Weather Icon

“Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις”

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ερντογάν εφαρμόζει δύο μέτρα και σταθμά στον σχολιασμό των επαναστατικών εξελίξεων του Αραβικού Κόσμου

H βράβευση του κατά την διάρκεια της 3ης Συνόδου Αφρικής – ΕΕ, στην Τρίπολη της Λιβύης, με το βραβείο «Καντάφι- Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,.

Στην περίπτωση της Αιγύπτου παρενέβη στις εξελίξεις με ομιλία-έκκληση στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του (Η ομιλία αυτή συντάχθηκε με τη βοήθεια του υπουργού Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου και απο ομάδα εμπειρογνωμόνων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και μεταδόθηκε ζωντανά από το τηλεοπτικό δίκτυο Al- Jazeera απ΄ όπου το παρακολουθούσαν οι διαδηλωτές που ήταν συγκεντρωμένοι στις πλατείες του Καΐρου και οι οποίοι φώναζαν συνθήματα υπέρ του τούρκου πρωθυπουργού) ) ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ τον κάλεσε σε παραίτηση προκαλώντας την αντίδραση του ΥΠΕΞ της Αιγύπτου ο οποίος τον συμβούλευσε να μην παρεμβαίνει στις εσωτερικής υποθέσεις της Αιγύπτου.Στην περίπτωση της Τυνησίας ζήτησε από τις αρχές της χώρας να σεβαστούν την θέληση του λαού και να πάψουν να είναι αγκιστρωμένοι στην εξουσία.

Πως συμπεριφέρεται τώρα στην περίπτωση της Λιβύης;
Στις σφοδρές συγκρούσεις δυνάμεων του στρατού με διαδηλωτές που σημειώνονται στις δυτικές κυρίως περιοχές ο αριθμός των θυμάτων συνεχώς μεγαλώνει. Απέναντι στο συνεχές αυτό αιματοκύλισμα του Λαού της Λιβύης από τις αρχές και το στρατό της χώρας ο πρωθυπουργός της Τουρκίας απάντησε καθυστερημένα (μόλις χτές) δηλώνοντας ότι οι Αρχές της Λιβύης δεν πρέπει να διαπράξουν «το λάθος» ν’ αγνοήσουν τα αιτήματα του λαού για περισσότερη δημοκρατία. «Δεν πρέπει να διαπράξουν το λάθος να αγνοήσουν τις προσδοκίες του λαού για δημοκρατία και ελευθερία. Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν πρέπει να κάνει ένα τέτοιο λάθος», τόνισε ο ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο Τουρκικό Κοινοβούλιο, ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του.

Η Τουρκική αντιπολίτευση δεν φαίνεται να ικανοποιείται με την στάση αυτή και τον επέκρινε σφοδρά για την μέχρι πρότινος σιωπή του, αναφέροντας πως την ώρα που μιλά για ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατικές αξίες έχει βραβευτεί από εναν στυγνό δικτάτορα ο οποίος δεν διστάζει να αιματοκυλήσει την χώρα του προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία.

Ζητά την επιστροφή του βραβείου από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γιατί αυτό αποτελεί πλήγμα για το γόητρο της Τουρκίας και την διεθνή της εικόνα ως δημοκρατικού κράτους και του ζητά να πάψει να μένει σιωπηλός μπροστά στα γεγονότα.

Στην απάντηση του ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς την Τουρκική αντιπολίτευση και ιδιαίτερα προς τον αρχηγό του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ανέφερε:»Πώς μπορείτε να απαιτήσετε κάτι τέτοιο από μένα όταν είστε ανίκανοι να βρείτε τη Λιβύη στον χάρτη; “

Η Τουρκική κυβέρνηση δήλωσε επίσημα ότι η επιστροφή του βραβείου είναι αδύνατη [Σχετικά με την επιστροφή του βραβείου Καντάφι για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP  αναφέρει τα παρακάτω:Αυτό το βραβείο έχει δοθεί … λόγω της υποστήριξής μας προς τον παλαιστινιακό αγώνα … για τις προσπάθειές μας για λογαριασμό των Παλαιστινίων”, τόνισε ο Ερντογάν, υπερασπίζοντας τον εαυτό του ενώπιο των βουλευτών του.«Ήταν η απόδειξη της αγάπης των λαών της Μέσης Ανατολής προς την Τουρκία, και όχι προς μια συγκεκριμένη κυβέρνηση», πρόσθεσε.] και κατά την διάρκεια της διάρκεια διάσκεψης στελεχών Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του οποίου και ηγείται, με παρέμβαση του ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος προς τα μέλη του κόμματος του, τα κάλεσε να είναι προσεκτικά στις δηλώσεις τους σε ότι αφορά τα τεκταινόμενα στη Λιβύη και τούτο γιατί δεν υπάρχει κάτι κοινό με τις προηγούμενες εξελίξεις στον Αραβικό Κόσμο τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι 25 – 30.000 Τούρκοι ζουν και εργάζονται στη Λιβύη και περίπου 200 Τουρκικές επιχειρήσεις λειτουργούν εκεί.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube