Weather Icon

Συνελήφθησαν κομάντο της SAS στη Λιβύη

Οι αντικαθεστωτικοί φέρονται να κρατούν τους οκτώ βρετανούς κομάντο στη Βεγγάζη, από όπου και η φωτογραφία

Η παρέμβαση της Δύσης στην εξέγερση κατά του Καντάφι επιβεβαιώνεται από δημοσίευμα των λοδρέζικων Sunday Times, στο οποίο αναφέρεται ότι οκτώ επίλεκτοι καταδρομείς της SAS έχουν αιχμαλωτιστεί από τους αντικαθεστωτικούς.

Μάλιστα, το μεσημέρι της Κυριακής το CNN μετέδωσε την πληροφορία ότι η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους.

Ο υπουργός Αμύνης Λίαμ Φοξ σε σχόλιό του σημείωσε στο BBC: «μπορώ να σας επιβεβαιώσω πως υπάρχει μία μικρή βρετανική διπλωματική ομάδα στη Βεγγάζη. Βρισκόμαστε σε επαφή μαζύ τους, αλλά θα ήταν ακατάλληλο να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο γι’ αυτό».

Οπως αναφέρει η εφημερίδα, οι βρετανοί στρατιωτικοί προσπάθησαν ανεπιτυχώς, μαζί με διπλωμάτη της χώρας, να έρθουν σε επαφή με τους εξεγερμένους για να τους βοηθήσουν. Κατά την ίδια πηγή, κρατούνται στη Βεγγάζη, προπύργιο της εξέγερσης στα ανατολικά της χώρας.

Η βρετανική κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος και το υπουργείο Εξωτερικών αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι «Δεν μπορούμε ούτε να επιβεβαιώσουμε, ούτε να διαψεύσουμε αυτήν την πληροφορία», ενώ το υπουργείο Αμυνας δεν έκανε καμία ανακοίνωση.

Η άφιξη βρετανών καταδρομέων «είχε εξοργίσει αρκετές προσωπικότητες της λιβυκής αντιπολίτευσης, που διέταξαν την κράτηση των καταδρομέων σε μία στρατιωτική βάση», τονίζει το δημοσίευμα, καθώς οι αντίπαλοι του Καντάφι «φοβούνται ότι εκείνος μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε απόδειξη για δυτική ανάμειξη προκειμένου να ενισχύσει την υποστήριξη στο καθεστώς του, κεντρίζοντας το πατριωτικό συναίσθημα».

Το Σάββατο, η Αλληλεγγύη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη Γενεύη είχε δώσει στο Reuters την πληροφορία ότι ομάδα «από οκτώ επίλεκτους» στρατιώτες είχε αιχμαλωτισθεί από τους αντικαθεστωτικούς.EΘΝΟΣ

Λιβύη: “Βρετανοί της SAS στα χέρια των εξεγερμένων”

Οι εξεγερμένοι στη Λιβύη αιχμαλώτισαν και κρατούν μία ομάδα των βρετανικών ειδικών δυνάμεων SAS στα ανατολικά της χώραςέπειτα από την αποτυχία ενός μυστικού διπλωματικού σχεδίου να έλθουν οι επίλεκτοι σε επαφή και να συνδράμουν τους αντικαθεστωτικούς, τονίζεται σε σημερινό δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας Σάντεϊ Τάιμς.

Η ομάδα, που σύμφωνα με τις πληροφορίες αποτελείται απόλ οκτώ οπλίτες, συνελήφθη ενώ συνόδευε έναν κατώτερο διπλωμάτη που μετακινείτο στα εδάφη που ελέγχονται από την λιβυκή αντιπολίτευση, τονίζει η εφημερίδα.

«Δεν μπορούμε ούτε να επιβεβαιώσουμε, ούτε να διαψεύσουμε αυτήν την πληροφορία», τονίζει σε ανακοινωθέν του το Φόρεϊν Όφις. Επίσης δεν κατέστη δυνατή η επαφή, σε πρώτο χρόνο, με το υπουργείο Αμύνης.

Νωρίτερα, χθες, η ομάδα Αλληλεγγύη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Γενεύη και απασχολεί ικανό αριθμό λίβυων εκπατρισθέντων, δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς πως μία ομάδα «από οκτώ επίλεκτους» στρατιώτες είχε αιχμαλωτισθεί από τους αντικαθεστωτικούς. Τα αρμόδια βρετανικά υπουργεία είχαν αρνηθεί επίσης να σχολιάσουν την πληροφορία.

Η άφιξη βρετανών καταδρομέων για την προστασία του διπλωμάτη «είχε εξοργίσει αρκετές προσωπικότητες της λιβυκής αντιπολίτευσης, που διέταξαν την κράτηση των καταδρομέων σε μία στρατιωτική βάση», τονίζουν στο δημοσίευμά τους οι Σάντεϊ Τάιμς.

Οι αντίπαλοι του Μουάμαρ Καντάφι «φοβούνται ότι εκείνος μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε απόδειξη για δυτική ανάμειξη προκειμένου να διασαλπίσει την υποστήριξη στο καθεστώς του, κεντρίζοντας το πατριωτικό συναίσθημα», υποστηρίζει η εφημερίδα, προσθέτοντας πως οι βρετανοί στρατιώτες έχουν μεταφερθεί στη Βεγγάζη, προπύργιο της εξέγερσηςhttp://www.sigmalive.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube