Weather Icon

Πιο ελεύθεροι οι Χριστιανοί στη Συρία

Πιο ελεύθεροι οι Χριστιανοί στη Συρία

Επίσκεψη στην Άγκυρα πραγματοποίησε ο Πατριάρχης των Ορθοδόξων Συροχαλδαίων Ιγνάτιος Ζάκκας για να εκφράσει τα παράπονά του στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία για την απώλεια της μονής Μορ Γκαμπριέλ. Και ο Ερντογάν βρήκε λύση αλά… ελληνικές αποκρατικοποιήσεις.

Παραθέτουμε αποσπάσματα από τη συνέντευξη της Ασλί Αντίντασμπας με τον Συροχαλδαίο Μητροπολίτη Ιωάννη, η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Μιλλιέτ.


«Δεν ψηφίζουν, δεν έχουν δύναμη, η φωνή τους είναι κομμένη αλλά έχουν το θάρρος της ηλικίας και το δικαίωμα των αρχαιότερων κατοίκων της Ανατολίας. Ήρθαν από τη Συρία, το Χαλέπι, την Αντιόχεια στην Άγκυρα. Συνάντησα τον Πατριάρχη των Ορθοδόξων Συροχαλδαίων Ιγνάτιο Ζάκκα, ο οποίος μου είπε ότι ήρθαν στην Άγκυρα για να εκφράσουν τα παράπονα τους στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία. Το Πατριαρχείο τους αναγκάστηκε από τις σφαγές και τις πιέσεις να φύγει από το Μάρντιν και να εγκατασταθεί στη Δαμασκό, το 1933. Σκοπός της επίσκεψης του είναι η διάσωση της μονής Μορ Γκαμπριέλ. Ένα κομμάτι της μονής, η οποία θεωρείται η Ιερουσαλήμ των Συροχαλδαίων από τον 4ο αιώνα , με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που εκδόθηκε το Γενάρη , κηρύχθηκε δημόσιο ακίνητο και εντάχθηκε στο Θησαυροφυλάκιο.

Ο Μητροπολίτης Ιωάννης δήλωσε ικανοποιημένος από τις επαφές που είχαν με τον κ. Γκιουλ και τον κ. Ερντογάν. Οι δυο άνδρες ισχυρίστηκαν ότι δεν μπορούν να παρέμβουν στη Δικαιοσύνη, αλλά ο κ. Ερντογάν βρήκε τη λύση να ενοικιάσουν οι Συροχαλδαίοι για 99 χρόνια το οικόπεδο εντός των ορίων του οποίου βρίσκεται η ιστορική Μονή.

Οι είκοσι χιλιάδες Συροχαλδαίοι που ζουν στην Τουρκία εκφράζουν τα ίδια παράπονα όπως και οι άλλες μειονότητες των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Εβραίων. Το κοσμικό τουρκικό κράτος μετατρέπει τις περιουσίες τους σε βακουφικές. Στη Συρία, είπε, συμβαίνει το αντίθετο. Οι Χριστιανοί έχουν περισσότερες θρησκευτικές ελευθερίες από ό,τι στην Τουρκία. Ζούμε ήσυχα, διοικούμε τα ιδρύματα και τις περιουσίες μας όπως εμείς θέλουμε. Τα σχολεία μας είναι ανεξάρτητα και οι εκκλησίες μας δεν πληρώνουν φόρους ούτε ηλεκτρικό ρεύμα….»http://www.elzoni.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube