Τελευταία στη λίστα των αποτυχιών, η χθεσινή αδυναμία του υπερσύγχρονου αεροσκάφους πέμπτης γενιάς Τ-50 να απογειωθεί για πτήση επίδειξης στην αεροδιαστημική έκθεση της Μόσχας MAKS-2011. Το αεροσκάφος, στο οποίο έχουν χρησιμοποιηθεί τεχνολογίες αόρατων πτήσεων τύπου «Στελθ», παρουσίασε τη στιγμή της απογείωσης πρόβλημα στο δεξί κινητήρα, με αποτέλεσμα να τεθεί σε λειτουργία το σύστημα αυτόματης διάσωσης με χρήση αλεξιπτώτων, που σταμάτησαν την απογείωση.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube