Weather Icon

Ανατροπή της αρχικής απόφασης Επιτράπηκε τελικά η συμμετοχή Κούρδων βουλευτών στις εκλογές στη Τουρκία

Η απαγόρευση είχε προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία

Η απαγόρευση είχε προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Άγκυρα, Τουρκία
Το Εκλογοδικείο στη Τουρκία αποφάσισε ότι οκτώ Κούρδοι μπορούν να είναι ανεξάρτητοι υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές στη χώρα, ανατρέποντας εν μέρει παλαιότερη απόφαση του που το απαγόρευε λόγω ποινικού μητρώου.

Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε μετά από ώρες διαβούλευσης, το Εκλογοδικείο επιτρέπει σε οκτώ από τους 12 υποψήφιους που είχαν προσφύγει σε αυτή να συμμετάσχουν στις βουλευτικές του Ιουνίου.

Με προηγούμενη απόφαση του είχε απαγορευτεί η συμμετοχή σε 12 Κούρδους υποψήφιους οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για τη σχέση που είχαν με παράνομες ομάδες Κούρδων ανταρτών.Οι υποψήφιοι υποστηρίζονταν από το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP).

Μεταξύ των απορριφθέντων υποψηφίων περιλαμβάνεται και η Λεϊλά Ζάνα, εξέχουσα μορφή του κουρδικού πολιτικού κινήματος που πέρασε δέκα χρόνια κρατούμενη σε τουρκικές φυλακές για συνοδοιπορία με την κουρδική εξέγερση, που σιγοκαίει από το 1984 στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Το BDP, η κύρια παράταξη στην πολιτική σκηνή που εκφράζει άτυπα την κουρδική μειονότητα, απειλεί να μποϊκοτάρει τις εκλογές.

Κατά αυτής της απόφασης, που χαρακτήρισαν «φασιστική», οι υποψήφιοι είχαν ασκήσει έφεση που τελικά δικαίωσε τους οκτώ. Δύο εφέσεις απορρίφτηκαν και για άλλες δύο είχε εκδοθεί απόφαση.

Η απαγόρευση συμμετοχής, που είχε εκδοθεί την Μ.Τρίτη είχε πυροδοτήσει μεγάλη ένταση στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου ζει κατά κύριο λόγο η κουρδική μειονότητα αλλά και επεισόδια στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Στις ταραχές που ξέσπασαν τη Μ.Τετάρτη σκοτώθηκε ένας διαδηλωτής στη πόλη Μπισμίλ. Επεισόδια σημειώθηκαν και πάλι την Μ.Πέμπτη, σε μικρότερη έκταση αυτή τη φορά.

Ωστόσο, τα αιματηρά επεισόδια της Μ.Τετάρτης ελάχιστα απασχόλησαν τα τουρκικά μέσα.(!!!!!!!) [Τα αιματηρά επεισόδια απασχόλησαν και τα Τουρκικά Μ.Μ.Ε και τα διεθνή ΜΜΕ ίσως περισσότερο απο όσο θα νόμιζαν ή θα ήθελαν ορισμένοι εντός και εκτός Τουρκίας]
Τηλεοπτικά συνεργεία  περιμένουν έξω από το κτίριο του εκλογοδικεκίου στην Άγκυρα, την Πέμπτη 21 Απριλίου 2011 την έκδοση της απόφασης .

Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube