Τη νέα γενιά ανιχνευτών βομβών σχεδιάζουν το ΝΑΤΟ και η Ρωσία, και οι πρώτες δοκιμές ενδέχεται να ξεκινήσουν στο τέλος του έτους.Μετά τις επιθέσεις στο σταθμό του μετρό στη Μόσχα, αλλά και στο αεροδρόμιο Ντομοντέτοβο, η Ρωσία έχει «κηρύξει πόλεμο» στις τρομοκρατικές οργανώσεις και ψάχνει τρόπο ώστε να αποτρέψει παρόμοιες τρομοκρατικές επιθέσεις.
Με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ, το Κρεμλίνο ελπίζει ότι σε μερικά χρόνια θα έχει λύσει το πρόβλημα αυτό. Οι δύο δυνάμεις συνεργάζονται για τη δημιουργία του Standex (Stand-off Detections of Explosives), το οποίο, σε αντίθεση με τους τωρινούς μεταλλικούς, ογκώδεις ανιχνευτές, θα μπορεί να «σκανάρει» μεγάλο αριθμό ανθρώπων, χωρίς να γίνεται αντιληπτό. Σκοπός είναι να μην μπορούν πλέον να αποφευχθούν οι έλεγχοι ασφαλείας, αλλά και να μην είναι δυνατή η ενεργοποίηση κάποιου εκρηκτικού μηχανισμού από απομακρυσμένη τοποθεσία.

Για την κατασκευή του νέου ανιχνευτή συνεργάζονται οι Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία και Τουρκία. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», στο τέλος του χρόνου θα είναι δυνατές οι πρώτες δοκιμές, πιθανότατα στους σταθμούς του μετρό του Παρισιού (φωτογραφία). Στόχος είναι το Standex να είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι θα διεξαχθούν το 2014 στην πόλη Σότσι, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από το βόρειο Καύκασο.
http://www.agelioforos.gr/