Ευρωπαϊκή Ένωση 10 Ιουνίου 2024

Γερμανία: Νίκη CDU, δεύτερη η AfD, απογοήτευση στο SPD

Γερμανία: Νίκη CDU, δεύτερη η AfD, απογοήτευση στο SPD

Αρνητική εικόνα για την “συγκυβέρνηση”

Πρώτα έξιτ πολς στο Βερολίνο: η κεντροδεξιά αντιπολίτευση πανηγυρίζει, δεύτερη θέση για την AfD, “σκληρή ήττα” για το SPD, όπως παραδέχεται ο γραμματέας του κόμματος.

Άνετη πρωτιά και μεγάλη νίκη καταγράφει στις ευρωεκλογές η συμμαχία Χριστιανοδημοκρατών και Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), σύμφωνα με τα πρώτα έξιτ πολς της Infratest dimap. Η παράταξη της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης συγκεντρώνει το 29,5%, ξεπερνώντας το 24,1% που είχε λάβει στις βουλευτικές εκλογές του 2021, αλλά και το 28,9% των περασμένων ευρωεκλογών. Σε μία πρώτη εκτίμηση ο γενικός γραμματέας του κόμματος Κάρστεν Λίνεμαν έκανε λόγο για ένα καλό αποτέλεσμα και δήλωσε ότι “βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο” ενόψει βουλευτικών εκλογών το 2025.

Πριν από λίγο έγιναν πρώτες δηλώσεις από τον πρόεδρο των ΧριστιανοδημοκρατώνΦρίντριχ Μερτς, αλλά και από την επικεφαλής της Κομισιόν. “Με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κερδίσαμε τις εκλογές στη Γερμανία, αλλά και σε όλη την Ευρώπη νομίζω” ανέφερε ο επικεφαλής της CDU. Σε ζωντανή σύνδεση από τις Βρυξέλλες με τα κεντρικά γραφεία των Χριστιανοδημοκρατών στο Βερολίνο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε: “Σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα. Ξέρετε βέβαια ότι στην Ευρώπη θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη, γιατί σε πολλές χώρες δεν έχουν κλείσει καν τα εκλογικά τμήματα. Αλλά το δικό σας πρόκριμα είναι σημαντικό. Είμαι πεπεισμένη ότι θα τα καταφέρουμε. Θέλω να σε ευχαριστήσω, Φρίντριχ Μερτς, γι αυτή την υπέροχη συνεργασία που είχαμε σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα”.

Αρνητική εικόνα για την “συγκυβέρνηση”

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του καγκελάριου Όλαφ Σολτς όχι μόνο χάνει τη μάχη για τη δεύτερη θέση, αλλά περιορίζεται στο 14% των ψήφων. Το ποσοστό αυτό είναι ακόμη χαμηλότερο από το απογοητευτικό 15,8% που είχαν λάβει οι Σοσιαλδημοκράτες στις προηγούμενες ευρωεκλογές.”Δεν υπάρχει αμφιβολία, πρόκειται για ένα πικρό αποτέλεσμα, για μία σκληρή ήττα” δηλώνει ο γραμματέας του SPD Κέβιν Κούνερτ σε μία πρώτη αντίδραση. Παράλληλα, προειδοποιεί ότι “πρέπει να δούμε και να αναλύσουμε γιατί δεν καταφέραμε να κινητοποιήσουμε τον κόσμο”, για να διευκρινίσει ότι “θα ήταν άδικο να ρίξουμε όλη την ευθύνη στον καγκελάριο”.

Ακόμη πιο δύσκολη είναι η βραδιά για το συγκυβερνών Κόμμα των Πρασίνων, που πέφτει, σύμφωνα πάντα με τα έξιτ πολς, στην τέταρτη θέση με ποσοστό 12%, καταγράφοντας τεράστιες απώλειες (-8,5%) σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2019, τις περισσότερες από κάθε άλλο κόμμα. Λίγο-πολύ στα αναμενόμενα επίπεδα κινούνται οι επίσης συγκυβερνώντες Φιλελεύθεροι (FDP)με ποσοστό 5%.

Πανηγυρίζει η AfD

Το ακροδεξιό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD) ανήκει ασφαλώς στους κερδισμένους της βραδιάς, καθώς, σύμφωνα με τα έξιτ πολς, κυμαίνεται γύρω στο 17%. Αυτό σημαίνει ότι στις ευρωεκλογές αναδεικνύεται δεύτερο κόμμα σε ολόκληρη τη Γερμανία, αλλά και πρώτη δύναμη στα ανατολικογερμανικά κρατίδια της χώρας. Και όλα αυτά, παρά τα σκάνδαλα που είδαν τελευταία το φως της δημοσιότητας, στα οποία μάλιστα πρωταγωνιστούσαν οι Μαξιμίλιαν Κρα και Πετρ Μπίστρον, Νο 1 και Νο 2 αντιστοίχως στα ευρω-ψηφοδέλτια του κόμματος.

Κατακερματισμός στην Αριστερά

Κατακερματισμένο εμφανίζεται, για μία ακόμη φορά, το πολιτικό τοπίο στον χώρο της Αριστεράς. Η “Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ”, που συμμετέχει για πρώτη φορά σε εκλογική αναμέτρηση, κατάφερε να συγκεντρώσει, σύμφωνα πάντα με τα έξιτ πολς, ποσοστό 5,5%. Πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το νεοϊδρυθέν κόμμα έχει πάρει ψήφους κυρίως από το SPD, αλλά και το παραδοσιακό Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), το οποίο καταγράφει μεγάλες απώλειες και περιορίζεται σε ποσοστό 2,8%.

Η Γερμανία έχει τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς διαθέτει συνολικά 96 ευρωβουλευτές. Το ποσοστό συμμετοχής φτάνει το 64%, έναντι 61% το 2019.

Μπορεί το σημερινό αποτέλεσμα της κάλπης να αποτελέσει πρόκριμα για τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία το 2025; Αυτό πιστεύουν οι Χριστιανοδημοκράτες της αντιπολίτευσης, αυτό ελπίζει ασφαλώς και η AfD. Από την άλλη πλευρά, ας μην ξεχνάμε ότι και στις ευρωεκλογές του 2019 η απόσταση μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών ήταν παρεμφερής (28,9% έναντι 15,8% τότε) αλλά αυτό δεν εμπόδισε το SPD να αναδειχθεί πρώτο κόμμα με 25,7% στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2021.Γερμανία: Νίκη CDU, δεύτερη η AfD, απογοήτευση στο SPD

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube