Weather Icon
Γενικά θέματα 6 Μαρτίου 2011

«Stop» στη ναυπήγηση πυραυλακάτων

Η βρετανική BAE Systems κατήγγειλε τη σύμβαση ναυπήγησης πυραυλακάτων

«Stop» στη ναυπήγηση πυραυλακάτων
Σοβαρά προβλήματα προκαλεί πλέον στα Ναυπηγεία Ελευσίνας η αιφνίδια απόφαση της βρετανικής εταιρείας BAE Systems να καταγγείλει τη σύμβαση ναυπήγησης πυραυλακάτων για χρέη περίπου 50 εκατ. ευρώ. Και παράλληλα, προσθέτει άλλον έναν πονοκέφαλο στην ηγεσία τόσο του Πολεμικού Ναυτικού όσο και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που προσπαθούν «να κλείσουν» άλλη μία κρίσιμη προμήθεια που θα μπορούσε να βοηθήσει στη βιωσιμότητα των Ναυπηγείων Ελευσίνας – αυτή των γαλλικών φρεγατών FREMM.

Το αρχικό συμβόλαιο με τους Βρετανούς για την κατασκευή 7 πυραυλακάτων «Super Vita» υπεγράφη το 2000. Το συνολικό του κόστος υπολογίζεται σε περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Οι αρχικές υπογραφές αφορούσαν τέσσερις πυραυλακάτους και έπεσαν το 2000, ενώ ακολούθησαν οι παραγγελίες των υπολοίπων σε δύο δόσεις, το 2003 και το 2008.
Η βρετανική εταιρεία είχε αρχίσει να δείχνει την ενόχλησή της για τις οφειλές των Ναυπηγείων Ελευσίνας από τον Ιανουάριο και μάλιστα ο βρετανός πρεσβευτής στην Αθήνα Ντέιβιντ Λάντσμαν συζήτησε το θέμα κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον κ. Ευ. Βενιζέλο. Το υπουργείο Αμυνας είχε μάλιστα προσφερθεί να καταβάλει άμεσα και απευθείας τα οφειλόμενα για την έκτη και την έβδομη πυραυλάκατο. Όπως φαίνεται όμως αυτό δεν ικανοποίησε τη βρετανική πλευρά.

Σε τραγική κατάσταση η ΕλευσίναΗ καταγγελία της σύμβασης καταδεικνύει, επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Τα χρέη τους φαίνεται ότι ανέρχονται συνολικά σε περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ. Ο όμιλος Ταβουλάρη ήλπιζε ότι η ευόδωση της προμήθειας των φρεγατών FREMM (για την οποία είχε υπογράψει και Μνημόνιο Κατανόησης με τη γαλλική εταιρεία DCNS) θα έδινε ανάσα. Ωστόσο, η δύσκολη οικονομική συγκυρία έχει προς το παρόν παραπέμψει στις καλένδες το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

BHMA

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube