Weather Icon

Καλύπτουν τα ελληνικά χρέη ώς το 2014

Συµφωνία στη Βιέννη για χρηµατοδότηση των δανειακών αναγκών.

Στη Σύνοδο Κορυφής η οριστική απόφαση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ  φωτογραφίζεται µε το  µετάλλιο του Διεθνούς  Βραβείου Καρλοµάγνου  που του απονεµήθηκε  σε αναγνώριση των  προσπαθειών του για την  ενοποίηση της Ευρώπης,  στο Ααχεν της Γερµανίας.  Στο φόντο πίσω του,  η εικόνα του αυτοκράτορα  Καρλοµάγνου
Χρηµατοδότηση των δανειακών αναγκών της χώρας ώς το καλοκαίρι του2014 θα προβλέπει, σύµφωνα µε πληροφορίες, το νέο πακέτοβοήθειας που αναµένεται να συµφωνηθεί ώς το τέλος Ιουνίου.
Σχετική συµφωνία επί της αρχής επετεύχθη στο πλαίσιο της συνάντησης της Οικονοµικής και Νοµισµατικής Επιτροπής στη Βιέννη προχθές, στην οποία την Ελλάδα εκπροσώπησε ο πρόεδρος του Συµβουλίου Οικονοµικών Εµπειρογνωµόνων Γιώργος Ζανιάς. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ προανήγγειλε χθες εµµέσως τη συµφωνία λέγοντας: «Η προσωπική µου αίσθηση και γνώση είναι ότι η Ελλάδα θα έχει ένα νέο πρόγραµµα».
Η οριστική απόφαση ωστόσο αναµένεται να επικυρωθεί σε πολιτικό επίπεδο στη Σύνοδο Κορυφήςτης 23ης Ιουνίου.

ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ. Επίσης υπό συζήτηση εξακολουθεί να είναι η πιθανή συµµετοχή του ιδιωτικού τοµέα µε µια µορφή επιµήκυνσης των οµολόγων που κατέχει. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει αποφασισθεί η µορφή που θα έχει η συµµετοχή αυτή του ιδιωτικού τοµέα καιη προσπάθεια εντοπίζεται στο να µη θεωρηθεί ότι συνιστά «πιστωτικό γεγονός» (credit event).
Οι αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πάντως, δείχνουν να έχουν καµφθεί. Χαρακτηριστικά, ο αντιπρόεδρος Βίτορ Κονστάνσιο είπε χθες ότι αν και η Τράπεζα απορρίπτει µια ευθεία αναδιάρθρωση του χρέους, δεν αντιτίθεται σε κάθε συµµετοχή του ιδιωτικού τοµέα σε µια νέα συµφωνία βοήθειας προς την Ελλάδα.
Συνολικά, οι δανειακές ανάγκες της χώρας ώς το τα µέσα του 2014 υπολογίζεται ότι φτάνουν περίπου τα 85 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι επιπλέον των 57 δισ. που αποµένουν να εισπραχθούν από το δάνειο των 110 δισ.
Εν τω µεταξύ οι διαπραγµατεύσεις µε την τρόικα για το µεσοπρόθεσµο και το πρόγραµµα ιδιωτικοποιήσεων αναµένεται να ολοκληρωθούν σήµερα. Σηµείο τριβής µέχρι την τελευταία στιγµή αποτελούσε η αναφορά σε απολύσεις από τον δηµόσιο τοµέα. Πάντως, σε γενικές γραµµές έχει επιτευχθεί συµφωνία. Μάλιστα, ο επικεφαλής του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου Πολ Τόµσεν και ο δεύτερος τη τάξει κ. Φλάναγκαν αναχώρησαν ήδη χθες από την Αθήνα.
Η τρόικα αναµένεται να εκδώσει σήµερα ανακοινωθέν στο οποίο επίσης θα αναφέρεται, σύµφωνα µε πληροφορίες, στο επικείµενο νέο πακέτο βοήθειας.Συγκεκριµένα, το ανακοινωθέν θα καταλήγειµε την επισήµανση ότι οισχετικές συζητήσεις θα ολοκληρωθούν τις επόµενες λίγες εβδοµάδες. Θα προσθέτει, ωστόσο,ότι αυτό θασυνδέεται µε την παροχή διαβεβαιώσεων εκ µέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Από τη στιγµήπου θα γίνουν όλα αυτά, θα επισηµαίνει το ανακοινωθέν, η επόµενη δόση θα είναι διαθέσιµη ώς τον Ιούλιο.
Το επόµενο βήµα είναι ηψήφιση του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος και στη συνέχεια του Μνηµονίου 2, το οποίο θα περιέχει πιθανότατα περισσότερες λεπτοµέρειεςκαι θα εξειδικεύει το Μεσοπρόθεσµο.
Χθες, εξάλλου, ο κ. Γιούνκερ κατέστησε σαφές ότι δεν θα συγκληθεί έκτακτο Συµβούλιο Υπουργών Οικονοµίας. Οι υπουργοί αναµένεται να συζητήσουν το νέο πακέτο στην τακτική τους σύνοδο, 20 Ιουνίου.
Για τα δάνεια και τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσειςΑπό την τρόικα θα προέρχεται η βοήθεια στο µεγαλύτερο µέρος της, αλλά σύµφωνα µε πληροφορίες θα προβλέπεται κι ένα τµήµα που θα καλυφθεί από τα προβλεπόµενα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων.
το γεγονός αυτό αφενός καθιστά υποχρεωτικές τις αποκρατικοποιήσεις και αφετέρου εγείρει ανησυχίες για το τι θα συµβεί σε περίπτωση που τα σχετικά έσοδα δεν φθάσουν στο προβλεπόµενο ύψος.
Η κυβέρνηση έχει προβλέψει έσοδα 15 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις της περιόδου 2011-2013, αλλά είναι πιθανό το σχετικό ποσό να είναι µεγαλύτερο, καθώς το πρόγραµµα θα επεκταθεί ώς το καλοκαίρι του 2014. είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Γιούνκερ είπε χθες πως το πρόγραµµα θα τελεί υπό αυστηρές προϋποθέσεις. «άυτό σηµαίνει ότι η ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι είναι ικανή να πετύχει τους δηµοσιονοµικούς στόχους του 2011, πρέπει να εφαρµόσει στην πράξη ένα πρόγραµµα ιδιωτικοποιήσεων» Υπουργείο Οικονοµικών για την ευρωζώνη το όραµα ΤρισέΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ 
ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ενός υπουργείου Οικονοµικών για ολόκληρη την ευρωζώνη ζήτησε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καλώντας ουσιαστικά µε τον τρόπο αυτό τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν εκτός από νοµισµατική και σε δηµοσιονοµική ένωση στη ζώνη του ευρώ. Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ πίεσε ακόµη για πιο αυστηρό έλεγχο στις δαπάνες των κυβερνήσεων µε οικονοµικά προβλήµατα – όπως η Ελλάδα – απαιτώντας ουσιαστικά πιο αυστηρή ευρωπαϊκή παρέµβαση στα δρώµενα. Οπως είπε, εάν µια χώρα δεν εκπληρώνει όσα υπόσχεται αναφορικά µε τη δηµοσιονοµική της πολιτική, τότε θα πρέπει να υπάρχει ένα «δεύτερο στάδιο» όπου η χώρα αυτή θα υποχρεώνεται «να δίνει πολύ βαθύτερες αρµοδιότητες στις Αρχές τηςευρωζώνης για τη χάραξη της οικονοµικής(της) πολιτικής». Οι ευρωπαϊκέςΑρχές θα µπορούν «να έχουν το δικαίωµα να ασκήσουν βέτο σε κάποιες εθνικές αποφάσεις οικονοµικής πολιτικής», είπε ο Τρισέ από το Ααχεν της Γερµανίας όπου βρέθηκε χθες για λάβει το ∆ιεθνέςΒραβείο Καρλοµάγνου της πόλης ως αναγνώριση των προσπαθειών του για την ενοποίηση της Ευρώπης.
Το µέρος που διάλεξε ο Τρισέ για να κάνει τις προτάσεις αυτές δεν είναι τυχαίο. Το Ααχεν της Γερµανίας ήταν η πόλη που διάλεξε ο Καρλοµάγνος ως κέντρο της αυτοκρατορίας του.
Ο Καρλοµάγνος ήταν βασιλιάς των Φράγκων και επέκτεινε την επιρροή του τον 9ο αιώναστο µεγαλύτερο µέρος της Κεντρικής και ∆υτικής Ευρώπης.
«ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ». « οιτάζοντας σήµερα στην ευρωζώνη, βλέπουµε ξεκάθαρα ότι οι χώρες που τηρούν τους κανόνες του ενιαίου νοµίσµατος µπορούν να ευηµερούν. Βλέπουµε όµως καιτο αντίθετο. Χώρες που δεν ακολούθησαν τους κανόνες αντιµετώπισαν δυσκολίες. Οι δυσκολίες αυτές επεκτάθηκαν επηρεάζοντας και άλλες χώρες. Το να ισχυροποιήσουµε τους κανόνες ώστε να αποτρέψουµε την εφαρµογή κακών πολιτικών είναι εποµένως επείγουσα προτεραιότητα», είπε ο Τρισέ. «Θα ήταν πολύ τολµηρό σε αυτή την (Ευρωπαϊκή) Ενωση µε την ενιαία αγορά, το ενιαίο νόµισµα και τη µια κεντρική τράπεζα να οραµατιστούµε σήµερα ή την επόµενη µέρα ένα υπουργείο Οικονοµικών της Ενωσης αυτής;», ανέφερε ακόµη ο απερχόµενος πρόεδρος της ΕΚΤ, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου χωρίς να υπάρχει δικαίωµα ανανέωσης.
Βάζουν πλάτη σε όσους στοιχηµατίζουν ότι η Ελλάδα θα πτωχεύσειΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ
ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη απειλούν να τορπιλίσουν οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης βάζοντας πλάτη σε όσους στοιχηµατίζουν στην πτώχευση της Ελλάδας και κερδοσκοπούν εις βάρος του ευρώ. Οι Standard & Poor’s, Moody’s Investor Service και η Fitch Ratings απειλούν πλέον µε αξιολόγηση χρεοστασίου την Ελλάδα σεπερίπτωση συµµετοχής του ιδιωτικού τοµέα στο κόστος στήριξης ή στην αναδιάρθρωση χρέους της χώρας. Οι επικεφαλής αναλυτές των οίκων αξιολόγησης µιλώντας στα «ΝΕΑ» αποκαλύπτουν ότι γι’ αυτούς κάθε παρέµβασηπου θα οδηγούσε στηνµη έγκαιρηαποπληρωµή χρέους (οµολόγων) αποτελεί πιστωτικό γεγονός (triggering event). Καλούµενοι δε να απαντήσουν στο πώς αξιολογούν την προτεινόµενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λύση της µετακύλησης του ελληνικού χρέους σε εθελοντική βάση, στα πρότυπα της Πρωτοβουλίας της Βιέννης, αφήνουν να εννοηθεί πως στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτή θα ισοδυναµούσε µε χρεοκοπία.
Η επιστράτευση της Πρωτοβουλίας της Βιέννης ως τρόπος λύσης της κρίσης χρέουςτης Ελλάδας συνίσταται στο ότι οι κάτοχοι ελληνικού χρέους συµφωνούν εθελοντικά να διατηρήσουν την έκθεσή τους στηνΕλλάδα και δεν θα απαιτήσουν την εξόφληση τωνελληνικών οµολόγων που θα λήξουν την επόµενη τριετία. Ετσι, αποδεχόµενοι τηνεπιµήκυνση – µετακύληση τουχρόνου αποπληρωµής των οµολόγων δίνουν πρόσθετο χρόνο (και µόνο) στην Ελλάδα να πετύχει τη δηµοσιονοµική προσαρµογή.
Στους οµολογιούχους θα δοθούν νέα οµόλογα µε ειδικές εγγυήσεις που θα προσφέρουν µερίδιο από την ανάκαµψη της οικονοµίας. Τα οµόλογα αυτά, επονοµαζόµενα και οµόλογα Μπρέιντι, θα φέρουν σύµφωνα µε όλες τις ενδείξεις ως εγγύηση υποθηκευµένα στοιχεία της δηµόσιας περιουσίας και συγκεκριµένα ακίνητα που δεν περιλαµβάνονται στο πρόγραµµα αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ.
ΑΠΕΙΛΗ. Τις προσπάθειες αυτές απειλούν να τορπιλίσουν οι οίκοι αξιολόγησης αν ερµηνεύσουν κατά το δοκούν το γράµµα του νόµου και κρίνουν πως η µετακύληση των οµολόγων δεν έγινε σε εθελοντική βάση.
«ΤΑΝΕΑ»απευθύνθηκαν στουςοίκους Standard & Poor’s και Moody’s Investor Service για το πώς θα αντιµετωπίσουν µια ενδεχόµενη εφαρµογή της Πρωτοβουλίας της Βιέννης στην περίπτωση της Ελλάδας. Η Moody’s Investor Service, που µεσοβδόµαδα υποβάθµισε την Ελλάδα κατά τρία κλιµάκια σε Caa1 από Β1, υπογράµµισε στα «ΝΕΑ» ότι οι πρωτοβουλίες τύπου Βιέννης οφείλουν να έχουν αµιγώςεθελοντική βάση. «Η Moody’s θα αξιολογήσει, τόσο πριν όσο και µετά την υιοθέτηση της πρωτοβουλίας, κατά πόσο ίσχυσε αυτό στην περίπτωση των κατόχων οµολόγων. Αν καταλήξουµε στο συµπέρασµα ότι υπάρχει οποιοιδήποτε στοιχείο εξαναγκασµού, είναι πολύ πιθανό να το κατατάξουµε ως χρεοκοπία».
Ο Κρις Πράις, υπεύθυνος αξιολόγησης του οίκου Fitch Ratings, δήλωσε στα «ΝΕΑ»: «Η απόφαση για τους οίκους αξιολόγησης θα εξαρτηθεί όχι µόνον από τοαν και κατά πόσο οι όροι των οµολόγων έχουν µεταβληθεί (σε καθαρή παρούσα αξία), αλλά και από την θετική ή αρνητική απόφαση των κατόχων οµολόγων (τραπεζών ή και άλλων) να διακρατήσουν τελικά το χρέος. Το γεγονόςότι η αλλαγή των όρων είναι πραγµατικά εθελοντική δεν αποτελεί δεσµευτικό παράγοντα. Πάντως η απόφαση αυτή είναι κάτι που εξαρτάται από τα ισχύοντα δεδοµένα της εκάστοτε περίπτωσης».

Θα θεωρηθεί χρεοκοπία, εάν κριθεί ότι δεν είναι εθελοντική η απόφαση των κατόχων οµολόγων να διακρατήσουν το χρέος

ΤΑ ΝΕΑ 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube