πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 21 Φεβρουαρίου 2011

Συμφώνησε για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην ΠΓΔΜ ο Γκρούεφσκι

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε ότι το κόμμα του αποδέχεται τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών και κάλεσε την αντιπολίτευση να επιστρέψει στη Βουλή για να δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες.


Σε συνέντευξη του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων ο Γκρούεφσκι κάλεσε τον ηγέτη της αντιπολιτευόμενης “Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης” (SDSM) Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, που είχε ζητήσει επανειλημμένως τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, να μη θέτει ανεφάρμοστους όρους για τη διεξαγωγή τους και αν αμφιβάλει για την τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών να καλέσει όλους του παρατηρητές του ΟΑΣΕ να τις επιτηρήσουν.

Ο επικεφαλής του κυβερνώντος VMRO-DPMNE Γκρούεφσκι είχε απορρίψει τον περασμένο Δεκέμβριο το αίτημα της αντιπολίτευσης για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών με τη δικαιολογία ότι θα καθυστερούσαν τις μεταρρυθμίσεις. Σήμερα το βράδυ ωστόσο δήλωσε ότι η αποχώρηση της αντιπολίτευσης από τη Βουλή λειτουργεί εις βάρος των συμφερόντων της χώρας και γι’ αυτό τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών.

Αφορμή για την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από την Βουλή στις 28 Ιανουαρίου αποτέλεσε η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των ΜΜΕ του επιχειρηματία Βέλια Ράμκοφσκι τα οποία ασκούν έντονη κριτική στην κυβέρνηση του Γκρούεφσκι.

Ο Τσερβένκοφσκι έχει θέσει μια σειρά από όρους προκειμένου το κόμμα του να επιστρέψει στη Βουλή και να διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές και ειδικότερα να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των ανεξάρτητων ΜΜΕ στη χώρα και να δρομολογηθεί μία σειρά αλλαγών νομοθετικο-συνταγματικού χαρακτήρα που θα διασφαλίσουν ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές στη χώρα.

Πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν ότι, με την απόφαση του να συμφωνήσει για πρόωρες εκλογές, ο Γκρούεφσκι ρίχνει πλέον το “γάντι” στον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις άλλωστε νικητής από τις πρόωρες εκλογές θα αναδεικνύονταν ο VMRO-DPMNE  του Γκρούεφσκι, αν και συγκεντρώνοντας μικρότερο ποσοστό από εκείνο που απέσπασε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2008.

Η “Σοσιαλδημοκρατική Ένωση” (SDSM) του Τσερβένκοφσκι ανακοίνωσε ότι θα γνωστοποιήσει αύριο τη θέση της επί της αποψινής τοποθέτησης του  Γκρούεφσκι για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube