Weather Icon
Γενικά θέματα 18 Φεβρουαρίου 2011

Κίνα: Στην ατζέντα των συζητήσεων το Θριάσιο

Κίνα: Στην ατζέντα των συζητήσεων το Θριάσιο

Συνάντηση θα έχει ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης με τον πρόεδρο της Cosco

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα πέσει το θέμα του διεθνούς διαγωνισμού για την ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο κατά τη διάρκεια της επικείμενης συνάντησης στη Κίνα, του ΥΘΥΝΑΛ, Γιάννη Διαμαντίδη με τον πρόεδρο της Cosco cpt. Wei Jiafou.

Τις προθέσεις της κινεζικής εταιρείας Cosco (στη φωτογραφία ο πρόεδρός της Wei Jiafou) σε σχέση με το Θριάσιο θα εξετάσει ο ΥΘΥΝΑΛ, Γιάννης Διαμαντίδης στο ταξίδι του στην Κίνα.

Όπως σημείωσε χθες ο κ. Διαμαντίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την υπόθεση τη χειρίζεται άλλο υπουργείο αλλά μέσα στη συζήτηση όπως θα εξελιχθεί, θα βάλει και αυτό το θέμα.
«Θα δω και ποιες είναι οι προθέσεις και της κινεζικής πλευράς, της Cosco σε σχέση με το Θριάσιο, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο το χειρίζομαι εγώ», ανέφερε, σχετικά με το ταξίδι του στη Κίνα.
Προτάσεις
Σημειώνεται ότι η Cosco έχει καταθέσει σειρά προτάσεων ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει αποδεκτές, σύμφωνα με τα τεύχη διακήρυξης.
Ορισμένα από αυτά είναι η δυνατότητα μεταποιητικών εργασιών, η ζώνη ελευθέρου εμπορίου, αλλά και η μη συμμετοχή στο κοινοπρακτικό σχήμα της ΓΑΙΟΣΕ η οποία όπως προβλέπεται στο διαγωνισμό θα συμμετέχει με ποσοστό 15%. Επίσης έχει θέσει και θέμα χρονοδιαγράμματος λειτουργίας της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θριασίου με το Σ.ΕΜΠΟ.
Η ημερομηνία λήξης κατάθεσης προσφορών, αν δεν αλλάξει κάτι, είναι η 28η Φεβρουαρίου 2010.

Ο υπουργός προσέθεσε ότι θα εξετάσει με τον πρόεδρο της Cosco και ενδεχόμενα άλλα επενδυτικά προγράμματα που μπορεί να κάνει στην Ελλάδα η κινεζική εταιρεία.
Παράλληλα ο ΥΘΥΝΑΛ ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης με την Cosco για τον προβλήτα Ι του Σ.ΕΜΠΟ στο Ικόνιο. «Αυτό είναι σαφές και ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση», τόνισε, και προσέθεσε: «Από εκεί και πέρα αν έχουμε κάποιες επιμέρους διαφορές, είναι δύο ανταγωνιστικές εταιρείες όπως ξέρετε ο ΟΛΠ [OLPr.AT] Σχετικά άρθρα και η Cosco, έχουν το ίδιο αντικείμενο.
Αν έχουν κάποιες επιμέρους διαφορές αυτές μπορεί να τις βρουν μεταξύ τους. Και πάντως πέρα και έξω από το τι λέει η σύμβαση».
«Λιμενικός Καλλικράτης»
Αναφορικά με το «Λιμενικό Καλλικράτη» επεσήμανε για άλλη μια φορά ότι θα πρέπει να γίνει μια ανακατάταξη και ένα άλλο σύστημα λειτουργίας των λιμένων όλης της χώρας, μέσα από αυτό το λεγόμενο λιμενικό Καλλικράτη.
«Το αττικό λιμενικό σύστημα είναι έτοιμο και μέσα στο Μάρτιο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα το καταθέσουμε στη Βουλή.
Καμία σχέση δεν έχει η οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικής ούτε με την τρόικα διότι αυτά εγώ τα έλεγα από τον περασμένο Οκτώβριο, το θέμα που δημιουργήθηκε με την τρόικα έγινε την περασμένη βδομάδα», υπογράμμισε και προσέθεσε:
«Και έχω δηλώσει επίσης ξεκάθαρα ότι ο δημόσιος χαρακτήρας των λιμανιών θα παραμείνει».
Συναντήσεις στην Κίνα
Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Zhang Dejiang, θα έχει στο Πεκίνο ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κίνα, η οποία αρχίζει το προσεχές Σάββατο.
Επίσης όπως δήλωσε χθες θα συναντηθεί «με τον Κινέζο ομόλογό μου υπουργό Μεταφορών αρμόδιο για θέματα ναυτιλίας, με τον υφυπουργό Εμπορίου και με την υφυπουργό Εξωτερικών, όσον αφορά τα κυβερνητικά στελέχη».
Συναντήσεις
Ακόμη ο κ. Διαμαντίδης θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Cosco, τον πρόεδρο του Κινέζικου Νηογνώμονα, και με εκπροσώπους τραπεζικών ιδρυμάτων. Στη Σαγκάη θα συναντηθεί και με τη δημοτική αρχή και τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου, ενώ θα επισκεφθεί και ναυπηγεία.
Συμφωνα με τον υπουργό τα θέματα που θα συζητηθούν είναι θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Υπάρχει, πρόσθεσε, ένα action plan, «το οποίο το στείλαμε ήδη στην κινεζική κυβέρνηση μέσω της πρεσβείας μας και το αποδέχτηκε, θα το υπογράψουμε.
Θα συζητήσουμε για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός της Κίνας τον περασμένο Οκτώβρη, εννοώ των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ» είπε ο κ. Διαμαντίδης αναφερόμενος στο χρηματοδοτικό πακέτο ενίσχυσης των κινεζικών ναυπηγείων με παραγγελίες πλοίων και από Ελληνες εφοπλιστές.
«Θα υπάρχει, συνέχισε ο κ. Διαμαντίδης, ένας ευρύτατος διάλογος με το τραπεζικό σύστημα και θα ζητήσω να μου πουν τους όρους με τους οποίους θα δανειοδοτηθούν οι εταιρείες οι ελληνικές και βεβαίως για να υπάρχει ένα τέτοιο πρόγραμμα, σαφώς υποθέτω, δεν το ξέρω, θα το δούμε στην πράξη, οι όροι θα είναι καλύτεροι από τους όρους που τρέχουν σήμερα στην ελεύθερη αγορά. Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα κινηθώ».
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗΣ – [email protected]

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube