Weather Icon
Γενικά θέματα 19 Μαρτίου 2011

Οι δυνάμεις του Καντάφι εισήλθαν στη Βεγγάζη

Αναφορές για επίθεση στο κέντρο της πόλης με πυρά πυροβολικά από τις δυνάμεις του Καντάφι. Νωρίτερα, στρατιωτικό αεροσκάφος βομβάρδισε περιοχές της Βεγγάζης.

Οι πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις εισήλθαν σήμερα στην ελεγχόμενη από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις Βεγγάζη, μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα επικαλούμενο τον ανταποκριτή του στην περιοχή.
Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, οι δυνάμεις του Καντάφι εισήλθαν στα δυτικά προάστια της πόλης, ενώ επίθεση με πυρά πυροβολικού δέχεται το κέντρο της Βεγγάζης.

Μάλιστα, κάτοικος της Βεγγάζης τον οποίο επικαλείται το Reuters δήλωσε για τις εκρήξεις και για το μαχητικό αεροσκάφος που ακούσθηκαν στη Βεγγάζη ότι οι δυνάμεις του Καντάφι βομβαρδίζουν το προπύργιο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Η κυβέρνηση αρνείται ότι οι δυνάμεις της πραγματοποιούν επιθέσεις
Ωστόσο, η Τρίπολη αρνείται ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει επίθεση κατά Βεγγάζης. Οι λιβυκές κυβερνητικές δυνάμεις δεν εμπλέκονται σε καμία στρατιωτική επιχείρηση εντός και γύρω από τη Βεγγάζη, δήλωσε σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Τρίπολη.
«Δεν πραγματοποιείται καμία επίθεση στη Βεγγάζη. Όπως έχουμε πει, εφαρμόζουμε την κατάπαυση του πυρός και θέλουμε να έλθουν διεθνείς παρατηρητές», δήλωσε στο Reuters ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραχίμ.
«Αντικαθεστωτικές δυνάμεις επιτίθενται σε πόλεις και χωριά για να προκαλέσουν έξωθεν στρατιωτική επέμβαση», υποστήριξε ο Ιμπραχίμ.

Κατάρριψη στρατιωτικού αεροσκάφους πάνω από τη Βεγγάζη
Εν τω μεταξύ, ένα μαχητικό αεροπλάνο που βομβάρδιζε νωρίτερα περιοχές της Βεγγάζης κατερρίφθη πάνω από την πόλη και συνετρίβη στο έδαφος, μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters.
Το μαχητικό αεροσκάφος βομβάρδισε σήμερα το πρωί περιοχή της νοτιοδυτικής Βεγγάζης, ενώ από την πληγείσα περιοχή υψώνονται δυο στήλες καπνού.
Εκρήξεις ακούγονταν στη διάρκεια της νύχτας χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί εάν επρόκειτο για βομβαρδισμούς ή για πυρά αντιαεροπορικών συτσοιχιών.
Το καθεστώς της Τρίπολης κατηγόρησε τη νύχτα τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις ότι παραβιάζουν την κατάπαυση του πυρός με επιθέσεις εναντίον των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων στην περιοχή Αλ Μαγκρούν, περίπου 80 χλμ νοτίως της Βεγγάζης.
Σύμφωνα με το Λίβυο υφυπουργό Εξωτερικών, «ο στρατός δεν επιχειρεί εναντίον τους για να μην παραβιάσει την κατάπαυση του πυρός που κήρυξε χθες η Τρίπολη».
Ωστόσο, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η κατάπαυση του πυρός δεν τηρείται από το καθεστώς.

Η Τρίπολη δηλώνει ότι έχει καθηλώσει όλα τα πολεμικά αεροπλάνα
Η Λιβύη έχει καθηλώσει στο έδαφος όλα τα πολεμικά αεροσκάφη της και σέβεται την κατάπαυση του πυρός, δήλωσε σήμερα στο ραδιόφωνο του BBC ο Λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών Χάλεντ Καΐμ.
«Όλα τα λιβυκά πολεμικά αεροπλάνα είναι τώρα εκτός λειτουργίας γιατί σεβόμαστε την κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Λίβυος αξιωματούχος στις δηλώσεις που έκανε στο BBC πριν από τις πληροφορίες για κατάρριψη μαχητικού αεροσκάφους πάνω από τη Βεγγάζη.
«Η κατάπαυση του πυρός είναι πραγματική και αξιόπιστη. Θέλουμε να έλθουν παρατηρητές το συντομότερο», τόνισε.

Γαλλία: Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει γρήγορα
Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει γρήγορα στο θέμα της Λιβύης, δήλωσε σήμερα στο Παρίσι γαλλική κυβερνητική πηγή μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Καντάφι στη Βεγγάζη.
«Όλα είναι έτοιμα (για δράση), αλλά η απόφαση τώρα πρέπει να είναι πολιτική. Είναι σαφές ότι πρέπει να κινηθούμε γρήγορα», τόνισε η ίδια πηγή, λίγες ώρες πριν η Γαλλία φιλοξενήσει διεθνείς ηγέτες για να συζητήσουν το ζήτημα της στρατιωτικής επέμβασης.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube