Weather Icon
Γενικά θέματα 3 Μαρτίου 2011

Πανηγυρίζουν την «νίκη» στην Μπρέγκα

Σε πανηγυρισμούς ξέσπασαν οι αντικαθεστωτικοί της Λιβύης μετά την απόκρουση της αντεπίθεσης των δυνάμεων του Καντάφι και την ανακατάληψη της πόλης Μπρέγκα στα ανατολικά της χώρας.Η πόλη ήταν γεμάτη περιχαρείς ανθρώπους, οι οποίοι πυροβολούσαν με τα όπλα τους στον αέρα.

Εκατοντάδες ένοπλοι που παραμένουν πιστοί στον Καντάφι επιτέθηκαν χτες το πρωί στο λιμάνι της Μπρέγκα, περίπου 800 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, αιφνιδιάζοντας τους αντικαθεστωτικούς μαχητές. Οι κυβερνητικοί έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις όπου συνήθως εργάζονται 4.000 άτομα και ένα παρακείμενο αεροδρόμιο, αλλά οι αντίπαλοί τους ανασυντάχθηκαν γρήγορα και με τη βοήθεια δυνάμεων που έσπευσαν από τη γειτονική Αζνταμπίγια, η οποία νωρίτερα επλήγη από μαχητικά της Τρίπολης, εκδιώχθηκαν.

Στην πολύωρη μάχη σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι, από τους οποίους έξι αντικαθεστωτικοί, σύμφωνα με ανταποκριτές διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων. Οι κυβερνητικές δυνάμεις ξεκίνησαν από τη Σύρτη, μια από τις ελάχιστες περιοχές που παραμένουν υπό τον έλεγχο του Καντάφι στην κεντρική Λιβύη, ενώ πιθανολογείται ότι οι ενισχύσεις μεταφέρθηκαν από το νότιο τμήμα της χώρας, καθώς το βράδυ της Τρίτης παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα στη στρατιωτική βάση της Σάμπχα, περίπου 560 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης.

Ταυτοχρόνως, ο Μουαμάρ Καντάφι προειδοποίησε ότι θα πολεμήσει μέχρι τον τελευταίο άνδρα και την τελευταία γυναίκα. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, απείλησε ότι θα χυθεί αίμα, εάν επέμβουν οι δυτικές δυνάμεις.

Στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών συνεχίζονται οι συνομιλίες για το μέτρο ζωνών απαγόρευσης των πτήσεων, προκειμένου να σταματήσουν οι αεροπορικές επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι κατά των αντικαθεστωτικών.

Ωστόσο, η Ρωσία, μεταξύ, άλλων δεν επιθυμεί να υποστηρίξει το μέτρο των ζωνών απαγόρευσης πτήσεων, παρά μόνον εάν οι αεροπορικές επιδρομές στοχεύσουν πολίτες.

Επικοινωνία Τσάβες – Καντάφι

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες με το Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι για την πρόταση διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής στη Λιβύη προκειμένου να επιλυθεί η κρίση στη χώρα, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Επικοινωνιών της Βενεζουέλας Αντρές Ιζάρα.

«Επιβεβαιώνουμε ότι υπήρξε επικοινωνία του προέδρου Τσάβες με τον Καντάφι, για την πρόταση που αφορά μια ειρηνευτική αποστολή στη Λιβύη», ανακοίνωσε ο υπουργός στο Twitter του.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας πρότεινε μια διεθνή ειρηνευτική αποστολή στη Λιβύη στην οποία θα συμμετέχουν πολλές φίλες χώρες που θα αναλάβουν ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στο λίβυο ηγέτη και τους εξεγερθέντες και καταδίκασε κάθε στρατιωτική επέμβαση, η οποία θα ήταν «καταστροφή».

«Δεν είναι καλύτερο, αντί να στείλουμε στόλο και αεροπλάνα να στείλουμε μια αποστολή καλής θέλησης για να βοηθήσουμε ώστε τα αδέλφια μας να μη σκοτώνονται μεταξύ τους;», δήλωσε ο Τσάβες.«Οι ΗΠΑ έχουν ήδη δηλώσει έτοιμες να εισβάλουν στη Λιβύη. Και σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν καταδικάσει τη Λιβύη. Τί θέλουν;Το λιβυκό πετρέλαιο», τόνισε.Ο Τσάβες υπογράμμισε τέλος ότι υποστηρίζει την κυβέρνηση της Λιβύης και την ανεξαρτησία της χώρας αυτής.«Θέλουμε ειρήνη για τη Λιβύη και πρέπει να αντιταχθούμε αποφασιστικά σε κάθε επιθυμία για επέμβαση», τόνισε.
http://www.ethnos.gr
http://www.agelioforos.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube