Weather Icon
Παλαιστίνη , Ρωσία 26 Μαΐου 2011

Η Ρωσία σκοπεύει να βγάλει από το αδιέξοδο τον παλαιστινο-ισραηλινό διάλογο

Η πολύπλοκη πολιτική κατάσταση στον αραβικό κόσμο δεν πρέπει να φρενάρει τη διαδικασία της διευθέτησης της αραβο-ισραηλινής διένεξης.Αυτή την άποψη έχουν στη Μόσχα, όπου αυτή τη βδομάδα διεξάγεται διάλογος με τους ηγέτες της Παλαιστίνης και του Ισραήλ – Μαχμούντ Αμπάς και Μπινγιαμίν Νετανγιάχου.


Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντιεφ ήδη είχε συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Μαχμούντ Αμπάς. Η Μόσχα είναι διατεθειμένη να συμβάλει στην πολιτική διευθέτηση στην περιοχή, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό στο φόντο της απροκάλυπτης στρατιωτικής επέμβασης της Δύσης στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης. Ας σημειωθεί ότι η ρωσική διπλωματία ενεργεί στα πλαίσια των διεθνών δεσμεύσεων.

Το κύριο εμπόδιο επί του παρόντος είναι το γεγονός ότι το Ισραήλ συνεχίζει την κατασκευή οικισμών στα κατεχόμενα αραβικά εδάφη. Για τους Παλαιστινίους αυτό αφορά το θέμα των μελλοντικών συνόρων του κράτους τους. Όμως προς το παρόν οι ενέργειες των ισραηλινών, οι οποίοι μάλιστα παραβλέπουν όλες τις διεθνείς συμφωνίες, μοιάζουν περισσότερο με εθνικές εκκαθαρίσεις του αραβικού λαού. Αυτό το πρόβλημα πρέπει να είναι το κύριο στις συνομιλίες του Νετανγιάχου στη Μόσχα. Βέβαια, οι ίδιοι οι Ισραηλινοί αντιλαμβάνονται ότι στις τωρινές συνθήκες το εποικιστικό θέμα αποτελεί «πυριτιδαποθήκη». Πρόκειται για ζήτημα ύπαρξης του εβραϊκού κράτους, θεωρεί ο Ρώσος αραβολόγος Βλαντίμιρ Αχμέντοφ:

– Το Ισραήλ δεν μπορεί να μη βλέπει τις διαδικασίες, που συντελούνται στις γειτονικές του αραβικές χώρες. Και ιδιαίτερα στην Αίγυπτο, όπου στην εξουσία έρχεται νέα ηγεσία. Πραγματοποιείται αντικατάσταση των ηγετικών γενιών. Και στο προσκήνιο εμφανίζεται πολιτική γραμμή, η οποία θέλει να οικοδομήσει διαφορετικά την εξωτερική πολιτική της Αιγύπτου, μεταξύ άλλων και έναντι του Ισραήλ. Και αυτό κάθε άλλο παρά είναι υπέρ της πολιτικής, την οποία σήμερα εφαρμόζει το Ισραήλ έναντι των παλαιστινίων και των άλλων χώρων, το έδαφος των οποίων κρατεί υπό την κατοχή του.

Γι΄αυτό σήμερα σε σημαντικό βαθμό η υπόθεση εξαρτάται από την ικανότητα της πολιτικής ηγεσίας του Ισραήλ να δει τις νέες πραγματικότητες στη Μ. Ανατολή. Και η πρόοδος στη διευθέτηση των προβλημάτων με τους Παλαιστινίους μπορεί να εκτονώσει την κατάσταση σε όλο τον αραβικό κόσμο.
http://greek.ruvr.ru/2011/03/23/47856155.html 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube