Weather Icon
Γενικά θέματα 20 Ιουλίου 2011

Τρέχουν τώρα να καταστρέψουν παλαιά αποθηκευμένα βλήματα στην Αττική

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ
Στο τρέχον τριετές πρόγραμμα πληρωμών και παραλαβών οπλικών συστημάτων εντάσσει η κυβέρνηση την καταστροφή των 140 παλαιών αντιαεροπορικών βλημάτων Νίκη που είναι αποθηκευμένα και σε περιοχές της Αττικής, με αποτέλεσμα – μετά την τραγωδία στην Κύπρο – να προκαλούν ανησυχία στους «γείτονές» τους.
Η απόφαση καταστροφής των πύραυλων – που έχουν αποσυρθεί από το οπλοστάσιο από το 2004 – είχε ληφθεί από το 2008 από την Πολεμική Αεροπορία. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται αρμοδίως, η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν ενέταξε το πρόγραμμα καταστροφής σε προϋπολογισμό, παρ’ όλο που είχε γίνει έρευνα αγοράς και είχε υπολογιστεί το κόστος σε 5 εκατ. ευρώ.

Χθες – και ενώ ο δήμαρχος Ωρωπού χτύπησε καμπανάκι κίνδυνου για τις αποθήκες στο Κατσιμίδι με επιστολή του στο ΓΕΑ – το υπουργείο Αμυνας δημοσιοποίησε, μέσω απάντησης του κ. Π. Μπεγλίτη στη Βουλή, τον σχεδιασμό που έχει κάνει για την καταστροφή τους, καθησυχάζοντας παράλληλα τους κάτοικους ότι τα μέτρα αποθήκευσης και έλεγχου πληρούν τις εθνικές και ΝΑΤΟϊκές προδιαγραφές ασφάλειας «και ως εκ τούτου δεν υφίσταται κίνδυνος για την ασφάλεια του προσωπικού και των μέσων της Αεροπορίας ούτε για τις πέριξ των μονάδων κατοικημένες περιοχές».

Αποθήκες – που κατά τον εκπρόσωπο του ΓΕΑ φυλάσσονται ενόπλως όλες – υπάρχουν εκτός από το Κατσιμίδι, στο Κορωπί, την Σκύρο και τη Σούδα, όπου λειτουργούσαν για δεκαετίες οι μονάδες εκτόξευξης.

Κάθε βλήμα φέρει εκρηκτική ύλη βάρους περίπου 2,63 τόνων, κάτι που ευαισθητοποίησε κάτοικους στο Κατσιμίδι και την Ιπποκράτειο Πολιτεία μετά μάλιστα και την πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή πριν από τρεις ημέρες! Εκεί λέγεται ότι υπάρχουν 30 βλήματα.

Από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού έλεγχου προκύπτει μια – ουσιαστική – αντίφαση μεταξύ των όσων υποστήριζε το καλοκαίρι του 2009 ο τότε υπουργός Αμυνας της Ν.Δ. με όσα υποστηρίζει ο σημερινός. Τότε από απάντηση στη Βουλή προέκυπτε ότι ο αφοπλισμός – αποσυναρμολόγηση είχε τελειώσει και απέμενε μόνο η καταστροφή, ενώ ο κ. Μπεγλίτης αναφέρει ότι οι διαδικασίες της αποσυναρμολόγησης αναμένεται να ολοκληρωθούν «εντός του έτους». http://www.tanea.gr/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube