Weather Icon

Ζητείται νέο «ελληνικό δόγμα» για τη Μέση Ανατολή

Σε συνολική αναθεώρηση κεντρικών στόχων και τακτικής προχωρά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, εν όψει του «ντόμινο» των εξεγέρσεων στις χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Ταυτόχρονα, σε μία προσπάθεια να ξεκινήσει σταδιακά την οικοδόμηση ενός νέου πλέγματος συνεργασιών, αλλά και διαπροσωπικές σχέσεις με πρόσωπα που θα παίξουν ρόλο στο νέο τοπίο, ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, εξετάζει το ενδεχόμενο να ταξιδέψει προσεχώς σε χώρες της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου.

Ανάλογες επισκέψεις ενδέχεται να πραγματοποιήσει και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Ιωάννης Ζέππος (ο οποίος ήδη βρέθηκε στο Κάιρο, σε μία πρώτη κίνηση αποκατάστασης διαύλων επικοινωνίας με τη νέα αιγυπτιακή ηγεσία). Ταυτόχρονα, με εντολή του Δ. Δρούτσα συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας, με συμμετοχή αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εξωτερικών, των αρμόδιων διευθύνσεων υπό τον Ελληνα ειδικό απεσταλμένο για τη Μέση Ανατολή (πρέσβη εκ προσωπικοτήτων Αντώνιο Νικολαΐδη) και ακαδημαϊκών (μεταξύ άλλων Θάνος Ντόκος, Σωτήρης Ρούσσος).

Η ομάδα εργασίας (task force) συγκαλείται την ερχόμενη Τετάρτη και θα παρουσιάσει τις εισηγήσεις της στον Δημήτρη Δρούτσα, εν όψει της έκτακτης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Ουσιαστικά, καταβάλλεται μία προσπάθεια κωδικοποίησης των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ελληνικών προτεραιοτήτων απέναντι σε προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η διεθνής κοινότητα και ενδεικτικά αναφέρονται: το ενδεχόμενο αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας, το ζήτημα της μετανάστευσης, η προετοιμασία για την επόμενη ημέρα, η ανάδειξη νέων ηγεσιών σε χώρες που συνδέονται με σημαντικά ελληνικά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, αλλά και «θέματα που σχετίζονται με το Ισραήλ και την Τουρκία».

Τελειώνει ο Καντάφι
Την ίδια ώρα, αρμόδιες διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η εκτίμηση της Αθήνας είναι ότι ο Μουαμάρ Καντάφι έχει ήδη υπερβεί τα όρια ανοχής της διεθνούς κοινότητας και εκμηδενίζονται πρακτικά οι πιθανότητας να επιβιώσει πολιτικά. «Το μήνυμα της Δύσης είναι ”σήκω φύγε”», αναφέρουν χαρακτηριστικά και αποκλείουν την πιθανότητα να του επιτραπεί να διατηρήσει υπό τον έλεγχό του το ήμισυ της Λιβύης και να απομείνει ένα κομμάτι του λαού στο έλεός του. Οι ίδιες πηγές αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο να διατηρήσει στο μέλλον ο Καντάφι οποιουδήποτε είδους επικοινωνία με τα διεθνή κέντρα αποφάσεων, καθώς «έχει ήδη χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας ως συνομιλητής».

Οι πληροφορίες που φτάνουν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω αξιόπιστων συνομιλητών στη Μέση Ανατολή, αλλά και από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, αναφέρουν ότι ο Καντάφι μάλλον δε διαθέτει την απαραίτητη ισχύ για να ελέγξει τη χώρα, αντιμετωπίζει προβλήματα επιβολής επί των δυνάμεων που θεωρητικώς παραμένουν πιστές στο καθεστώς, ενώ σε επίπεδο επιχειρησιακής δράσης δεν επιτυγχάνει ουσιαστικά αποτελέσματα, καθώς πολλές φυλές δεν τον στηρίζουν. Ωστόσο, όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά: από ένα γενικευμένο εμφύλιο πόλεμο που μοιάζει πλέον πιθανός, μία σταδιακή επικράτηση των ανταρτών που απειλούν να πολιορκήσουν την Τρίπολη, αλλά και μία «αντεπίθεση απελπισίας» του Καντάφι, σε περίπτωση που αντιληφθεί ότι δεν του απομένουν άλλες επιλογές, καθώς ο χρόνος κυλά εναντίον του.

ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΦΟΥΡΛΗ
[email protected]http://www.agelioforos.gr
.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube