REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 15 Ιουνίου 2011

Ως “Πύλη των Βαλκανίων” και “νέο δρόμο του μεταξιού” περιέγραψαν τη χώρα μας, από το βήμα του 1ου Ελληνοκινεζικού Επιχειρηματικού Συνεδρίου

‘Ως “Πύλη των Βαλκανίων” και ”νέο δρόμο του μεταξιού” περιέγραψαν εκπρόσωποι του τραπεζικού και του επιχειρηματικού κόσμου τη χώρα μας, από το βήμα του 1ου Ελληνοκινεζικού Επιχειρηματικού Συνεδρίου.


Ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, Ι. Στουρνάρας, αναφέρθηκε για μια φορά ακόμη στα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και σημείωσε τη σημασία της συναίνεσης για την έξοδο από την κρίση ”σε μια μίνιμουμ πλατφόρμα μεταρρυθμίσεων” όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε ότι τα προβλήματα στη διακυβέρνηση της Ευρωζώνης επιβαρύνουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Ο γενικός διευθυντής της Eurobank,Κ. Βουσβούνης, τόνισε ότι στο σημείο που βρισκόμαστε αυτό που έχει σημασία είναι να αναλάβει η ηγεσία του τόπου στο ακέραιο τις ευθύνες της και αν εργαστεί για την αποκατάσταση της ”διπλής εμπιστοσύνης”. Δηλαδή να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους πολίτες για τη δυνατότητα να αντιστραφεί η φθίνουσα πορεία που ακολουθεί η χώρα υπό όρους και προϋποθέσεις και ταυτόχρονα να εμπνεύσει την εμπιστοσύνη προς τους εταίρους μας και τους δανειστές μας πως η Ελλάδα θα σταθεί απολύτως αξιοπρεπής απέναντι στις υποχρεώσεις της και αυτός ο διπλός στόχος, όπως είπε μπορεί να επιτευχθεί μόνο στο πλαίσιο μιας οικονομίας εστιασμένης στην απόδοση και όχι στα κεκτημένα, όπως ”δυστυχώς υπήρξε επί δεκαετίες η ελληνική οικονομία”.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ”δεν λειτουργεί στο κενό” όπως είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι είναι σε φάση ανασχεδιασμού. Ανέφερε ότι υπάρχει εκπεφρασμένο κινεζικό επενδυτικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας η οποία όπως είπε μπορεί να γίνει ”ο νέος δρόμος του μεταξιού” και σημείωσε τη σημασία του περιφερειακού ρόλου που διαδραματίζουν οι Ελληνικές τράπεζες.

Ο Μ. Μασσουράκης, διευθυντής οικονομικών μελετών της Alpha Bank, σημείωσε ότι ο προστατευτισμός κυριάρχησε στην οικονομία μας με εξαίρεση η ναυτιλία και ανέφερε ότι το real estate με την οικοδομή και ο τουρισμός μπορούν να αποτελέσουν την ατμομηχανή της ανάπτυξης.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΙΤΑΝΑ, Δ. Παπαλεξόπουλος, τόνισε από την πλευρά του ότι εκτός από τις ελληνικές εταιρείες που ήδη έχουν επεκτείνει τις δραστηριότητες τους στα Βαλκάνια υπάρχουν μεγάλες εταιρείες με διεθνή προσανατολισμό που χρησιμοποιούν την Ελλάδα για την πρόσβασή τους στην συγκεκριμένη αγορά και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εμπειρία του ομίλου από τη διεθνή του δραστηριότητα (ΗΠΑ, Αλβανία κλπ).

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, καθηγητής Huo Jian Guo, παρουσίασε την κατάσταση της κινεζικής οικονομίας επισημαίνοντας ότι η χώρα βρίσκεται ε υψηλό σημείο ανάπτυξης κατέχοντας τη δεύτερη θέση παγκοσμίως.

Είπε ότι η κινεζική οικονομία ”βρίσκεται σε αναπτυξιακή πορεία και σε αυτό το ρυθμό θα συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια”.

Αναφέρθηκε στις εμπορικές σχέσεις Ευρώπης Κίνας λέγοντας ότι το 2010 το σύνολο του εξωτερικού εμπορίου της Κίνας με την ΕΕ ανήλθε στα 479,7 δισ δολάρια κατέχοντας σε ποσοστό το 16,2% του συνολικού εξωτερικού εμπορίου της Κίνας.

Σε ότι αφορά στις επενδύσεις από την Ευρώπη προς την Κίνα το ίδιο διάστημα τόνισε ότι, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι στο 20% Ήδη τρέχουν 32.000 επενδυτικά προγράμματα συνολικού ύψους 70,1 δισ δολαρίων ενώ σημείωσε ότι οι επενδύσεις τής Κίνας σε Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία έχουν μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος του ομίλου Beijing San Yuan Dairy Company Ma Guowu, σημείωσε ότι ο όμιλος κατέχει εκτός από σημαντικό κομμάτι της γεωργίας με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και το μεγαλύτερο κομμάτι της κτηνοτροφίας (χοίροι και της πάπιας Πεκίνου). Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και πρόκειται όπως εξήγησε για μια ολοκληρωμένη αλυσίδα παραγωγής από το χωράφι μέχρι τον τελικό καταναλωτή και σημείωσε ότι στοχεύει στην προώθηση του ελληνικού ελαιόλαδου στην κινεζική αγορά.

Τις δυνατότητες επενδύσεων στις νέες τεχνολογίες ιδιαιτέρα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών στην αγορά μας ανέπτυξε ο καθηγητής Yang Zhuang (dean of EMBA Schoοl of Beijing University).
http://www.express.gr/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube